TÉMA

Marek Nespala

Hrad ukončil spolupráci s advokátem Nespalou

Prezidentská kancelář ukončila spolupráci s advokátem Markem Nespalou, píše portál iROZHLAS.cz. Nespala zastupoval minulého prezidenta Miloše Zemana či hradní kancelář mimo jiné ve sporech se Zemanovým bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou, vnučkou novináře Ferdinanda Peroutky či lékařkou Džamilou Stehlíkovou. Web připomíná, že Hrad zaplatil Nespalovi za deset let spolupráce z veřejných rozpočtů téměř 21 milionů korun.
13. 4. 2023|

Advokát Nespala vrátil Hradu peníze za obhajobu Zemana ve sporu se Šarapatkou

Advokátní kancelář Marka Nespaly vrátila prezidentské kanceláři peníze za obhajobu Miloše Zemana ve sporu se Zdeňkem Šarapatkou. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Hrad předtím Nespalu vyzval, aby mu peníze vrátil. Zhruba po roce totiž změnil původní názor, že prezidentovi má v kauze platit advokáta veřejný rozpočet, protože Zeman v ní vystupuje jako hlava státu. Nespala vrácenou částku neupřesnil, podle dřívějších informací jde přibližně o 150 tisíc korun.
22. 2. 2023|

Šarapatka hrozí Zemanovi exekucí, pokud se mu neomluví

Ve sporu prezidenta Miloše Zemana s jeho bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou jsou podle Zemanova advokáta Marka Nespaly splněny všechny předpoklady pro to, aby Nejvyšší soud odložil vykonatelnost pravomocného rozsudku. Podle verdiktu se má Zeman Šarapatkovi omluvit za výrok, že ho vyhodil pro neschopnost. Lhůta pro omluvu Zemanovi končí v pondělí. Šarapatkův advokát Artur Ostrý uvedl, že v úterý podá exekuční návrh, aby se omluvy domohl. Je podle něj zřejmé, že Zeman povinnost nesplní.
16. 1. 2023|

Zeman podal dovolání ve sporu se Šarapatkou, jde o omluvu za výrok o neschopnosti

Prezident Miloš Zeman podal dovolání ve sporu se svým bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou o omluvu za výrok, že ho vyhodil pro neschopnost. Serveru Seznam Zprávy to řekl mluvčí Okresního soudu v Rakovníku Marcel Lehečka. Krajský soud v Praze loni v listopadu pravomocně rozhodl, že se Zeman omluvit musí. Zemanův právník Marek Nespala rozhodnutí převzal v pondělí, Zeman má sedm dnů od převzetí na to, aby omluvu Šarapatkovi zaslal.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 19:10|

Kancelář prezidenta zaplatila advokátovi za spor o Peroutku téměř tři čtvrtě milionu korun

Za právní zastupování prezidenta Miloše Zemana v prohraném sporu o údajný článek novináře Ferdinanda Peroutky zaplatila Kancelář prezidenta republiky (KPR) 729 tisíc korun. Webu Seznam Zprávy to sdělil ředitel odboru legislativy a práva KPR Václav Pelikán. Zemana u soudu zastupoval advokát Marek Nespala, podle kterého se hlavě státu podařilo snížit základní sazby za poskytování právních služeb o jednu třetinu na dva tisíce korun za hodinu.
17. 12. 2021|

Prezident se odvolal proti čtvrtmilionové pokutě pro Bartíka za jeho výroky o Zemanově údajné rakovině

Miloš Zeman se prostřednictvím svého advokáta Marka Nespaly odvolal proti rozsudku brněnského městského soudu, který rozhodoval ve sporu prezidenta a bývalého radního městské části Brno-střed Svatopluka Bartíka. Bartík se podle rozsudku musí omluvit prezidentovi za výroky, že má Zeman rakovinu, musí mu také zaplatit 250 tisíc korun. Zeman ale požadoval omluvu a pět milionů. Odvolá se i Bartík.
13. 11. 2020|

Hrad za spor o Peroutkův neexistující článek dosud zaplatil přes půl milionu korun

Kancelář prezidenta republiky zaplatila za právní služby kvůli soudnímu sporu ohledně výroku prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi 518 tisíc korun. Na základě informací získaných podle zákona o svobodném přístupu k informacím to napsal server Aktuálně.cz. Peníze Pražský hrad zaplatil Advokátní kanceláři Nespala. Advokát Marek Nespala Pražský hrad zastupuje i v dalších sporech. Od počátku prezidentství Miloše Zemana mu kancelář zaplatila asi 8,8 milionu korun, uvedl server.
20. 2. 2020|