TÉMA

Budování

Drásov chce po developerech příspěvek do obecní kasy. Bez něj nebude možné stavět

Developeři, kteří budou chtít stavět v Drásově na Brněnsku, budou muset městysu zaplatit příspěvek na vybudování veřejné infrastruktury. Tamní zastupitelé totiž přijali nové zásady pro výstavbu, které odstraňují individuální sjednávání podobných příspěvků. Městys už několik let čelí nárůstu obyvatel a developerských počinů nejrůznějšího rozsahu. Například tamní čistírna odpadních vod je už na hraně své kapacity. Její rozšíření bude pro obec finančně náročné.
6. 4. 2023|

Brambory jsou lepší stavební materiál než lidská krev. „Hvězton“ je ideální hmota na Marsu

Zatím nejlepší stavební hmotou, která by se dala použít pro budování základen na Marsu a Měsíci, je škrob, který se dá získat z brambor. Pokud by se obohatil lidskými slzami nebo dalšími tělními tekutinami a smíchal s tamními horninami, vznikl by materiál, jenž pevností předčí beton.
25. 3. 2023|

Mezi závorami přejezdu ve Studénce opět uvázlo auto. Vybudování podjezdu se komplikuje

Mezi závorami přejezdu ve Studénce na Novojičínsku, kde v roce 2015 nepřežili srážku vlaku s kamionem tři lidé, opět uvázlo auto. Policie pátrá po řidiči, pravděpodobně Polákovi, který na přejezd vjel na červenou. Pak se závory zavřely a těsně kolem něj projel rychlík spojující Bohumín s Brnem. Přejezd patří mezi nejnebezpečnější v zemi. Situaci tam by měla změnit jeho rekonstrukce a vybudování podjezdu.
13. 6. 2022|

V Krušných horách budují přípojku pro ruský plynovod Nord Stream 2. Místním stavba vadí

Ruský plynovod Nord Stream 2, který vzniká v Baltském moři, už zasahuje i do Česka. V Krušných horách pokračuje budování přípojky Antilopa z Německa. Místní lidé si stěžují, že je stavební ruch obtěžuje a výrazně jim komplikuje život.
3. 5. 2020Aktualizováno3. 5. 2020, 12:30|

Z debat o klimatických změnách se stává nové náboženství, kritizoval ve vánočním projevu prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman v letošním vánočním poselství varoval, že z diskusí o změnách klimatu se postupně stává nové náboženství. Z Evropy se podle něj nesmí stát „ekologický skanzen“, kde klesne životní úroveň obyvatel. Zeman v projevu chválil stav české ekonomiky, naopak řešit je podle něj třeba pomalé soudy i stavební řízení. Lidem protestujícím proti premiérovi vzkázal, že ministerský předseda vzešel ze svobodných parlamentních voleb.
26. 12. 2019Aktualizováno26. 12. 2019, 15:06|