TÉMA

Bezpečná vzdálenost

Zbytečná hloupost, míní o 150 km/h na vybraných dálnicích Kolovratník. Časový zisk není tak velký, říká Budina

Na vybraných úsecích dálnic zřejmě bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Podle místopředsedy hospodářského výboru sněmovny Martina Kolovratníka (ANO) jde o zbytečnou hloupost, celoevropský trend je podle něj spíše snižování rychlosti. „Ale ze židle mě to nenadzvedává, je to marginálie,“ řekl v Událostech, komentářích. S ním souhlasí dopravní expert Vize 0 Libor Budina, vysoká rychlost s sebou podle něj nese mnohá rizika. Na konstatování, že v Německu je rychlost na dálnicích neomezená, namítl, že němečtí řidiči jsou disciplinovanější než ti čeští. Podle něj je škoda, že se neprosadil návrh Kolovratníka ohledně dodržování bezpečné vzdálenosti.
1. 7. 2023|

Policie využívá drony k měření bezpečné vzdálenosti mezi auty, zatím ale nepokutuje

Středočeské hlídky začaly využívat drony k měření bezpečné vzdálenosti mezi auty. Pokuty zatím nerozdávají, parametry a sankce totiž nejsou zákonem stanovené. Jde tak zatím o preventivní projekt, na kterém se podílí i krajský úřad.
7. 5. 2022|

Na tři basy s pivem od sebe. Bezpečnou vzdálenost lze měřit na metry i předměty

Někde jsou to dva metry, jinde metr, jinde tři basy od piva nebo vzdálenost jednoho pisoáru. Social distancing, neboli dodržování bezpečné vzdálenosti, je při boji proti pandemii koronaviru jedním ze zásadních faktorů. Majitelé provozoven, barů, obchodů nebo správci veřejných prostor tak v posledních týdnech přichází s řadou řešení, jak přimět veřejnost bezpečnou vzdálenost dodržovat.
4. 6. 2020|

Přesná definice bezpečného odstupu a přísnější bodový systém. Na silnicích by mělo být bezpečněji

Na českých sinicích loni zahynulo podle předběžných čísel 550 lidí. To je sice o 15 méně než v roce 2018, tragických nehod je ale i tak stále dost. Poslední dvě smrtelné havárie roku 2019 se staly v úterý, u obce Zliv na Českobudějovicku a na Orlickoústecku. V obou případech řidiči vyjeli mimo silnici a následný náraz do stromů nepřežili. Policie i ministerstvo dopravy proto připravují řadu opatření, jak  nehodovost snížit.
2. 1. 2020|