TÉMA

Jiří Valenta

V senátním obvodu Plzeň-město se ve druhém kole střetnou Naxera a Kovářová

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Plzeň-město postoupili přeštický starosta Karel Naxera (TOP 09) a advokátka Daniela Kovářová (NK). Naxera získal 22,93 procenta hlasů, druhá Kovářová 21,96 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 44,29 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října. V debatě ve vysílání ČT Kovářová odmítla účast, na otázky odpovídá pouze Naxera.
24. 9. 2022|

V senátních volbách obhajuje mandát většina z vedení komory, o návrat usilují i někteří ex-senátoři

I když je Senát politickou institucí s nejdelší délkou mandátu, konají se volby do horní komory nejčastěji. Každé dva roky proběhne volba třetiny senátorů, kteří pak vykonávají mandát následujících šest let. Řádné volby do Senátu čekají české voliče i letos. První kolo proběhne společně s volbami do obecních zastupitelstev 23. a 24. září. Kdo se se pokusí svůj mandát obhájit, kdo se do něj chce vrátit a kdo naopak v senátních lavicích už nezasedne?
20. 9. 2022|

Lídři z Plzeňského kraje debatovali o stavu sociálních služeb, společné řešení nenašli

Volební lídři z Plzeňského kraje v předvolební debatě hovořili o stavu sociálních služeb v Česku. Jak zajistit jejich financování nebo kvalitní a dostupnější péči, se neshodli. Hosty diskuse byli Martin Baxa (SPOLU), Josef Bernard (PirátiSTAN), Nicole Fryčová (PŘÍSAHA), Ivana Mádlová (ANO), Marie Pošarová (SPD), Robin Šín (ČSSD) a Jiří Valenta (KSČM). Debatu moderoval Jakub Železný.
21. 9. 2021|

Volební lídři z Plzeňského kraje hovořili o covidu. Přeli se o správnosti vládního postupu i očkování

Lídři politických stran, hnutí a uskupení v Plzeňském kraji diskutovali v další předvolební debatě České televize o covidu-19. Neshody nastaly například u očkování proti koronaviru nebo u tématu, které se týkalo postupu vlády při řešení pandemie. Naopak většina z krajských lídrů se shodla na pokračování nošení roušek a respirátorů ve veřejné dopravě a na dalších frekventovaných místech. Hosty byli Martin Baxa (SPOLU), Josef Bernard (PirátiSTAN), Nicole Fryčová (PŘÍSAHA), Ivana Mádlová (ANO), Marie Pošarová (SPD), Robin Šín (ČSSD) a Jiří Valenta (KSČM).
20. 9. 2021|

Lídři kandidátek z Plzeňského kraje souhlasí s růstem platů státních zaměstnanců. Neshodli se o kolik a kdy

Volební lídři z Plzeňského kraje v předvolební debatě diskutovali o růstu platů státních zaměstnanců. Na tom, že se tak má stát, se shodli. Spory ale vyvolává otázka načasování kroku a výše nárůstu. Hosty byli Martin Baxa (SPOLU), Josef Bernard (PirátiSTAN), Nicole Fryčová (PŘÍSAHA), Ivana Mádlová (ANO), Marie Pošarová (SPD), Robin Šín (ČSSD) a Jiří Valenta (KSČM). Debatu moderoval Jakub Železný.
20. 9. 2021Aktualizováno20. 9. 2021, 22:00|

Sněmovna schválila dodatečné zvýšení penzí. Za každé dítě bude ještě příspěvek od roku 2023

Všichni důchodci dostanou od příštího roku každý měsíc v průměru 758 korun navíc. Poslanci schválili návrh, aby penze vzrostly o 300 korun nad zákonnou valorizaci. Navíc prošlo takzvané výchovné, takže kdo vychovával děti, dostane od roku 2023 k důchodu navíc 500 korun za každé. Sněmovna také schválila zvýšení příspěvků na péči.
30. 7. 2021Aktualizováno30. 7. 2021, 20:10|

Poslanci podpořili změnu dětských skupin na jesle i novelu cizineckého zákona. Interpelovali vládu

V souvislosti s novým vydáváním dokladů pro občany Evropské unie bude asi přesněji vymezen okruh lidí, kteří budou považováni za jejich rodinné příslušníky. Předpokládá to návrh cizineckého zákona, který ve čtvrtek podpořili poslanci. Nyní normu posoudí bezpečnostní výbor. Sněmovna dále podpořila návrh na přeměnu nynějších dětských skupin na jesle. Poslanci se odpoledne také věnovali interpelacím na členy vlády.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 18:21|

Plzeňský kraj povede Ilona Mauritzová z ODS

Do čela Plzeňského kraje zastupitelé zvolili Ilonu Mauritzovou (ODS). Poslankyně a zastupitelka města Plzně byla do roku 2015 také rektorkou Západočeské univerzity. Občanští demokraté budou v regionu vládnout spolu s TOP 09, STAN a Piráty. Tato koalice má v zastupitelstvu 25 mandátů ze 45.
12. 11. 2020Aktualizováno12. 11. 2020, 13:27|

Investice budou pokračovat, mají jasno kandidáti v Plzeňském kraji. Volají také po větší odpovědnosti pracovních agentur

Plzeňský kraj by v důsledku pandemie koronaviru měl omezit své investice, myslí si dle průzkumu agentury Kantar CZ třetina oslovených obyvatel regionu. Špičky krajských kandidátek to ale odmítají, kraj si investice může dovolit a zaměřit by je měl například do vzdělání či infrastruktury. Kandidáti v předvolební debatě diskutovali také problematiku agenturních pracovníků. Byť uznávají, že česká ekonomika se bez nich neobejde, volají zároveň po větším dohledu. To podle nich ale nevyřeší kraj, nýbrž jedině stát.
16. 9. 2020|

Je region připraven na druhou vlnu pandemie? I o tom debatovali krajští volební lídři Plzeňského kraje

Rozhodnutí ministerstva zdravotnictví zakázat od pátku vnitřní hromadné akce na stání pro více než 10 lidí či možné pochybení České pošty při distribuci roušek – i těmto tématům se věnovali krajští volební lídři Plzeňského kraje při předvolební debatě.
16. 9. 2020|

Poslanci interpelovali premiéra, kritizují ho za absence

Piráti i další opoziční poslanci kritizovali premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli absencím na pravidelných debatách o písemných interpelacích. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek dokonce mluvil o možném svolání mimořádné schůze, na které by plénum mělo ministerského předsedu vyzvat k tomu, aby na interpelace chodil. Babiš odpoledne zopakoval, že na písemné interpelace chodit nebude, označil je za nesmysl. Poslanci se zabývali také kůrovcovou kalamitou.
5. 3. 2020Aktualizováno5. 3. 2020, 17:19|