TÉMA

Petr Svoboda

Budoucí rektor Adam čelí podezření z úprav obrazových dat u článků

Budoucí rektor Mendelovy univerzity v Brně Vojtěch Adam čelí podezření ze záměrných úprav obrazových dat v publikovaných článcích. Od končící rektorky Danuše Nerudové dostal tři týdny na vysvětlení situace a doložení podkladů, že on nebo jeho kolegové nepodváděli, napsal Deník N. Podle Adama šlo maximálně o technická pochybení či nedopatření, která nic nemění na podstatě publikovaných výzkumů.
22. 10. 2021Aktualizováno22. 10. 2021, 09:22|

Se stavebním zákonem by bylo nejlepší začít nanovo, zní od expertů

Poslanci ve čtvrtek už potřetí nedokončili debatu o novém stavebním zákonu. Opozici vadí hlavně plánovaný vznik Nejvyššího stavebního úřadu a přesun agendy pod stát. Podle advokáta Petra Svobody představuje nový stavební zákon obrovské nebezpečí pro českou krajinu, předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků Robert Špalek v Událostech, komentářích hovořil o nutnosti jednoho moderního stavebního předpisu pro celé Česko, který by zohledňoval potřeby velkých měst.
13. 5. 2021|

Prezident Zeman jmenoval nové generály, Koudelka z BIS mezi nimi ale nebyl

Prezident Miloš Zeman do generálské hodnosti povýšil či jmenoval 17 zástupců armády, policie, hasičů, Vězeňské služby, celníků a tajných služeb včetně ředitele rozvědky, Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Marka Šimandla nebo ředitele policejní Ochranné služby Jiřího Komorouse. Naopak Michala Koudelku z BIS opět opomenul.
8. 5. 2021Aktualizováno8. 5. 2021, 18:58|

Musíme si pomáhat? Fokus Václava Moravce zkoumal lidské sobectví

Je sobectví přirozené? Probouzí krize v lidech to nejlepší – nebo to nejhorší? Musíme si pomáhat? Tyto otázky se snažilo zodpovědět nové vydání Fokusu Václava Moravce z prostoru Jatka 78. Pozvání přijali lékař Tomáš Šebek, socioložka Jiřina Šiklová, etoložka Jitka Lindová, právník Petr Svoboda, bojovnice a diplomatka Martina Ptáčková a principál Rosťa Novák.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 22:33|

Reportéři ČT: Viník otravy Bečvy už je známý, Deza to není, uvedl znalec

Kauza otrávené Bečvy znovu rozbouřila Valašské Meziříčí. Zastupitelé města minulý týden vyzvali ministra Richarda Brabce (ANO), aby odvolal šéfa inspekce životního prostředí Erika Geusse. Podle nich má totiž tato instituce podíl na tom, že ani čtyři měsíce od události nemá katastrofa viníka. Podle soudního znalce Jiřího Klicpery však viník už známý je, a není jím chemička Deza, uvedl v pořadu Reportéři ČT, který se tomuto případu znovu věnoval.
2. 2. 2021|

Kdo usiluje o hlasy voličů v Jihomoravském kraji? Anketa s lídry, kteří se nedostali do debaty ČT

Česká televize zahájila předvolební vysílání. Ve středu se v něm detailně věnuje Jihomoravskému kraji. Kromě večerní předvolební debaty s lídry devíti kandidátek s největším volebním potenciálem ČT představí také odpovědi dalších kandidujících stran, hnutí a koalic na základní otázky fungování jejich kraje.
23. 9. 2020|

I přes zákaz rozdělávání ohňů vyjížděli hasiči v Praze a Středočeském kraji k desítkám požárů

Pražští a středočeští hasiči vyjížděli tento týden ke zhruba čtyřem desítkám požárů zeleně, a to i navzdory zákazu rozdělávání ohňů ve volném prostranství, který v úterý vyhlásilo vedení hlavního města i kraje. Nejčastěji hořely lesy nebo travní porosty, na vině přitom bylo hlavně nezodpovědné chování lidí. Před nebezpečím vzniku požárů varoval Český hydrometeorologický ústav. Výstraha nadále platí ve většině krajů.
31. 7. 2020|

V Sedlčanech stále hoří skládka elektroodpadu, byla plná plastu z počítačů

Skládka elektroodpadu v Sedlčanech na Příbramsku stále hoří. Požár způsobil škodu dva miliony korun, příčinou je zřejmě samovznícení elektroniky. Hořet začalo v sobotu po poledni,  večer hasiči zredukovali množství jednotek, ráno ale znovu další povolali.
15. 12. 2019Aktualizováno15. 12. 2019, 16:41|
OVM

Nový stavební zákon míří do finále, je ale potřeba? Pochybnosti jsou o jeho obsahu i vlivu developerů

V obcích panují pochybnosti, zda nový stavební zákon skutečně pomůže významně zrychlit stavební řízení – tím spíše, že jeho skutečnou délku dnes vlastně nikdo nezná. Ministerstvo pro místní rozvoj, které přípravu zákona zastřešuje, ale ujišťuje, že se příprava staveb díky novému zákonu skutečně zásadně zlepší, ministryně Klára Dostálová (za ANO) přitom odmítá, že by na znění zákona měli významný vliv developeři. Stejně tak odmítla, že by vláda neměla šanci stihnout zákon prosadit v parlamentu. O novém stavebním zákonu debatovali v Otázkách Václava Moravce s ministryní Dostálovou výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková a advokát Petr Svoboda.
8. 12. 2019|

Ilegálních skládek nebezpečného odpadu přibývá, inspektoři mají často svázané ruce

Hasiči čím dál častěji řeší požáry ilegálních skládek nebezpečného odpadu. Vznikají zpravidla tak, že si firma pronajme prostory, poruší pravidla skladování a poté už se s ní nelze spojit. Majitel nemovitosti se tak musí vypořádat s likvidací nebezpečného odpadu. V horším případě kvůli nebezpečným chemikáliím umírají lidé, jako tomu bylo například v Hamru na Jezeře. České úřady mají přitom často svázané ruce.
24. 11. 2019|