TÉMA

Třešť

Astronomové pátrají u Třešti po úlomcích meteoritu. Dopadl počátkem listopadu, hledání zkomplikovalo počasí

Astronomové pátrají v okolí Třešti na Vysočině po úlomcích bolidu. Nad jihem Čech proletěl 10. listopadu a dopadl na západním okraji Moravy. Astronomové zhruba vědí, kam spadl, pátrají ale po meteoritech o velikosti lískového ořechu. Nezbývá jim tedy než pročesávat terén v rojnicích.
25. 11. 2022|

Akademie věd otevřela po rekonstrukci své kongresové centrum a hotel v Třešti

Akademie věd České republiky (AV ČR) otevřela v Třešti na Jihlavsku po skoro tři roky trvající rekonstrukci své kongresové centrum a hotel v zámku. Zatím slouží jen pro interní potřeby, od června však bude moci hotel se 105 lůžky, wellness a restaurací využívat i veřejnost, řekla ředitelka Zámeckého hotelu Třešť Pavla Pěkná. AV ČR využívá novorenesanční zámek od 80. let minulého století, od města ho koupila v roce 2005. Za jeho kompletní renovaci teď zaplatila asi 240 milionů korun.
11. 5. 2022|

Po nočních bouřkách zůstává na Vysočině bez elektřiny několik obcí

Po nočních bouřkách byly na Vysočině zatopené garáže nebo sklepy domů. V několika obcích stále nefunguje elektrická energie, energetici evidují tři poruchy na vysokém napětí a asi dvě stovky odběrných míst bez dodávek proudu. Vyplývá to z informací krajského hasičského záchranného sboru, společnosti EG.D a Českého hydrometeorologického ústavu.
4. 8. 2021|

Rybáři vypustili stovky malých úhořů. Přirozenému šíření populace brání přehrady a jezy

Do pěti rybníků v Třešti na Jihlavsku a jejím okolí rybáři vypustili stovky malých úhořů říčních měřících okolo deseti až 15 centimetrů. Jde o jednu z letošních lokalit, kde se o vysazení tohoto druhu ryb postaral Moravský rybářský svaz. Cílem těchto dlouhodobých aktivit rybářských svazů je zlepšení stavu populace této dravé ryby v místech jejího přirozeného výskytu.
15. 6. 2021|

Nikdy není tak zle, aby zas nebylo dobře, říká dcera „kulaků“ Marta Zápotočná

V roce 1952 bylo Martě Zápotočně (Schramlové) jedenát roků a jejím jediným prohřeškem bylo to, že že pocházela z rodiny „kulaků“. Prarodiče měli v Klatovci na Jihlavsku velké hospodářství. O půdu a zemědělská zvířata ale nechtěli přijít, a tak odmítali vstoupit do družstva. Následovaly perzekuce, rodiče uvěznili, tatínek byl odsouzen k smrti.
30. 3. 2021|

Vítr za minutu poškodil padesát domů. Rohozná se snaží vzpamatovat z bouře Sabina

Druhý den se v Rohozné na Jihlavsku potýkají s odklízením následků vichřice Sabina. Jen na obecním majetku způsobil pondělní silný vítr škodu okolo tří milionů korun. Poškodil takřka 50 nemovitostí včetně rodinných domů, hospodářských budov a hasičské zbrojnice. Meteorologové nevyloučili, že mohlo jít o tornádo. Ve prospěch poškozených rodin chce obec vypsat veřejnou sbírku.
11. 2. 2020|