TÉMA

Cendis

Testy v autoškolách rozšíří videa. Řidiče mají připravit na reálný provoz

Do zkoušek autoškol přibudou edukativní videa z reálných situací v provozu. Stanou se součástí další nové sady 32 testových otázek, které se zaměří hlavně na nejzranitelnější účastníky provozu, jako jsou motorkáři, cyklisté a chodci. Příklady v úterý představili zástupci ministerstva dopravy a Asociace autoškol ČR.  Zájemci si je budou moci vyzkoušet i on-line.
26. 4. 2022Aktualizováno26. 4. 2022, 12:58|

Elektronická dálniční známka upozorní na svou expiraci, o signál je ale třeba zažádat

Systém elektronických dálničních známek vstoupil do druhého roku. Právě nyní končí platnost kuponů velkému množství řidičů. Někteří si stěžují, že jim nepřišlo upozornění. Provozovatel přiznává, že v prosinci měl potíže s odesíláním e-mailů a SMS. Zároveň však dodává, že avízo na nutnost nové platby je vždy potřeba zadat při koupi elektronické viněty.
17. 1. 2022|

Jednotnou jízdenku si za první tři měsíce koupilo přes 145 tisíc lidí. Komerční spoje by se mohly zapojit do konce roku

Jednotnou vlakovou jízdenku si za první tři měsíce prodeje koupilo přes 145 tisíc cestujících. Podle Centra dopravních a informačních systémů (CENDIS) převýšil zájem očekávání. Jízdenka umožňuje přejet s jedním jízdním dokladem a tarifem po železnici trasu za použití různých spojů. Do konce roku by se do projektu „OneTicket“ mohly zapojit i komerční spoje. České televizi to řekl mluvčí CENDIS Martin Opatrný.
22. 3. 2021|

Kampaň má vysvětlit systém elektronických dálničních známek. Omyly řidičů mohou být nevratné

Stát spustil informační kampaň propagující nové fungování dálničních poplatků po zahájení prodeje elektronických dálničních známek. Kampaň by zároveň měla eliminovat některé časté omyly motoristů při nákupu. Chybu dosud udělala asi tři procenta z nich, nejčastěji jde o zadání špatné SPZ. Načasování kampaně cílí na konec platnosti ročních známek z loňska v závěru ledna. Od prosince loňského roku se prodalo zhruba 690 tisíc elektronických známek, meziročně zatím méně.
20. 1. 2021|

Jedna jízdenka vládne téměř všem vlakům bez ohledu na dopravce. Zatím ale nebude platit v komerčních spojích

S novým jízdním řádem začne v neděli na železnici fungovat celostátní tarif. Cestující si tak budou moci koupit jednu jízdenku na jakoukoli trasu, i když na ní vystřídají více dopravců. Tarif zprvu zahrne všechny vlaky objednávané kraji či ministerstvem dopravy, později by pod něj mohli dopravci zařadit i své komerční spoje. Ceny budou odpovídat nynějšímu základnímu tarifu Českých drah, jízdenky bude možné sehnat v pokladnách dopravců a na e-shopu.
12. 12. 2020|

Začal prodej elektronických dálničních známek. Část dne nefungoval, Havlíček bere chybu na sebe

Od úterního odpoledne začal stát prodávat elektronické dálniční známky. Web edalnice.cz, který je jejich hlavním distribučním místem, však několik hodin nefungoval. Začal pracovat až po 16. hodině, ale ještě kolem 17. hodiny byl velmi pomalý. Později již fungoval. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) pak večer v pořadu Devadesátka ČT24 řekl, že start hodnotí známkou 3 a odpovědnost za to, že systém přes den nefungoval, bere na sebe. „Mrzí mě to, jsem naštvaný.“
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 20:50|

Elektronické dálniční známky se mají prodávat od 1. prosince, hlavně v e-shopu, ale i na poště a benzinkách Čepra

Elektronické dálniční známky by se měly začít prodávat od 1. prosince. Bude je možné zakoupit až na 90 dní předem, tedy v prosinci se budou prodávat elektronické známky platné až od ledna či února. Zprvu budou k dostání na státním e-shopu a také na poštách a čerpacích stanicích Eurooil, které patří státnímu podniku Čepro. Na dalších místech by se mohly začít prodávat ve druhém čtvrtletí příštího roku, řekla při představení fungování elektronických dálniční známek Lucie Bartáková ze Státního fondu dopravní infrastruktury.
3. 11. 2020|

Ministr dopravy zruší zakázku na supervizora mýta, svěří ji státnímu podniku Cendis

Ministerstvo dopravy zastaví zakázku na supervizora mýtného systému, kterou původně získala společnost CGI. Kontrolu mýta stát nejspíš svěří státnímu podniku Cendis. V neděli večer to oznámil ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Podle něj tím stát ušetří. Zakázku v týdnu posvětil antimonopolní úřad.
3. 2. 2020|

Antimonopolní úřad zamítl stížnosti firmy Kapsch, výběr mýta může dál kontrolovat CGI

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zamítl rozklad firmy Kapsch proti tendru na supervizora elektronického mýta. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tedy může uzavřít smlouvu o auditu výběru mýta s vítěznou firmou CGI. Kapsch zvažuje žalobu ke krajskému soudu.
27. 1. 2020Aktualizováno27. 1. 2020, 14:21|

Jednání o dálničních e-známkách se neúčastnila, byla jen kontaktem. Státní fond hájí šéfku informatiky

Zakázku na systém k elektronickým dálničním známkám kritizují odborníci, opozice i premiér. Provází ji podezření ze střetu zájmů. Podle veřejných zdrojů loni v únoru začala Státnímu fondu dopravní infrastruktury (SFDFI) radit s výběrem dodavatele firma Sapphire Advise, kterou však fond vybral bez jakékoliv soutěže, navíc jednatelem této firmy je Martin Šebek, který je manželem šéfky informatiky v SFDI Heleny Šebkové. Podle finanční ředitelky tohoto fondu Lucie Bartákové však k žádnému ovlivňování nedošlo, řekla redaktorovi České televize Janu Beránkovi.
24. 1. 2020|