TÉMA

Jiří Ješeta

Cestujících ve vlacích významně přibylo, chybějí však vagony. Lépe bude na podzim, doufají dopravci

Do vlaků se vrátili cestující, které z nich vyhnal covid. Dálkové vlaky jezdí letos v létě často přeplněné. Ty povinně místenkové se rychle vyprodají, v ostatních musejí cestující stát. Stále totiž vázne údržba, vozů je málo a dopravci hovoří o tom, že by se situace mohla zlepšit na podzim.
27. 7. 2023|

Nové vlaky pro Moravskoslezský kraj mají zpoždění. Provoz se kvůli tomu prodraží

Moravskoslezskému kraji se od letošního prosince prodraží provoz vlaků na lince z Ostravy-Svinova do Opavy, a to o 30 korun za kilometr. Kvůli pozdnímu dodání vlaků ze strany Škoda Transportation přijdou České dráhy o dotaci 227 milionů korun určenou na deset let provozu. Informoval o tom server Zdopravy.cz.
26. 7. 2023|

Umí jezdit na elektřinu i naftu. Dopravci testují první duální lokomotivu

Čeští železniční dopravci zkoušejí první duální lokomotivu. Jde o stroj, který umí jezdit na elektřinu z troleje, ale i na naftu. Až se naplno rozběhne výroba, budou tento typ řešení zvažovat zřejmě i pro obnovu současného vozového parku.
15. 6. 2023|

Drážní úřad chce, aby nové vlaky vozily cestující až po kompletním schválení. Zanikl by zkušební provoz

Vozit cestující vlaky, které ještě nejsou plně schváleny, možná přestane být možné. Drážní úřad se chystá zpřísnit pravidla po problémech, které se v poslední době při zkušebním provozu objevují. Pokud úřad takovou změnu prosadí u zákonodárců, bude to ovšem znamenat, že by se mohla zpomalit obměna vozového parku.
9. 4. 2023|

Dráhy reagují na problém s přebíráním vlaků, soupravy do Německa zkontroluje zvláštní technik

Vlaky Českých drah směřující do Německa bude před překročením hranic při sporech o technický stav vozů kontrolovat zvláštní technik. Měl by posoudit, zda vlak může pokračovat v cestě. Dráhy pro tyto případy požádaly o spolupráci německého dopravce Deutsche Bahn (DB). Německé vlakové čety v minulých týdnech odmítaly kvůli nevyhovujícímu stavu převzít vlaky ČD, naposledy v neděli. Český dopravce s některými pochybeními nesouhlasí. O novém postupu v pondělí informovaly České dráhy. Na kauzu jako první upozornila Česká televize.
29. 8. 2022|

Lanovka na Ještěd bude mimo provoz minimálně tři roky

Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci bude po říjnové havárii mimo provoz pravděpodobně minimálně tři roky. Jen základní oprava není podle výrobců, které oslovily České dráhy, možná s ohledem na stávající technické normy. Na obnově by se kromě Českých drah jako majitele lanovky měly podílet i město, kraj a firma TMR, jež provozuje skiareál na Ještědu.
6. 1. 2022|

Z Kralup do Loun a Velvar začaly jezdit moderní nízkopodlažní vlaky. Nahradí 40 let staré motoráky

Na železniční trati z Kralup nad Vltavou do Loun a Velvar začaly v pondělí jezdit moderní nízkopodlažní vozy. Nahradily více než čtyřicet let staré motoráky. České dráhy (ČD) tak testují provoz těchto vozidel typu RegioSpider, obdobné by postupně měly začít jezdit i na dalších středočeských regionálních tratích, uvedl středočeský krajský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN).
8. 11. 2021|

Dopravci chtějí osvobodit od poplatku za obnovitelné zdroje energie. Nevylučují zdražování jízdného

Železniční dopravci a městské dopravní podniky se bouří, chtějí osvobodit od poplatku za obnovitelné zdroje energie. Ročně by tím ušetřili téměř jednu miliardu korun. Ministerstvo financí ale takovou změnu odmítá. Dopravci proto nevylučují zdražování jízdného a také zpomalení rozvoje ekologické hromadné dopravy.
18. 6. 2021|

Bez přestupu. Ostravu a Štramberk propojí nový železniční expres

Prodloužit trasy, zrychlit spoje i změnit dopravce chce v příštím roce Moravskoslezský kraj. Oznámily to České dráhy, které budou železniční dopravu v regionu zajišťovat až do konce roku 2025. Jednou z největších novinek má být přímý spoj mezi Ostravou a Štramberkem.
6. 12. 2019|