TÉMA

Hanušovice

Silnice u Hanušovic je po třech letech průjezdná

Hlavní silniční tah u Hanušovic na Šumpersku, který na začátku roku 2021 poničil rozsáhlý sesuv půdy, je po třech letech opět bez problémů průjezdný. Hejtmanství do opravy 440 metrů dlouhého úseku a vybudování opěrné zdi investovalo 103 milionů korun. Samotná stavba loni zabrala sedm měsíců, její příprava se ale kvůli jednání o případném pojistném plnění a následným námitkám ekologických aktivistů protáhla. Informoval o tom hejtman Josef Suchánek (STAN).
9. 1. 2024|

Potravinářská inspekce nařídila zavřít samovýčep, prý porušoval zákon. Provozovatelé se bouří

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v polovině měsíce zakázala provoz samovýčepu v Rakové u Konice na Prostějovsku. Vysvětlila to tím, že zákon nedovoluje prodej alkoholu z automatu. Čtečka občanských průkazů, která brání tomu, aby si pivo načepovali mladiství, inspekci nestačila. Problém proto mohou mít i další podobná zařízení.
27. 8. 2023|

Oprava nádraží v Hanušovicích je hotová, s pracemi před stanicí chce pokračovat i radnice

V Hanušovicích na Šumpersku skončila oprava vlakového nádraží za 51 milionů korun. Rekonstruovaná budova nyní nabízí větší odbavovací prostory i bezbariérový přístup. Součástí opravy je také nová střecha a zateplení nádraží, které stojí na důležité železniční trati vedoucí z Bludova nedaleko Šumperka do Jeseníku. Hanušovická radnice už chystá úpravy prostoru před nádražím, který teď i kvůli neopraveným domům působí zanedbaným dojmem.
26. 10. 2021|

Na Šumpersku se volně pohybuje rys, který se nikoho nebojí. Napadá zvířata, lidem ale neubližuje

Zemědělce a chovatele dobytka i drůbeže v okolí Hanušovic na Šumpersku trápí volně žijící rys, který postrádá plachost. Na svědomí už má roztrhané jehně, téměř dvě desítky slepic, pro které vlezl i do kurníku. Troufl si i na stádo daňků ve výběhu. Lidé ho běžně vídají i přímo v obcích. Poprvé se v oblasti objevil asi před měsícem. S největší pravděpodobností přišel z Polska, kde byl vypuštěn v rámci projektu návratu rysa do volné přírody.
11. 6. 2021|

Stížnosti a pokuty zabraly. Vlakoví dopravci Arriva a Leo Express odstraňují nedostatky

Dva kraje – Pardubický a Liberecký – se dostaly do sporu se soukromými dopravci, kteří od konce loňského roku provozují některé regionální železniční tratě. Uděleny již byly vysoké pokuty a další ještě možná budou následovat. K nejzazšímu kroku, vypovězení smlouvy, však zřejmě nedojde.
17. 1. 2020|