TÉMA

Tokijská univerzita

Kus Moravy na opačném konci planety. Mendelova réva v Japonsku slaví sto let

Tokijská univerzita si připomíná výročí sta let Mendelovy révy. Japonští botanici ji získali v Brně za to, že ocenili význam objevů zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Brněnská réva časem odumřela, ale díky pomoci od Japonců se vrátila. K výrobě vína však bobule vhodné nejsou.
7. 5. 2023|

Záhadné Tullyho monstrum nebyla ryba, tvrdí Japonci. Pravěké tajemství ale dál čeká na objasnění

Velikostí nenápadný, tvarem těla pozoruhodný. Tullyho monstrum je tvor, který obýval pravěké oceány a od objevení v 50. letech minulého století mate vědcům hlavy, protože ho neumějí zařadit. Nový výzkum publikovaný v odborném časopise Palaeontology vyloučil, že by to byl obratlovec.
18. 4. 2023|

Krysy mají vrozený smysl pro rytmus, při poslechu Mozarta pohupovaly hlavou

Krysy mají vrozený smysl pro rytmus. Podle listu The Guardian to zjistili vědci z Tokijské univerzity v Japonsku, když pouštěli hudbu od Wolfganga Amadea Mozarta a tito hlodavci začali instinktivně pohupovat hlavou v jejím rytmu.
16. 11. 2022|

Japonští vědci vytvořili robotický prst pokrytý lidskou kůží

Japonští inženýři vyrobili robotický prst, který je pokrytý živou kůží, dokonce se schopností vyléčit se. Jde podle nich o zatím nejlepší přiblížení se ideálu humanoidních androidů nerozeznatelných od člověka.
11. 6. 2022|

Efektivnější je psát si poznámky na papír než do elektronických zařízení, tvrdí vědci

Když si člověk píše poznámky na klasický papír, zapamatuje si toho více, než když informace zaznamenává na digitální zařízení. Naznačila to nová studie, kterou publikoval časopis Frontiers in Behavioral Neuroscience. Používání tradičních sešitů totiž podle vědců vyvolává větší mozkovou aktivitu.
19. 3. 2021|

Po silném zemětřesení je milion domácností v Japonsku bez elektřiny

Pobřeží japonské prefektury Fukušima zasáhlo zemětřesení, jehož sílu původně úřady stanovily na 7,1 stupně a později zvýšily na 7,3 stupně. Zemětřesení si vyžádalo nejméně dvacet zraněných. Budovy se chvěly i v hlavním městě Tokiu, kde se objevily i výpadky elektřiny, celkem je bez proudu přibližně 950 tisíc domácností. Varování před tsunami úřady nevydaly.
13. 2. 2021Aktualizováno13. 2. 2021, 18:31|

Tsunami, kterou před rokem způsobila erupce Krakatoa, měla na výšku přes sto metrů

Loňská erupce indonéské sopky Anak Krakatoa zvedla vlnu tsunami vysokou nejméně 100 metrů. Kdyby zasáhla nějakou obydlenou oblast, mohla způsobit nedozírné škody, ukázal nový výzkum.
29. 11. 2019|