TÉMA

Visegrád

Prezidentská volba nás směřuje do hlavního evropského proudu, soudí Rupnik

Výsledek prezidentských voleb v Česku je odklon od toho, co vidíme ve střední Evropě, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce politolog Sciences Po Paris Jacques Rupnik. Profesor právní filozofie a sociologie na Cardiff University Jiří Přibáň je považuje za završení parlamentních voleb v roce 2021. A ústavní expert z pražských práv Jan Kysela se domnívá, že zvolení občanského kandidáta otvírá prostor pro diskusi o ústavním postavení prezidenta republiky.
29. 1. 2023|

Studie: Ze zemí Visegrádu mělo Česko nejvyšší průměrný výdělek v eurech

Průměrná mzda v eurech v Česku dosáhla 1533 eur (37 499 korun), což je nejvyšší hodnota ze zemí visegrádské čtyřky (V4) a meziroční růst je dvanáct procent. Nejvyšší průměrná mzda v celé střední a východní Evropě byla v Německu, a to 4130 eur (101 025 korun), následuje Rakousko s 3818 eury (93 393 korun). Naopak nejnižší průměrná mzda 400 eur (9784 korun) byla v Kosovu, 450 eur (11 008 korun) v Bosně a Hercegovině a 485 eur (11 864 korun) na Ukrajině. Vyplývá to z každoroční studie poradenské společnosti Mazars, která porovnává daňové systémy dvadvaceti zemí střední a východní Evropy. Použila poslední dostupná data o mzdách v době publikace, období se tedy pro některé země liší.
26. 6. 2022|

Země Visegrádu by měly uvažovat o povinném očkování proti covidu, řekl na summitu Zeman

Země Visegrádu by měly podle prezidenta Miloše Zemana uvažovat o povinném očkování proti covidu-19. Zdá se, že je to jediná cesta z krize, řekl na summitu V4 Zeman, který se kvůli pozitivnímu testu na koronavirus účastnil setkání on-line. Prezidenti zemí V4 vyzvali své spoluobčany k očkování ve společném prohlášení. Kromě toho nabídli pomoc Polsku kvůli krizi na hranici s Běloruskem.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:23|

Čeští a němečtí zbrojaři budou spolupracovat při výrobě vozidel. Společný podnik ponese jméno Tatra

Česká společnost Czechoslovak Group (CSG) bude spolupracovat s německým zbrojařským podnikem Rheinmetall při výrobě taktických vojenských vozidel. Založí společný podnik, který ve svém názvu ponese jméno české firmy Tatra. Sídlit bude v Kopřivnici v Moravskoslezském kraji v areálu stejnojmenné firmy. Jeho vznik by měl přinést nová kvalifikovaná pracovní místa, sdělil za CSG její tiskový zástupce Andrej Čírtek.
26. 11. 2020|

Světoví vládci, koronavirus nebo migrace. V Bratislavě vystavují karikatury o aktuálním dění

V Bratislavě zahájili venkovní výstavu Euforion, jejímž předmětem mají být aktuální témata pohledem šesti karikaturistů ze zemí visegrádské čtyřky, Německa nebo Spojených států. Česko na exhibici přitom zastupuje Pavel Reisenauer. V létě se kresby představí i v Praze.
9. 7. 2020|

Česká ekonomika loni zpomalila růst na 2,4 procenta. Vede si ale lépe než EU jako celek

Česká ekonomika loni zpomalila meziroční růst na 2,4 procenta, uvedl Český statistický úřad. V roce 2018 rostla o 2,8 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu růstu hrubého domácího produktu (HDP), který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve 4. čtvrtletí 2019 růst HDP také zpomalil, a to na 1,7 procenta ze 2,5 procenta ve třetím čtvrtletí.
14. 2. 2020Aktualizováno14. 2. 2020, 20:12|

Mezi Hradem a Kramářovou vilou. Rudolf Jindrák bude radit se zahraniční politikou i Babišovi

Ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák bude s diplomacií radit premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Ve funkci šéfa hradní diplomacie ale i nadále zůstane. Na jeho novou funkci upozornil server Lidovky.cz, Jindrák informaci potvrdil. Na poradních službách se podle něj přímo dohodli Babiš s prezidentem Milošem Zemanem.
12. 2. 2020|

Ze zemí V4 si nejvíce vydělají programátoři v Budapešti, personální ředitelé v Bratislavě a marketingoví experti ve Varšavě

Ve většině oborů a pozic dosáhnou zaměstnanci ze zemí V4 na nejvyšší mzdy v Praze, ale najdou se i výjimky. Programátoři si nejvíce vydělají v Budapešti, personální ředitelé v Bratislavě a marketingoví experti ve Varšavě. Pro české firmy má z hlediska dostupnosti u nekvalifikované pracovní síly největší potenciál Polsko, u kvalifikovaných pozic Slovensko. Vyplývá to ze srovnání mezd v Česku, na Slovensku, Maďarsku a Polsku personální agentury Grafton Recruitment.
30. 1. 2020|

Evropská komise mění svoji politiku vůči Visegrádu, píše Die Welt

Tvrdé a nesmlouvavé jednání v otázkách právního státu, takový bude podle německého listu nový přístup Evropské komise k zemím Visegrádu. Zároveň chce ale Komise se čtveřicí zemí vést strukturovaný dialog, jehož cílem je vzájemný respekt a uvolnění napětí uvnitř EU. V plánu jsou mimo jiné častější návštěvy evropských politiků v zemích Visegrádu nebo vyrovnanější migrační politika.
17. 1. 2020|

Babiš: Není důvod, aby nám EU brala peníze, ročně od nás odchází 250 miliard v dividendách

V Praze se v úterý sešlo 17 zemí Evropské unie, z nichž se 16 postavilo proti návrhu unijního rozpočtu pro roky 2021 až 2027. Nevoli s plánovaným snížením prostředků na soudržnost členských zemí vyjádřil i český premiér Andrej Babiš (ANO). „Z našich zemí odchází ročně až 250 miliard korun v dividendách. Podle nás je to nespravedlivé,“ řekl pro Českou televizi.
5. 11. 2019|