TÉMA

Důl Lazy

Doporučujeme

„Po práci v dole se mi občas stýská, i když to není žádný med.“ Rekvalifikace posouvají horníky dál

Velkou část života strávili stovky metrů pod povrchem, v prachu, špíně, bez denního světla. Přesto spousta z nich měla svou práci ráda. Dnes si ale havíři kvůli postupnému zavírání dolů musejí najít práci novou, jenže v regionu s vysokou nezaměstnaností to jednoduché není. Pomáhají jim programy, díky kterým se snadněji dostanou k různým kurzům a rekvalifikacím. Úspěšnost je vysoká, s prací v dole se ale loučí těžce.
27. 4. 2023|

Při důlním otřesu v Dole ČSM-Jih zemřel jeden horník, dalších jedenáct je zraněných

Při důlním otřesu v Dole ČSM-Jih ve Stonavě na Karvinsku přišel o život jeden z horníků, který pracoval v dobývacím prostoru. Dalších jedenáct horníků bylo zraněno. Pět mužů utrpělo vážná nebo středně těžká poranění. V dole byla pozastavena těžba.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 19:15|

Pracují v hutním průmyslu i sociálních službách. Někteří bývalí zaměstnanci karvinských dolů ale své místo ještě hledají

Stali se z nich řidiči, ošetřovatelé i elektrikáři. Přesně před rokem museli někteří karvinští horníci opustit své zaměstnání. Těžba v Dole Darkov skončila 23. února 2021 symbolickým vyvezením posledního vozíku černého uhlí. Následně 27. února ukončil provoz také karvinský Důl ČSA. Bývalým zaměstnancům pomáhá i projekt Nová šichta. Situace dopadla i na regionální trh práce.
23. 2. 2022|

Z Dolů Darkov a ČSA vyvezou příští týden horníci poslední vozíky. OKD tam ukončí těžbu

Společnost OKD příští týden na Karvinsku ukončí provoz ve dvou dolech. V úterý 23. února vyvezou horníci symbolický poslední vozík z Dolu Darkov a v sobotu 27. února z Dolu ČSA. V provozu zůstanou už jen doly ČSM-sever a ČSM-jih, kde by měla podle dřívějších informací těžba skončit příští rok.
17. 2. 2021|

V Dole Lazy se těžilo černé uhlí 130 let, uzavřen byl před rokem

Na Dole Lazy v Orlové na Karvinsku, kde před rokem skončila těžba černého uhlí, stále pracuje zhruba 60 lidí. Ti se starají o zajišťovací provoz a bezpečnost dolu. Před rokem v místě pracovalo přibližně 350 lidí. Firma je tehdy nepropouštěla, zaměstnanci z Lazů buď šli do hornického důchodu, nebo byli přesunuti do jiných provozů na Karvinsku. Současní pracovníci udržují v provozu těžní zařízení, zajišťují větrání, kontrolují ovzduší a zároveň se podílejí na přípravě lokality pro budoucí úplné uzavření.
30. 11. 2020|

Firma OKD žádá po státu více než miliardu. Aby prý nemusela propouštět či snižovat platy

Těžební společnost OKD požádala stát, aby jí proplatil 1,2 miliardy korun, které vynaložila na útlum. Radiožurnálu to řekla předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková. Firma podle ní v žádném případě nechce propouštět ani snižovat platy. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že o pomoci se rozhodne až po schválení rozpočtu.
12. 6. 2020Aktualizováno12. 6. 2020, 14:48|

Vytěženo. Havíři z Dolu Lazy v Orlové vyvezli poslední vozík s černým uhlím

Havíři z Dolu Lazy v Orlové na Karvinsku vyvezli poslední vozík s černým uhlím. Téměř po 130 letech tak v tomto dole skončila těžba. Z více než tří set zaměstnanců jich v dole zůstane pracovat ještě zhruba sto. Budou mít na starost jeho útlum a likvidaci. Postupný útlum čeká i ostatní doly v bývalém Ostravsko-karvinském revíru.
28. 11. 2019Aktualizováno28. 11. 2019, 12:17|

Těžba černého uhlí v Dole Lazy na Karvinsku skončí 28. listopadu

Těžba černého uhlí v Dole Lazy na Karvinsku skončí vyvezením posledního vozíku ve čtvrtek 28. listopadu. Společnost OKD už tam vydobyla všechny ekonomicky rentabilní zásoby, řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Těžba v Dole Lazy začala v roce 1892. Za téměř 130 let jeho fungování se tam vytěžilo bezmála 146 milionů tun kvalitního černého uhlí.
18. 11. 2019Aktualizováno18. 11. 2019, 15:33|