TÉMA

Čcheng-tu

Pandí diplomacie mezi Čínou a USA končí. Šelmy odletěly první třídou ve výběhu

Éra čínské pandí diplomacie se Spojenými státy končí. Trojice šelem z washingtonské zoo se přestěhovala zpět do Číny. O měsíc dříve, než se očekávalo, a jen pár dnů před setkáním prezidentů obou zemí. Skončila desetiletá nájemní smlouva s čínskou vládou, která byla už jednou prodloužená. Spojené státy a Čína spolupracují na chovu a ochraně ohroženého druhu od 70. let.
11. 11. 2023|

Záchranné akce po zemětřesení v čínském S’-čchuanu komplikují covidové lockdowny

Záchranáři na jihozápadě Číny stále zápasí o životy těch, které zasypalo pondělní zemětřesení. Úřady dosud napočítaly čtyřiasedmdesát mrtvých, desítky lidí se pohřešují. Navzdory druhotným otřesům pokračují úřady v nařízené uzávěře, která má zabránit šíření koronaviru. Čína zažívá největší vlnu covidu od začátku pandemie. Lockdown platí pro třiatřicet měst a pětašedesát milionů lidí.
7. 9. 2022|

Zemětřesení v čínské provincii S'-čchuan zabilo desítky lidí

Nejméně pětašedesát lidí zahynulo v zemětřesení, které v pondělí postihlo čínskou provincii S'-čchuan. Na 250 lidí utrpělo zranění, z toho několik desítek vážná. Záchranné práce pokračují. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínská státní média.
6. 9. 2022|

Spojené státy opustily konzulát v čínském Čcheng-tu

Američtí diplomaté v pondělí opustili konzulát Spojených států v čínském městě Čcheng-tu, jehož uzavírku minulý týden nařídil Peking. Čína tak reagovala krok Washingtonu, který rozhodl o uzavření čínského konzulátu v Houstonu. Obě strany se přitom vzájemně obvinily, že pracovníci těchto misí vyvíjeli činnost odporující jejich diplomatickému statusu. Konzulát v Čcheng-tu ukončil provoz v 10:00 místního času (04:00 SELČ) poté, co vypršela lhůta 72 hodin pro jeho vyklizení. Kontrolu nad budovou pak převzala Čína, informoval server BBC News.
27. 7. 2020Aktualizováno27. 7. 2020, 11:12|
Doporučujeme

Čína dokončila svůj nejnovější tokamak. „Umělé Slunce“ by se mělo rozsvítit už letos

Čína v závěru roku dokončila konstrukci tokamaku – fúzního reaktoru jménem HL-2M. Toto zařízení by mělo dosáhnout teploty až 200 milionů stupňů Celsia a v pozemských podmínkách vytvořit obdobu „nového Slunce“.
2. 1. 2020Aktualizováno5. 1. 2020, 12:02|