TÉMA

Kanton

Příliš dlouhé telefonování mobilem škodí srdci. Vědci doporučují méně než půl hodiny týdně

Podle výzkumu, který vyšel na začátku května v časopise European Heart Journal-Digital Health, stačí třicet minut hovorů mobilním telefonem týdně, aby se o dvanáct procent zvýšilo riziko vysokého krevního tlaku.
6. 5. 2023|

Válku na Ukrajině ukončí jen politická dohoda, řekl Si Ťin-pching po jednání s Macronem

Jedinou správnou cestou k ukončení konfliktu na Ukrajině je politická dohoda, domnívá se čínský prezident Si Ťin-pching. Prohlásil to po pátečním soukromém setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Právě jednání o ruské agresi bylo jedním z hlavních témat jeho třídenní návštěvy Číny. Ještě před společným soukromým jednáním navštívil Macron čínské univerzitní studenty, které vyzval k tomu, aby využívali své kritické myšlení. Ve společném komuniké na konec návštěvy obě země odsoudily využití jaderných zbraní.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 18:11|

Čína poslala policii do ulic Pekingu i Šanghaje. Má zatrhnout protivládní protesty

Velká přítomnost policie v centrech několika čínských měst včetně Pekingu, Šanghaje, Kantonu či Chang-čou brání novým protestům proti vládní politice nulové tolerance vůči covidu-19. V mnoha případech příslušníci bezpečnostních složek zastavují kolemjdoucí, kteří musejí ukazovat své mobilní telefony, zda v nich není podezřelý obsah nebo programy na obcházení cenzury, informovala v úterý agentura DPA.
29. 11. 2022Aktualizováno29. 11. 2022, 21:58|

V Číně se rozšiřují protesty kvůli covidovým restrikcím, někde volají po konci prezidenta

V mnohamilionové čínské Šanghaji v neděli stovky lidí znovu demonstrovaly proti přísným protikoronavirovým opatřením. S odvoláním na očitého svědka o tom informuje agentura AFP. Protesty v Číně v posledních dnech sílí a v některých městech se přelévají i do požadavku na odstoupení prezidenta Si Ťin-pchinga. Britská veřejnoprávní rozhlasová a televizní stanice BBC uvedla, že čínská policie napadla a na několik hodin zadržela jejího zpravodaje informujícího o protestu v Šanghaji.
27. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 00:01|

Čína zpřísnila proticovidová opatření. V továrně na výrobky Apple propukly nepokoje

Čínské úřady ve středu zavedly další opatření, aby omezily rychlý nárůst případů onemocnění covid-19, a zvýšily tak obavy investorů o ekonomiku. V největší továrně na výrobu chytrých telefonů od společnosti Apple na světě propukly nové nepokoje, které podle agentury Reuters poukazují na sociální a finanční dopady těchto omezení.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 21:59|

Situace v Číně houstne. Lockdowny rozdmýchávají frustraci obyvatel

Čínské úřady přiznaly první tři úmrtí v souvislosti s nákazou koronavirem za poslední půlrok. Čísla nakažených znovu rostou, za neděli přibylo téměř 27 tisíc případů. Kvůli přísným uzávěrám se minulý týden bouřili obyvatelé jihočínského Kantonu. Školy a další veřejná místa jsou uzavřené i v hlavním městě. O tamní situaci v souvislosti s šířením onemocnění covid-19 informovala ve vysílání zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.
21. 11. 2022|

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva přicestovala do Číny a navštíví Sin-ťiang. USA mají velké obavy

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová zahájila návštěvu Číny, během níž má plánovanou zastávku i v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde je Peking obviňován z rozsáhlého porušování lidských práv. Informovala o tom agentura AFP.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 14:40|

Na jihu Číny se zřítilo letadlo se 132 lidmi. Podle státní televize šlo o nehodu

Letadlo společnosti China Eastern Airlines se 132 lidmi na palubě v pondělí havarovalo v horách na jihu Číny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní média. Příčiny nehody ani počet obětí nejsou známy. Záchranáři ale uvedli, že na místě nenašli žádné stopy po přeživších.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 12:48|

Čína bojuje s variantou delta. Kanton se před covidem uzavírá

Jihočínské město Kanton zavedlo na začátku června cestovní omezení a zintenzivnilo hromadné testování na covid-19. Tato devatenáctimilionová megalopole totiž bojuje s nebezpečnou variantou viru SARS-COV-2 známou jako delta (a objevenou v Indii), která může podle expertů dosavadní čínský úspěch v kontrole pandemie ohrozit.
10. 6. 2021|

Razantní opatření v Číně koronavirus zpomalila. Jinde by se ale uplatňovat neměla, tvrdí odborníci

Zatímco ve světě počet nakažených novým koronavirem roste,  v Číně, odkud se nemoc rozšířila, množství nově hlášených případů v posledních týdnech den ode dne klesá. Tento trend potvrzuje skupina epidemiologů ze Světové zdravotnické organizace (WHO). Jako účinná se ukázala přísná opatření, která čínské úřady po propuknutí epidemie začaly uplatňovat. Zavádění podobných postupů ve zbytku světa však experti nedoporučují.
5. 3. 2020|