TÉMA

Vít Šimral

Nové třídy gymnazistů na průmyslovkách či obchodních akademiích. I tak Praha vyřešila převis nepřijatých deváťáků

V boji za vyšší kapacity na středních školách otevřela Praha na začátku září dvanáct nových tříd, z toho osm gymnaziálních. ČT to sdělil magistrát hlavního města. Metropole už během jarních měsíců slibovala, že v nadcházejících letech podobných tříd zvládne zřídit 64. Podle dat organizace PAQ Research to ale stačit nebude a nových tříd by v budoucnu muselo přibýt několikanásobně víc. Polovina z nových gymnaziálních tříd vznikla na obchodních nebo průmyslových středních školách. Zcela novou školu město nezřídilo.
12. 9. 2023|

Míst na pražských středních školách je dost, řekl radní Klecanda

Míst na pražských středních školách je podle pražského radního Antonína Klecandy (STAN) dostatek. Řekl to na tiskové konferenci magistrátu k aktuální situaci ve středním školství. Problém podle něj nastal proto, že se děti hlásily na více středních škol, nyní se však už situace zlepšila. Některé školy podle něj dokonce hlásí volná místa. Potvrdil to i bývalý pražský radní pro oblast školství Vít Šimral (Piráti). Šéfka Asociace ředitelů gymnázií ČR Renata Schejbalová uvedla, že nyní školy oslovují děti, které po přijímačkách skončily pod čarou.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 20:01|

Uchazečů o středoškolské studium je v Praze o třicet procent víc než před třemi lety

Nedostali se na školu první volby a neúspěch zažívají i na dalších školách – s takovou situací se potýkají někteří z uchazečů o čtyřleté maturitní studium v Praze. Zájemců je totiž o třicet procent více než v předpandemickém roce 2019. Vyplývá to z dat oddělení analýz Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání. Praha proto pro velký zájem navyšuje kapacity gymnázií. Pražský náměstek pro školství Vít Šimral (Piráti) České televizi sdělil, že přijímací řízení ještě neskončila, a data tak nejsou úplná. Je podle něj řada míst i na dalších školách, ze kterých je možné vybírat. Průběžná čísla Cermatu a škol ukazují na problém s nedostatkem míst i na dalších čtyřletých oborech.
25. 5. 2022|

Ke zdravotnímu pojištění se přihlásilo přes 150 tisíc uprchlíků. Vláda podle Rakušana zvýší příspěvky

Ke zdravotnímu pojištění v Česku se již registrovalo téměř 153 tisíc ukrajinských uprchlíků, informoval ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek. Z toho je podle něj 68 tisíc dětí. Zdravotní pojištění mohou v Česku získat ti, kteří mají vízum o strpění, těch je nyní více než 150 tisíc. Kraje kvůli situaci s ubytováním uprchlíků chtějí vyšší státní příspěvek. Vláda jim podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) vyhoví. Stát by mohl podle jeho odhadu dávat 250 korun. Kvůli uprchlické krizi rozhodl také Ústřední krizový štáb o pravidelných jednáních zástupců šesti ministerstev. Poprvé se skupina sejde v úterý.
14. 3. 2022Aktualizováno14. 3. 2022, 22:07|

V Česku je podle Rakušana asi 150 tisíc uprchlíků

Česká republika zatím udělila víc než 90 tisíc speciálních víz Ukrajincům prchajícím před válkou. Reálný počet uprchlíků, kteří nyní v zemi jsou, je podle odhadů okolo 150 tisíc, sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Česko má podle něj dobře připravený systém pomoci. Organizace Člověk v tísni spustila pro uprchlíky v nouzi telefonní linku. Vláda ve středu také prodloužila lhůtu pro registraci uprchlíků z Ukrajiny na cizinecké policii na třicet dnů. Kabinet Petra Fialy (ODS) podpořil návrh, aby uprchlíci z Ukrajiny s vízem ke strpění mohli v Česku pracovat volně bez pracovního povolení.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 17:15|

Sotva vánoční trhy začaly, už musí zavřít. Stánkaři se bojí, že od státu nic nedostanou, Praha uvažuje o odkupu zboží

Vánoční trhy druhý rok v řadě nebudou. Ve čtvrtek o tom rozhodla vláda. Jejich pořadatele, stánkaře, ale i radnice měst, kde se trhy konat měly, zákaz překvapil a zklamal. Nejenže jejich přípravě věnovali mnohaměsíční úsilí, ale nyní již často jsou na náměstích přinejmenším rozestavěné stánky, někde už trhy fakticky začaly. Skončit musely nejpozději v pátek v 18 hodin. Pražský radní Jan Chabr (TOP 09) vyzval k přesnému stanovení toho, co se nesmí konat. Připomněl, že jiné než vánoční trhy zavřít nemusí, vláda na nich jen zakázala konzumaci.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 18:00|
Události komentáře

Dá se předpokládat zhoršení, řekl o pandemii v Praze Prymula. Hrozí roušky ve třídách

Zavést přísnější opatření proti covidu-19 v Praze až od středy bylo podle člena vládní rady pro zdravotní rizika Romana Prymuly nutné kvůli dohodám s ministerstvem školství a dalšími zúčatněnými, mimo jiné aby bylo dost roušek. Pražský radní pro školství Vít Šimral (Piráti) připustil, že je potřeba ponechat čas k postupného náběhu, doufá přitom, že hygienici vědí, co dělají. Vedoucí pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová ohlásila v pátek novou povinnost roušek v obchodech a noční zavírání barů, ovšem s účinností posunutou o pět dnů až na 9. září. Roman Prymula a představitelé samospráv hovořili o šíření koronaviru a opatřením proti němu v Událostech, komentářích.
5. 9. 2020|

Začíná desátý ročník Prague Pride. Letos bez průvodu a částečně on-line

Jubilejní desátý ročník festivalu Prague Pride začíná v pondělí v hlavním městě. Týdenní přehlídka nabídne více než stovku akcí s tematikou života sexuálních menšin (LGBT). Část z nich se kvůli koronaviru uskuteční on-line. Zájemci mohou dění sledovat každý den živě od 16 do 21 hodin na webu festivalu. Tradiční sobotní karnevalový průvod nahradí plavba lodí po Vltavě.
3. 8. 2020|

Místo fronty ve školce elektronický zápis. Praha 3 a 11 spustí digitální přihlašování od září

Pražský magistrát spustí od nového školního roku letos v září digitální zápis dětí do mateřských škol. Pilotní projekt bude zahájen v Praze 3 a 11. Následně by měl být vyhodnocen a rozšířen do dalších městských částí a také na základní školy, oznámil v úterý radní pro školství Vít Šimral (Piráti). Projekt má na starosti magistrátní odbor školství a městská firma Operátor ICT (OICT).
11. 2. 2020|