TÉMA

Desná

Víc tůní a meandrů v Jeseníkách ochrání před velkou vodou a zadrží v krajině vodu

Loučná nad Desnou na Šumpersku spolu se spolkem Živá voda chtějí realizovat opatření, která mají zabránit povodním, ale zároveň vodu udržet v krajině. Pracují na projektu protipovodňové ochrany, který má sloužit právě i během sucha. Místo rozšiřování koryta a jeho zpevňování betonem chtějí využít přírodě blízká opatření. Jde hlavně o meandry a tůně. S prvními úpravami chtějí začít už v příštím roce.
9. 10. 2021|

Lanovky jedou na Ještěd nebo Šerák. Na Červenohorském sedle se lyžuje

Po několika měsících nucené odstávky se v pondělí otevřela lanovka z Ramzové na Šerák v Jeseníkách. Lidé se nyní dostanou lanovkou například i na Ještěd. Na Červenohorském sedle spustili i vleky pro lyžaře. Ti mají k dispozici modrou sjezdovku, na které leží zhruba třicet centimetrů sněhu. O víkendu se má spustit také lanovka v Koutech nad Desnou.
10. 5. 2021|

Při lokální povodni na Uničovsku a Šumpersku byl nalezen jeden mrtvý člověk, další se pohřešuje

Po lokálních povodních se pohřešuje 74letá žena z Oskavy na Šumpersku, policie po ní pátrá. Jeden člověk při povodních zemřel, byl z oblasti Šumvaldu, uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Zejména východ země zasáhly v neděli odpoledne silné bouřky doprovázené intenzivními srážkami a kroupami.
7. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 08:30|

Lyžařské školy zdražují. Cena jedné soukromé lekce s instruktorem stoupne až o 70 korun

Zájemci o lyžování s instruktorem si v následující sezoně připlatí. Lyžařské školy oproti loňskému roku zdražují své služby. Cena za soukromou lekci se zvýší v průměru o padesát korun. Výrazně stoupne cena individuální výuky na Ještědu, ale například Klínovec ponechá ceny na loňské úrovni. Rozdíl je také mezi službou objednanou předem přes internet a poptanou až v resortu.
15. 12. 2019|

Bez povolení a v období sucha. Inspektoři udělili pokutu za umělé zasněžování

Dvě pokuty za celkem téměř 300 tisíc korun uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) provozovateli lyžařského areálu v Koutech nad Desnou na Šumpersku. Pro výrobu technického sněhu firma K3 SPORT bez povolení odebírala vodu z řeky Desná, podle inspekce tak porušila vodní zákon.
4. 12. 2019|