TÉMA

Formulář

Ukrajinští uprchlíci se adaptují na nová pravidla podpory, pomoci může nová databáze

Ukrajinští uprchlíci v Česku se vypořádávají s novými pravidly pro podporu. Centrum pro cizince Jihomoravského kraje od rána zaznamenává nápor lidí, kteří mají problém s vyplněním on-line formuláře pro žádost o humanitární dávku. Státu by mohla pomoci nová databáze ubytovacích kapacit.
3. 7. 2023Aktualizováno3. 7. 2023, 14:49|

Odchod do předčasné penze letos vyjde lépe než řádný důchod příští rok, uvádí ministerstvo

Lidé, kteří se chystají příští rok do důchodu a požádají o něj už letos předčasně, mohou získat vyšší částku. Kvůli inflaci, mimořádným valorizacím a propadu reálných výdělků bude totiž teď vypočítaná dřívější penze výhodnější než důchod, který se stanoví příští rok. Lišit se může o několik stokorun až pár tisícikorun. Vyplývá to z propočtů ministerstva práce. Zástupci resortu proto lidem doporučují o předčasnou penzi požádat ještě letos, ale na odpočinek jít až v zamýšleném termínu. Pobíraná suma pak bude nejen větší, ale nebude se ani krátit.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 18:06|

Ministerstvo varuje před podvodnými weby. Po přihlášení mohou „vybílit“ účet

Ministerstvo práce a sociálních věcí varuje před podvodnými internetovými stránkami, které nabízejí formuláře k příspěvku na bydlení. Po přihlášení přes bankovní identitu mohou lidé přijít o peníze na svých účtech. Odkaz na tyto weby chodí e-mailem nebo SMS zprávou. Úřady jich zablokovaly už desítky.
14. 10. 2022|

Německo se chystá zařadit Českou republiku mezi rizikové země. Neočkované čeká po příjezdu karanténa

Německo od 7. listopadu nejspíše zařadí Českou republiku mezi země s vysokým rizikem nákazy covidem-19. Po jednání Ústředního krizového štábu to oznámil jeho předseda a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Znamená to, že kdo do země přijede a předem nedoloží, že je očkován nebo covid-19 prodělal, bude muset podstoupit nejméně pětidenní karanténu. Definitivně o nové podobě seznamu vysoce rizikových zemí rozhodnou německá ministerstva zahraničí, vnitra a zdravotnictví v pátek.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 13:40|

Nakonec stručně. Finanční správa zkrátila formulář pro nejmenší podnikatele s EET

Finanční správa zveřejnila aktualizovanou podobu formuláře pro evidenci tržeb ve zvláštním režimu. Vztahuje se na nejmenší podnikatele – s ročními hotovostními tržbami do šesti set tisíc a maximálně dvěma zaměstnanci – a nahrazuje tiskopis, který kvůli své objemnosti vzbudil kritiku sněmovní opozice.
19. 2. 2020|