TÉMA

Petr Majer

Veterináři podají trestní oznámení na majitele jatek v Hraběticích kvůli podezření z týrání zvířat

Státní veterinární správa podá trestní oznámení na majitele jatek v Hraběticích na Znojemsku kvůli podezření z páchání trestného činu týrání zvířat. Reagovala tak na záběry aktivistů ze spolku Zvířata nejíme z minulého týdne, na kterých zaměstnanci jatek při vykládce z nákladních aut do prasat či krav kopali, dávali jim elektrošoky a radili si, jak seleti šlápnout na hlavu.
6. 6. 2022|

Na Příbramsku se prokázal podtyp viru ptačí chřipky, který je potenciálně přenosný i na člověka

V ohnisku ptačí chřipky v Trhových Dušníkách na Příbramsku se prokázal nebezpečný podtyp viru označovaný jako H5N1. Ten je potenciálně přenosný na člověka. Veterináři o tom informovali Krajskou hygienickou stanici Středočeského kraje, řekl ve středu za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Podle mluvčí krajských hygieniků Dany Šalamunové bude lidem, kteří byli v přímém kontaktu s nakaženými zvířaty, nařízen lékařský dohled. Do karantény jít nemusejí, protože nebyl zaznamenán případ přenosu z člověka na člověka.
29. 9. 2021Aktualizováno29. 9. 2021, 17:40|

Po čtyřech měsících se v Česku znovu objevila ptačí chřipka, je na Příbramsku

Zhruba po čtyřech měsících se v Česku znovu prokázala ptačí chřipka. Ohnisko je v malochovu v obci Trhové Dušníky na Příbramsku. Na místě uhynulo pět hus. Zdrojem nákazy byli nejspíš volně žijící vodní ptáci, sdělil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.
28. 9. 2021|

Radiožurnál: Veterináři uložili společnosti Perena pokutu 130 tisíc korun kvůli ptačí chřipce

Státní veterinární správa (SVS) uložila chovateli drůbeže Perena pokutu 130 tisíc korun za porušení mimořádných veterinárních opatření. Společnost také přijde o část náhrad od státu, informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál (ČRo). Ptačí chřipka se objevila v celkem dvanácti chovech společnosti Perena.
20. 8. 2021|

Formace Trikolóra Svobodní Soukromníci jde do voleb pod heslem „Máme právo žít“

Hnutí Trikolóra, Svobodní a Strana soukromníků kandidují do podzimních voleb společně pod názvem „Trikolóra Svobodní Soukromníci“ a s heslem „Máme právo žít“. Důraz kladou na pravicový program a při čtvrtečním zahájení kampaně na pražském Klárově lídři jejích krajských kandidátek hovořili o ubývání svobod, a to v souvislosti s epidemií covidu, ale i destrukcí podoby tradiční rodiny a dalších hodnot.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 18:13|

U uhynulé labutě v Nymburce se potvrdila ptačí chřipka

Veterináři potvrdili ptačí chřipku u uhynulé labutě na Labi v Nymburku. Jde o sedmý letošní nález u volně žijících ptáků, informoval Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Pět předchozích potvrzených případů u divokých ptáků bylo z jižních Čech, jeden v Libereckém kraji. Ve středních Čechách bylo na začátku února potvrzeno ohnisko v malochovu v Podolí u Jankova na Benešovsku. Jde o subtyp H5N8.
23. 2. 2021|

Veterináři od poloviny února zmírní opatření proti ptačí chřipce

Veterináři od 15. února zmírní opatření proti šíření ptačí chřipky. V celé zemi umožní za přísných podmínek přesun drůbeže z evidovaných do neevidovaných chovů, do poloviny února bude prodej živé drůbeže do neevidovaných chovů zakázán. Informoval o tom Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Změnu veterináři přijali po diskusi s chovatelskými svazy, snaží se zamezit šíření ptačí chřipky. Nemoc se vyskytuje ve třech krajích, v Jihočeském, Středočeském a Pardubickém.
4. 2. 2021|

Sankce za neočipovaného psa vzrostla na 50 tisíc korun

Od středy se zvyšuje pokuta za neočipovaného psa z 20 tisíc na 50 tisíc korun. V účinnost vstupuje novela veterinárního zákona, která změnu přinesla. Čipování je povinné od začátku roku, veterináři ale již evidují několik podnětů, kterými se budou zabývat. Žádné pokuty zatím za neočipování neuložili. Až do roku 2022 navíc nebude fungovat centrální registr psů, ve kterém by byly informace z čipů sjednocené.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 17:21|

Čeští veterináři budou kontrolovat chovy, do kterých se přesouvá drůbež ze Slovenska. Kvůli ptačí chřipce

Veterináři rozšířili po výskytu ptačí chřipky na Slovensku mimořádné kontroly i na drůbež z tohoto státu. Mimořádné kontroly zahájili ve středu, zaměřené byly na chovy s drůbeží z Polska, kde se nemoc také vyskytuje. Státní veterinární správa (SVS) rovněž vyzvala české chovatele, aby nechali drůbež zavřenou, případně aby chov zasíťovali kvůli omezení možnému kontaktu s volně žijícími ptáky, kteří chorobu přenášejí.
10. 1. 2020|