TÉMA

Penzijní spoření

Jurečka představil reformu penzí. Důchodový věk se naváže na dobu dožití

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil podobu změn systému penzí. Důchodový věk by se podle ní měl postupně dál zvyšovat nad 65 let podle doby dožití. Stanovit se má minimální penze ve výši dvaceti procent průměrné mzdy. Výpočet nových důchodů by se měl postupně snížit. Za dobu péče o děti a blízké by se měl při stanovení penze započítávat fiktivní příjem ve výši průměrné mzdy.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:42|

Každý šestý dospělý Čech nemá dlouhodobou finanční rezervu, varují odborníci

Zhruba každý šestý dospělý si podle průzkumu agentury Ipsos nevytváří žádnou dlouhodobou finanční rezervu. U těch, kdo si spoří, pak podle bank většinou není dostatečná. Třeba při odchodu do penze doporučují lidem ideálně mít na kontě dva miliony korun. Takové částky se dá podle zástupců bank dosáhnout odkládáním nižších jednotek tisíc korun měsíčně.
17. 9. 2023|

U penzijního spoření se má zvýšit práh pro získání státního příspěvku, odsouhlasila vláda

Státní podpora penzijního spoření by se od příštího roku měla změnit. Zvýšit se má práh pro čerpání státního příspěvku i maximální výše příspěvku a u nových smluv se zřejmě prodlouží minimální doba spoření z pěti na deset let. Nově bude nejspíš možné také využít daňové zvýhodnění dlouhodobých investičních produktů, které slouží k zajištění na stáří. Předpokládá to návrh zákona, který ve středu schválila vláda. Novelu ještě musí posoudit parlament.
14. 6. 2023|

Řadě penzijních fondů zbývaly před intervencí jen hodiny do krachu, uvádí britská centrální banka

Řada britských penzijních fondů byla jen několik hodin před krachem, když se britská centrální banka rozhodla minulý týden intervenovat na trhu s dlouhodobými státními dluhopisy. Bank of England to uvedla ve zprávě určené britským zákonodárcům, na kterou se odvolává server finanční televize CNBC.
6. 10. 2022|

Na hypotéku kvůli vyšším sazbám dosáhne méně lidí, spořicí účet peníze neochrání. Experti radí investovat

Zvýšení základní úrokové sazby na 4,5 procenta, tedy na nejvyšší hodnotu za posledních 20 let, může řadě Čechů například ztížit pořízení vlastního bydlení. Po aktuálním kroku České národní banky (ČNB) by ale měli zpozornět třeba i lidé, kteří mají uložené peníze na spořicích účtech nebo ve stavebním spoření. Experti tak radí investovat.
3. 2. 2022|
Interview ČT24

Pekarová Adamová: Situace kolem důchodů je průšvih, musíme lidem umožnit samostatné spoření

Ministerstvo práce a sociálních věcí při svých úvahách o budoucnosti důchodů peníze jenom rozděluje, ale nezamýšlí se nad tím, kde na penze vzít. Myslí si to předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, jejíž strana by současnou podobu důchodů chtěla modernizovat na nízkou fixní složku a dobrovolné spoření občanů.
15. 1. 2020|