TÉMA

Venom

Česko při nákupu vrtulníků porušilo směrnici o obranných zakázkách, vytýká Evropská komise

Evropská komise (EK) se rozhodla zahájit řízení s Českou republikou, která podle ní při nákupu vojenských vrtulníků porušila směrnici o veřejných zakázkách v oblasti obrany. Komise o tom informovala v prohlášení. Česku byla zaslána formální výzva kvůli porušení povinnosti vyplývající ze směrnice o veřejných zakázkách v oblasti obrany a ze Smlouvy o fungování Evropské unie, uvedla EK. Praha má nyní dva měsíce na odpověď a vyřešení nedostatků, na které Komise nyní poukázala. Podle českého ministerstva obrany se unijní exekutiva případem zabývá již od roku 2020 a zatím jej neukončila.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 18:30|

S tréninkem na vrtulníky Venom a Viper pomohou českým vojákům simulátory

Simulátory pomohou s výcvikem tuzemských pilotů pro nové armádní vrtulníky. Ten se místo ve vzduchu zčásti odehraje v Náměšti nad Oslavou v trenažérech, které napodobí běžný provoz i nestandardní situace. Na místě budou působit i američtí instruktoři. Vojáci zatím dostali čtyři stroje.
28. 8. 2023|

Česká armáda potřebuje další modernizaci, ne povinnou vojnu, shodli se poslanci

Českou armádu posílí americké vrtulníky, první z nich již ze Spojených států dovezl transportní letoun. „Je to technologicky obrovský krok vpřed,“ řekl v pořadu Události, komentáře bývalý náčelník generálního štábu a vedoucí katedry bezpečnostních studií CEVRO Institutu Jiří Šedivý. S potřebou modernizace souhlasí také předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) a místopředseda výboru Pavel Růžička (ANO). Shodli se i na tom, že pro Českou republiku by naopak nebylo vhodné zavedení základní vojenské služby. O té hovořila také poslankyně a členka zahraničního výboru Eva Decroix (ODS) v Interview ČT24.
28. 7. 2023|

Černochová: Spojené státy dají Česku zdarma osm vrtulníků

Česká republika dostane od Spojených států šest bojových vrtulníků a dva transportní, uvedla v Událostech, komentářích ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Tyto stroje věnuje americká strana tuzemsku nad rámec objednávky dvanácti vrtulníků, které Česko od USA kupuje.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 23:24|

Česko poslalo na Ukrajinu část nejlepších bitevních vrtulníků. Včetně „Liberatoru Kosti“

Na Ukrajinu podle všeho z Česka nedorazily žádné olétané stroje ze skladu, ale část těch nejlepších ve výzbroji. Analýza snímku zveřejněného ukrajinskými úřady ukazuje, že do boje vyrazily stroje po náročné generální opravě. ČT to potvrdil i jeden zdroj blízký českému letectvu. Česká armáda ani ministerstvo obrany dodávky nekomentují.
12. 7. 2022Aktualizováno12. 7. 2022, 10:33|

Černochová v Pentagonu potvrdila záměr Česka uzavřít s USA obrannou dohodu

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve Washingtonu oficiálně potvrdila záměr České republiky uzavřít se Spojenými státy obrannou dohodu DCA (Defense Cooperation Agreement). Svému protějšku Lloydu Austinovi to řekla na začátku jejich čtvrtečního jednání v Pentagonu. Chce s ním jednat také o otázce nákupu dalších vojenských vrtulníků Bell, stíhacích letadel a o budoucnosti těžké brigády české armády.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 19:14|

Deník N: Ministryně Černochová chce v USA otevřít i jednání o americké přítomnosti v Česku

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) bude po Velikonocích jednat v USA se svým protějškem Lloydem Austinem také o americké přítomnosti v České republice, řekla Deníku N. Premiér Petr Fiala (ODS) v Událostech uvedl, že je to záležitost, kterou by musely schválit sněmovna i Senát.
9. 4. 2022|

Ministerstvo obrany má podle ÚOHS zaplatit 550 milionů za chyby při zakázce na armádní vrtulníky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil ministerstvu obrany pokutu 550 milionů korun za chyby při zakázce na armádní vrtulníky. Ministerstvo je za 17 miliard koupilo od americké firmy Bell. Pokuta není pravomocná, ministerstvo oznámilo, že proti ní podá rozklad k předsedovi úřadu. Na uložení pokuty upozornil server Novinky.cz.
5. 2. 2021Aktualizováno5. 2. 2021, 15:33|

„Jed“ a „Zmije“ ochrání české vojáky. Armáda kupuje od USA tucet vrtulníků Venom a Viper

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) ve čtvrtek podepsal v Pentagonu první velký nákup americké zbrojní techniky pro českou armádu. Jde o dvanáct vrtulníků včetně zbraňových systémů, munice a školení pilotů i pozemního personálu. Za balíček zaplatí Česko více než 14,5 miliardy korun. Podle generálního štábu se armáda díky vrtulníkům výrazně zmodernizuje a zbaví se závislosti na ruských strojích, které nyní využívá.
12. 12. 2019Aktualizováno12. 12. 2019, 21:26|