TÉMA

Štramberk

Na Štrambersku žili v druhohorách šestimetroví „krokodýli“. Vědci jejich podobu rekonstruovali ze zubů

Mezinárodní skupina vědců s českým podílem prozkoumala a analyzovala pravěké zuby, které byly už před více než sto lety nalezeny nedaleko Štramberka. Patří zástupcům dvou evolučních větví mořských příbuzných krokodýlů zvaných Thalattosuchia.
27. 5. 2021|

Výlohy a okna obchodů ve Štramberku zdobí tři desítky betlémů

Ve Štramberku na Novojičínsku je možné ve výlohách obchodů obdivovat místo zboží betlémy různých druhů. Za netradiční výstavou stojí sběratelé betlémů, manželé Jurákovi. Zejména propagací ji podpořilo i město.
2. 12. 2020|

Nastražte uši: Historickým městem roku 2019 je Štramberk

Štramberk je pověstný už nejen tradiční cukrovinkou štramberské uši, ale i péčí o památky. Stal se totiž Historickým městem roku 2019. Cenu udílenou za nejlepší péči o památky převzala ve čtvrtek v Praze starostka města Andrea Hlávková (za NK). Součástí ocenění je i odměna milion korun určená na další péči o kulturní dědictví.
18. 6. 2020Aktualizováno18. 6. 2020, 16:38|

Zvenku na lanech, vevnitř po schodišti. Štramberskou trúbu opravují dělníci

Dělníci na Štramberské trúbě opravují kulatinu hradu, vyměňují staré dřevěné trámy nebo elektroinstalaci. Ukončení oprav je plánováno do konce listopadu. Už příští týden se ale práce přeruší. Trúba se tak na letní sezonu opět otevře turistům.
11. 6. 2020|

Bez přestupu. Ostravu a Štramberk propojí nový železniční expres

Prodloužit trasy, zrychlit spoje i změnit dopravce chce v příštím roce Moravskoslezský kraj. Oznámily to České dráhy, které budou železniční dopravu v regionu zajišťovat až do konce roku 2025. Jednou z největších novinek má být přímý spoj mezi Ostravou a Štramberkem.
6. 12. 2019|

Cementárnu ve Štramberku odmítli zastupitelé. Podle firmy jsou obavy zbytečné

Zastupitelé tříapůltisícového Štramberku na Novojičínsku v pondělí odmítli rozšíření vápencového lomu a postavení nové cementárny. Místní proti záměru firmy LB Cemix protestují, obávají se například zhoršení kvality životního prostředí nebo ztráty spodní vody. Podle firmy jsou jejich obavy neopodstatněné.
11. 11. 2019|