TÉMA

Mikuláš

„Situace je kritická“. Školské odbory mluví kvůli rozpočtu na příští rok o možné stávce

Školské odbory mluví o možné stávce kvůli podle nich nedostatečnému rozpočtu na regionální školství na příští rok. Jde zejména o výdělky nepedagogických pracovníků. Místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová v pondělí na tiskové konferenci prohlásila, že situace je kritická, proto svaz vyzval k aktivizaci stávkových výborů. Podrobnosti k případné stávce zatím ale známy nejsou.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 19:34|

Rodič má s čertem a Mikulášem dohodnout scénář a seznámit s ním i dítě, radí psycholožka

Do terénu vyrážejí Mikulášové s anděly, ale z pohledu dětí hlavně s čerty. Zatímco na Mikuláše a anděla se děti zpravidla těší, u čerta to bývá naopak. Že se děti trochu bojí, není podle psycholožky Olgy Kučerové na škodu, za důležitou ale považuje i ochranitelskou roli přítomných rodičů. Varuje především před tím, aby přicházeli obzvlášť strašidelní čerti na mikulášské akce do škol. Když se čertovská „nadílka“ přežene, hrozí dlouhobobé následky na psychiku, které se projeví třeba pomočováním. Potom je vhodné vyhledat psychologa.
5. 12. 2022|

Mikuláš letos přijde s rouškou nebo on-line, ale kvůli obavám z koronaviru často vůbec nedorazí

Další z tradičních českých zvyků – nadílku s Mikulášem, andělem a čertem – ovlivní pandemie koronaviru. Jak zjistila Česká televize, některé mikulášské skupiny letos kvůli obavám z případné nákazy nadílku nenabízejí, další sice slibují, že k dětem přijdou, ale budou muset mít roušky a dodržovat rozestupy. V nabídce jsou i mikulášské on-line návštěvy.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 15:51|

Za Mikuláše zaplatí rodiny v regionech několik set korun, v Praze i dva tisíce

Rodiny mají letos o návštěvu Mikuláše větší zájem než loni. České televizi to potvrdily mikulášské skupiny, které oslovila. Ty začnou s obcházením rodin 5. prosince už po poledni a některé skončí i o půlnoci. V regionech se cena za návštěvu Mikuláše pohybuje okolo 300 korun, v Praze může Mikuláš vyjít i na dva tisíce. Zvýšenou poptávku registruje také oslovená půjčovna kostýmů, své zásoby musela doplnit už v půlce listopadu.
5. 12. 2019|