TÉMA

Edi Rama

Britský parlament odsouhlasil kontroverzní deportace migrantů do Rwandy

Britský parlament schválil sporný zákon, který umožňuje deportaci nelegálních migrantů ze Spojeného království do Rwandy. Schvalování legislativy zdržovala Sněmovna lordů, nakonec však ustoupila. Nejvyšší soud loni zarazil chystané deportace s odůvodněním, že Rwanda není bezpečnou zemí. Zákon kritizuje britská opozice i obhájci lidských práv. Africká země s plánem Londýna souhlasí, požaduje ale peníze. V roce 2022 doplulo do Británie přes Lamanšský průliv rekordních téměř 46 tisíc běženců.
23. 4. 2024Aktualizováno23. 4. 2024, 11:21|

Itálie může umístit žadatele o azyl do Albánie. Tamní parlament dohodu schválil

Albánský parlament schválil dohodu mezi Tiranou a Římem, která umožní přesunout do Albánie část migrantů žádajících o azyl v Itálii. Ta dohodu ratifikovala už dříve. Podle úmluvy migranti zachránění Itálií na moři mohou být po dobu vyřizování svých žádostí o azyl umístěni ve střediscích na území Albánie, napsala agentura AP. Proti ujednání v obou zemích vystupovali opoziční zákonodárci a ochránci lidských práv.
22. 2. 2024|

Albánie zřídí centra pro nelegální migranty, dohodla se na tom s Itálií

Itálie se dohodla s Albánií na zřízení uprchlických center v této balkánské zemi. Řím do nich chce posílat část migrantů, kteří nelegálně připlují po moři do Itálie. Projekt po jednání v Římě nastínili italská premiérka Giorgia Meloniová a předseda albánské vlády Edi Rama. Tábory by měly začít fungovat na jaře příštího roku, uvedly agentury ANSA a Reuters.
6. 11. 2023|

Lídři Francie, Německa, Itálie a Rumunska podpořili kandidátský status Ukrajiny na členství v EU

Francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz a italský premiér Mario Draghi dorazili ve čtvrtek ráno do Kyjeva, kam se společně vydali zvláštním vlakem z Polska. Společně s rumunským prezidentem se tam setkali s ukrajinskou hlavou státu Volodymyrem Zelenským. Evropští lídři podpořili, aby Ukrajina rychle získala postavení kandidáta na členství v Evropské unii. Podle agentury Reuters Macron prohlásil, že čtveřice evropských představitelů podpořila myšlenku udělit Ukrajině „okamžitý“ status kandidáta.
16. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 23:03|

Novým prezidentem Albánie se stal Bajram Begaj

Albánský parlament zvolil v sobotu novým prezidentem země generála Bajrama Begaje, který tak v červenci vystřídá nynější hlavu státu Ilira Metu. Pro pětapadesátiletého Begaje hlasovalo 78 ze 140 členů parlamentu.
4. 6. 2022|

Spor o poznávací značky vyhrotil napětí na hranici mezi Srbskem a Kosovem

Srbsko vyslalo k hranici s Kosovem několik obrněných vozů. Dál se tak hrotí spor o poznávací značky. Bělehrad totiž neuznává kosovskou nezávislost ani SPZ. Priština teď v reakci přestala na kosovské území pouštět automobily se srbskou značkou, a Srbové z toho důvodu od minulého pondělí blokují hraniční přechody. Kosovo vyslalo k hranici speciální policejní jednotky. Představitelé EU a NATO vyzvali obě strany ke zdrženlivosti a dialogu.
27. 9. 2021|

Po zemětřesení zůstalo v Albánii bez domova více než dvanáct tisíc lidí

Po ničivém zemětřesení, které 26. listopadu zasáhlo Albánii, zůstalo bez domova a je provizorně ubytováno více než 12 300 lidí. Podle agentury ATA to na čtvrtečním mimořádném zasedání vlády řekl premiér Edi Rama, který slíbil urychlenou výstavbu až pěti tisíc nových bytů během příštích 12 až 18 měsíců.
5. 12. 2019|

Albánii vyděsil silný následný otřes. Obětí zemětřesení už jsou tři desítky

Počet obětí úterního zemětřesení v Albánii se zvýšil na 30. Bilance patrně ještě stále není konečná, protože další lidé mají těžká zranění. Obvatele několika albánských měst navíc ve středu vylekal silný následný otřes. Země drží státní smutek. Ve dvou nejvíce zasažených obcích, Thumanë a přístavu Drač, premiér Edi Rama vyhlásil na 30 dnů stav nouze.
27. 11. 2019Aktualizováno27. 11. 2019, 21:17|