TÉMA

Břevnov

Policie odložila případ potyčky bývalého náměstka Koláříka s asistentkou, píší Seznam Zprávy

Pražští policisté odložili prověřování incidentu z letošního června, při kterém se dostali do potyčky tehdejší náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík a jeho asistentka. Uvedl to ve středu server Seznam Zprávy. Žena Koláříka vinila z napadení. Kolářík po incidentu na ministerstvu skončil, později požádal o pozastavení členství v Pirátské straně.
8. 11. 2023|

Kvůli rekonstrukci kolejí nejezdí tramvaje na Bílé Hoře. Omezení je i v Poděbradské

Od pondělí až do neděle 3. září nepojedou kvůli rekonstrukci tratě tramvaje v úseku mezi zastávkami Malý Břevnov a Bílá Hora v Praze. Omezení se týká tramvajových linek 22, 25 a 97, ale také automobilové dopravy. Současně byl až do neděle 3. září přerušen provoz tramvají v Poděbradské ulici v úseku Harfa a Starý Hloubětín. Pražský dopravní podnik (DPP) o tom informoval v tiskové zprávě. Po změněných trasách jezdí tramvaje 6, 8, 14, 25 a 92, podnik zavedl náhradní autobusy.
21. 8. 2023|

Reportéři ČT: Fotil přátele svých rodičů. Ondřej Němec zachytil zrod českého disentu 70. let

V lednu před 46 lety začaly represe komunistického režimu proti jeho odpůrcům. 6. ledna skončil ve vězení Václav Havel, jeden z ideových tvůrců Charty 77, jejíž text krátce předtím vznikl. Obrazových svědectví z té doby je velmi málo. Tehdy sedmnáctiletý učeň reprodukční grafiky Ondřej Němec si fotil jen tak pro sebe lidi z undergroundu a intelektuály kolem Václava Havla, blízkého přítele svých rodičů. Jeho autentické svědectví z té doby zpracoval pro Reportéry ČT David Vondráček.
10. 1. 2023|

Squatteři opustili prázdný dům v pražských Strašnicích, který na několik hodin obsadili

Squatteři organizovaní skupinou Opravdu Dobré Squaty v sobotu obsadili prázdný bytový dům v Malínské ulici v pražských Strašnicích s cílem vytvořit tam kulturní a sociální centrum. Na místo přišli kolem poledne, následně dorazili i policisté a zástupci Prahy 10, která má budovu ve správě. Po několikahodinovém vyjednávání nakonec squatteři souhlasili, že budovu opustí výměnou za to, že se s jejich zástupci starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS) sejde a budou jednat o poskytnutí vhodných prostor pro zamýšlené aktivity. Odešli po 18:00.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 18:34|

Sněmovna zapůjčila vilu na Břevnově ruské lidskoprávní organizaci Memorial

Poslanecká sněmovna zapůjčila ruské lidskoprávní organizaci Memorial vilu na pražském Břevnově, kterou tradičně využívá předseda dolní komory parlamentu. Současná předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) předala klíče od vily předsedovi sdružení Memorial Česká republika Štěpánovi Černouškovi. Organizace, která se zabývá zejména odhalováním sovětských represí, prostory využije k setkávání svých členů, z nichž někteří ze strachu z postihů odešli z Ruska do Evropy.
21. 9. 2022|

Chlapec z Prahy, po kterém pátrala policie, se našel na Prachaticku. Je v pořádku

Jedenáctiletý hoch, který ráno odešel ze školy v pražském Břevnově a pátrala po něm policie, se našel na Prachaticku. Je v pořádku, uvedla policie.
28. 3. 2022Aktualizováno28. 3. 2022, 13:40|

Josef Sudek vzpomíná na návštěvu u kouzelníka Rothmayera

Fotograf Josef Sudek a architekt Otto Rothmayer se potkali v době nacistické okupace. Umělce spojilo přátelství a nacházení krásy ve všedních věcech. Uměleckoprůmyslové museum v Praze (UPM) nyní jejich práce ukazuje na výstavě Návštěva u pana kouzelníka.
18. 1. 2022|

První domovy pro seniory se vracejí k běžnému provozu

První pražské domovy pro seniory se začínají vracet k běžnému režimu. Možné to je v zařízeních, kde už obyvatelé i personál mají 14 dní od druhé dávky očkování proti koronaviru. I nadále v nich platí přísná hygienická opatření.
5. 3. 2021|

Praha z výšky, před dvěma staletími i dnes. Výstava v CAMPu umožňuje let v čase

Jak velkou změnu zažila naše metropole za posledních 200 let, představuje interaktivní výstava Dvě Prahy: Město z ptačí perspektivy. Pořádá ji Centrum architektury a městského plánování (CAMP) a prostřednictvím historických plánů a leteckých snímků návštěvníkům umožňuje prozkoumat půdorysy pražských čtvrtí a z nadhledu je navštívit od počátku 19. století do současnosti; nejstarší mapa v digitální expozici pochází z roku 1816. Výstava je pro veřejnost otevřená od 4. do 29. března, přiložená galerie nabízí porovnání vybraných městských částí.
5. 3. 2020|

V Praze byly desítky tisíc lidí bez vody. Dodávky se obnovily večer

Obnovení dodávky vody v Praze 5 a 6 po úterním prasknutí vodovodního řadu v Patočkově ulici zkomplikovala v noci havárie dalšího vodovodního řadu v Břevnovské ulici. Bez vody tak bylo ve středu v obou městských částech na 22 tisíc odběratelů. Po 18:00 opět tekla voda téměř všem zasaženým odběratelům. Vedení Prahy 6 kritizuje Pražské vodovody a kanalizace (PVK) za nedostatečná opatření.
27. 11. 2019Aktualizováno27. 11. 2019, 18:22|