TÉMA

Mezinárodní agentura pro energii

Z poloviny na jednotky procent dovozu. Ruským palivům se evropský trh zavře

Německo už není odkázáno na dovoz ruských energií, prohlásil letos v lednu spolkový ministr financí Christian Lindner. Zatímco nyní jeho vyjádření nevyvolalo větší pozornost, ještě před rokem by něco takového bylo nemyslitelné. Pouhý měsíc předtím, než Moskva zahájila plnohodnotnou pozemní invazi na Ukrajinu, Berlín stále řešil povolení pro spuštění ruského plynovodu Nord Stream 2 a zdráhal se připustit, že by třeba projekt kvůli chování Moskvy zcela obětoval. O rok později je ale všechno jinak.
19. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 15:06|

EU v červnu poprvé dovezla více plynu z USA než z Ruska, uvedl šéf IEA

Evropská unie se dočkala symbolického okamžiku, když v červnu kvůli prudkému snížení dodávek z Ruska poprvé dovezla více plynu ve formě zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států než prostřednictvím plynovodů z Ruska. Na Twitteru to ve čtvrtek napsal výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 20:05|

Svět bude chtít víc ropy, což může zvednout ceny a zpomalit oživení, předpovídá agentura pro energii

Celosvětová energetická krize zvýší poptávku po ropě až o půl milionu barelů denně, což by mohlo umocnit inflaci a zpomalit hospodářské oživení z dopadů pandemie covidu-19. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to ve čtvrtek předpověděla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
14. 10. 2021|

Letecká doprava má stále problémy. Energetická agentura proto zhoršila prognózu pro trh s ropou

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zhoršila výhled poptávky po ropě na letošní rok. Kvůli propadu zájmu o leteckou dopravu se poptávka celosvětově sníží v meziročním srovnání o 8,1 milionu barelů ropy denně na 91,9 milionu barelů denně. IEA to ve čtvrtek uvedla ve své pravidelné měsíční zprávě. Podobně o den dříve Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zhoršila svůj výhled pro letošní rok.
13. 8. 2020Aktualizováno13. 8. 2020, 15:22|

Koronavirus může poprvé od finanční krize srazit globální poptávku po ropě

Poptávka po ropě v letošním prvním čtvrtletí kvůli epidemii koronaviru meziročně klesne. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Pokud se její předpoklad naplní, bude to první meziroční pokles poptávky od finanční krize z roku 2009.
13. 2. 2020|