TÉMA

Těšnov

Další opravy v Praze zastavily tramvaje v Holešovicích a omezily dopravu na magistrále

V hlavním městě probíhají další prázdninové opravy, které omezují řidiče i cestující MHD. Provoz tramvají v části Holešovic od pondělí zastavila modernizace vlakové trati. Správa železnic tam instaluje ochranný rám pro výstavbu nového železničního mostu u Výstaviště. Silničáři navíc začali pracovat i ve spodní části magistrály.
31. 7. 2023|

Vlaky odjely a už se nikdy nevrátily. „Ztroskotaná“ nádraží na ně dodnes marně čekají

Česko je zemí železničních tratí a jeho hlavní město v tom jde směle příkladem. Byly však doby, kdy byla železnice považována za relikt minulosti, tratě se rušily a nádraží bourala. Jsou i nádraží, která přežila zánik své trati a zůstala v městské zástavbě, připomínajíce lodě ztroskotané na souši. Jiná zůstala stát u kolejí, ale vlaky u nich nezastavují – jako by na ně všichni zapomněli. Jen na dvou tratích, které letos jubilují, jsou čtyři takové budovy. „Zapomenutá“ nádraží lemují 150letou spojovací dráhu mezi Smíchovem a hlavním nádražím, „ztroskotaná“ nádraží v Libni a Karlíně zase připomínají, že před 50 lety ustal provoz na trati, která původně končila až na Těšnově.
15. 5. 2022|

Nové muzeum archeologie by mohlo vzniknout na pražském Těšnově, plánují architekti

Muzeu hlavního města Prahy (MHMP) chybí prostory na rozsáhé archeologické sbírky. Chce proto postavit novou budovu na Těšnově, na nezastavěném prostoru v centru, kde dříve stálo nádraží a který dnes přetíná magistrála. Studenti architektury pro záměr vypracovali studie, které představuje začínající výstava.
19. 2. 2020|