TÉMA

Milan Urban

Rozpočet na příští rok má mít schodek 252 miliard, schválila vláda

Vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předložil koncem srpna návrh se schodkem 252 miliard korun. S takovým deficitem vláda dále počítá, koaliční strany ale v září vyjednávaly o přesunech, lépe než podle původního záměru by na tom mělo být zejména školství a také věda a výzkum. Podle opozice na ně ale vláda i tak chce dát příliš málo.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 22:27|

Potrvá, než evropský strop pro ceny plynu pocítí zákazníci, český limit je níže, říkají Niedermayer a Urban

Sto osmdesát eur za megawatthodinu je maximální cena, na které se dohodli evropští ministři pro energetiku. Souhlasilo i Německo, i když dlouho mělo připomínky kvůli obavám ze ztráty dodavatelů. Dohoda přichází v posledních dnech českého předsednictví a kabinet Petra Fialy (ODS) ji označuje za velký úspěch. „Velcí odpůrci zastropování byli ochotní najít kompromis,“ prohlásil v Událostech, komentářích europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).
20. 12. 2022|

V Praze 11 se o Senát střetnou Kordová Marvanová a Kos

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Praha 11 postupují Hana Kordová Marvanová (za ODS) a senátor Ladislav Kos (HPP 11). Kordová Marvanová získala 39,02 procenta hlasů, druhý Kos 16,88 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 43,84 procenta voličů, o hlasy usilovalo osm kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 02:46|

Kandidáti na pražského primátora debatovali o situaci v dopravním podniku i zlepšení MHD

O kauze Dozimetr, týkající se Pražského dopravního podniku (DPP), mluvili v předvolební debatě ČT za ANO Patrik Nacher, za Piráty Zdeněk Hřib, za Prahu sobě Jan Čižinský, za Solidaritu (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) Anna Šabatová, za SPD, Trikolóru, Hnutí PES a nezávislé společně pro Prahu Milan Urban, za SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda a za STAN Petr Hlaváček. Představili také své vize toho, jak by bylo možné zlepšit hromadnou dopravu v hlavním městě.
17. 9. 2022|

Lídři kandidátek v pražských komunálních volbách debatovali o dostupném bydlení

Lídři kandidátek v Praze diskutovali v druhé části debaty ČT před komunálními volbami o tom, jak vyřešit problém nedostupného bydlení. Své návrhy představili za ANO Patrik Nacher, za Piráty Zdeněk Hřib, za Prahu sobě Jan Čižinský, za Solidaritu (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) Anna Šabatová, za SPD, Trikolóru, Hnutí PES a nezávislé společně pro Prahu Milan Urban, za SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda a za STAN Petr Hlaváček.
16. 9. 2022|

Kandidáti na pražského primátora debatovali o cenách energií. Chtěli by mít PRE pod plnou kontrolou města

Sedm kandidátů na pražského primátora vystoupilo ve třetí předvolební debatě České televize před komunálními volbami. Debatovali o cenách energií a pomoci občanům a také o bydlení a dopravě. Své návrhy na fungování hlavního města představili za ANO Patrik Nacher, za Piráty Zdeněk Hřib, za Prahu sobě Jan Čižinský, za Solidaritu (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) Anna Šabatová, za SPD, Trikolóru, Hnutí PES a nezávislé společně pro Prahu Milan Urban, za SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda a za STAN Petr Hlaváček.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 22:02|

Proti cenám elektřiny je třeba zasáhnout, shodují se politici. Podle Kuby hrozí destabilizace společnosti

Česká vláda i Evropská unie by měly urychleně zasáhnout proti vysokým cenám elektrické enerie. Shodli se na tom politici v debatě v Událostech, komentářích, řešení spatřují v tom, že zdražující plyn přišel o vliv na cenotvorbu elektřiny. Hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS) varoval, že dosavadní kurz ohrožuje stabilitu evropské společnosti.
30. 8. 2022|

Se závislostí Německa na ruském plynu roste i závislost česká, shodli se Vondra s Havlíčkem

Podíl na krizi kolem dodávek plynu má Německo, řekl ve čtvrtečních Událostech, komentářích europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra. Na závislost sousední země na ruských dodávkách upozornil také místopředseda sněmovny a exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Česká vláda chce nyní před zimou naplnit zásobníky plynem nejméně z osmdesáti procent. Ani takové zásoby ale podle bývalého ministra průmyslu Milana Urbana (ČSSD) nejsou dostatečné.
29. 4. 2022|

Lékaři opouštějí čáslavskou nemocnici. Interna zavře v září, pomoci má soukromá společnost

S dlouhodobou personální krizí se potýká nemocnice v Čáslavi na Kutnohorsku. Někteří z lékařů podali výpověď na protest proti vedení nemocnice. Po jeho odstoupení své výpovědi ale zpět nestáhli, a tak kvůli chybějícím zdravotníkům zavírají některá oddělení. Zřizovatel nemocnice, kterým je radnice, se snaží situaci řešit. O stabilizaci se má postarat soukromá společnost.
23. 8. 2021|

Zisk ČEZu se v pololetí propadl o 89 procent. Skupina plánuje dřívejší konec těžby v Severočeských dolech

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v prvním pololetí letošního roku meziročně klesl o 89 procent na 1,6 miliardy korun. Provozní výnosy stouply o dvě procenta na 108,2 miliardy a provozní zisk před odpisy (EBITDA) klesl o 18 procent na 31,6 miliardy. Vyplývá to z údajů, které skupina ČEZ zveřejnila na svém webu. Na poklesu čistého zisku se podle ČEZu podílelo zhoršení tržních podmínek pro uhelnou energetiku. Podle finančního ředitele ČEZu Martina Nováka přestanou Severočeské doly těžit hnědé uhlí nejpozději do roku 2038 místo dříve plánovaného roku 2050.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 23:21|

Vítězství v prvním kole uteklo Němcové těsně, o místo v Senátu se utká s Hamplem

Do druhého kola senátních voleb na Praze 1 postupuje bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a stávající senátor Václav Hampl (za KDU-ČSL). Němcové jen těsně uniklo zvolení hned v prvním kole. Získala 48,56 procenta hlasů, druhý Hampl obdržel 20,49 procenta. Ostatní kandidáti získali pod deset procent hlasů.
3. 10. 2020|

Sněmovna jednala o zprávě komise k OKD. Kauza poškodila důvěru občanů v demokracii, míní Černohorský

Sněmovna ve čtvrtek projednávala závěrečnou zprávu vyšetřovací komise k privatizaci společnosti OKD. Předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti) uvedl, že případ privatizace a následného krachu těžební společnosti nenávratně poškodil důvěru občanů ve spravedlnost a systém parlamentní demokracie. Komunisté zase vyzvali vládu, aby se zabývala privatizačními zločiny. Při předcházejících interpelacích se dostali do sporu předseda KSČM Vojtěch Filip s Piráty.
30. 1. 2020Aktualizováno30. 1. 2020, 23:12|