TÉMA

Zkrácený úvazek

O zkrácené úvazky je zájem. Sleva na pojistném zaměstnavatele motivovala

Slevu na pojistném za zkrácené úvazky uplatnilo za loňský rok přes jedenadvacet tisíc zaměstnavatelů na víc než osmdesát tisíc svých zaměstnanců pracujících v tomto režimu. Nejčastěji na zkrácený pracovní úvazek od osmi do třiceti hodin týdně pracují lidé starší pětapadesáti let, lidé do jedenadvaceti let a také rodiče malých dětí.
3. 2. 2024|

Pavel podepsal novelu zákoníku práce s úpravami přesčasů lékařů a přesnějším vymezením práce na dohodu

Prezident Petr Pavel podepsal novelu zákoníku práce, která zavede spornou možnost další přesčasové práce ve zdravotnictví. Přesnější vymezení, a tím předvídatelnost, získají práce na dohody. Zaměstnavatelé navíc budou moci dávat paušální náhradu nákladů lidem, kteří pracují z domova. Některé úpravy by měly být účinné od října, další od ledna.
17. 9. 2023|

Zkrácené úvazky mají hlavně starší lidé a rodiče. Od února je na ně sleva, využilo ji 24 tisíc zaměstnavatelů

Lidé nad 55 let a ti, kdo pečují o dítě, nejvíce využívají zkrácené úvazky. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), když hodnotil půlrok fungování slev na sociálních odvodech pro lidi se zkrácenými úvazky. Pojistné se zaměstnavatelům, kteří nabídli zkrácené úvazky, snižuje z 24,8 procenta o pět procentních bodů.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 17:52|

Snížení DPH na energie situaci nevyřeší, shodli se Pilný, Michalik a Středula

Automobilový průmysl v Česku je v krizi. Kvůli nedostatku čipů čelí dalšímu možnému omezení výroby i na další měsíce a týdny. Zabývat se problémem bude v pondělí jednání tripartity. Na pomoc automobilkám by se měl podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly použít program Antivirus, který bude nejspíš prodloužen až do poloviny příštího roku. S tím nesouhlasí bývalý ministr financí Ivan Pilný ani místopředseda Starostů Věslav Michalik. V Otázkách Václava Moravce diskutovali mimo jiné i o návrhu na snížení DPH na ceny energií i o rostoucí inflaci.
17. 10. 2021|

Pracovat na částečný úvazek? V Česku stále příliš možností není

Česko patří v Evropské unii k zemím s nejmenším podílem částečných úvazků. V jiných státech je využívají ti, kterým se nedaří najít úvazky plné, v tuzemsku dominují jiné důvody, často zdravotní. Zaměstnavatelé očekávají, že se počet zkrácených úvazků může do budoucna zvyšovat, zejména pokud by zpomaloval růst ekonomiky.
9. 12. 2019|