TÉMA

Výroční zpráva

Největší hrozbou je Rusko, Čína dál buduje kontakty, stojí ve výroční zprávě BIS

Rusko je největší bezpečnostní hrozbou pro Česko, uvádí ve výroční zprávě za rok 2022 Bezpečnostní informační služba (BIS). Dodává, že kyberšpionážní aktivity ruských aktérů v tuzemsku ale loni mírně poklesly. V budování kontaktů s politiky pokračovali příslušníci čínských zpravodajských služeb, píše dále kontrarozvědka. Nízká podle ní zůstala v minulém roce hrozba islamistického terorismu.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 21:08|

Nutná je změna mentality od politiků přes úředníky po občany, hřímá Kala ohledně efektivity státu

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslav Kala kritizoval v pořadu Otázky Václava Moravce neefektivitu státu, konkrétně zmínil třeba digitalizaci, za kterou se utrácí stále víc, ale výsledky se nedostavují. Frustruje ho, že se úřady z kontrol málokdy poučí. Je proto přesvědčen, že je potřeba celková změna přístupu celé společnosti ke státu.
23. 4. 2023|

Stát se čím dál rychleji zadlužuje, často ale plýtvá prostředky, poukázal NKÚ ve výroční zprávě

Stát se loni potýkal s vysokým deficitem rozpočtu, rostlo tempo jeho zadlužování, přitom ale často plýtval veřejnými prostředky, uvedl ve své výroční zprávě Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Velký problém vidí kontroloři ve způsobu, kterým stát rozděluje dotace, za neefektivní považuje i digitalizaci agend veřejné zprávy.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 21:12|

Výbor doporučil neschválit zprávu Rady ČT o činnosti ČT kvůli tvrzení o SPD

Sněmovní volební výbor, který má ve své působnosti sdělovací prostředky, doporučil sněmovně, aby neschválila výroční zprávu Rady České televize (ČT) o činnosti ČT za rok 2020. Výroční zprávy předkládá rada, nikoli přímo televize. Důvodem odmítavého postoje je nespojenost části výboru s konstatováním rady, že zastoupení představitelů hnutí SPD v debatních i zpravodajských pořadech bylo nepřiměřeně nízké ve srovnání s ostatními stranami, a to vzhledem k zastoupení SPD v Poslanecké sněmovně. Zástupce rady argumentoval tím, že rada vycházela z dat, která jí poskytla Česká televize. Dvojí neschválení výroční zprávy o činnosti by mohlo vést ke konci Rady ČT.
3. 2. 2022|

Čínští agenti jsou v Česku hrozbou pro byznys i výzkum, píše BIS. Plány ruských tajných služeb narušila pandemie

Čínské tajné služby se v Česku loni nejvíce soustředily na činnost v oblastech politické a vědeckotechnické rozvědky. Nejrizikovější jsou jejich aktivity v akademické sféře. Ve své výroční zprávě za rok 2020 to v úterý uvedla Bezpečnostní informační služba (BIS). V souvislosti s rozšířením Dukovan zaznamenala snahu získávat interní informace ze státní správy. V řadě případů kontrarozvědka zmiňuje vliv pandemie covidu-19, která propojila odpůrce vládních opatření s dezinformační scénou, ale také znesnadnila činnost tajných služeb či globální logistiku teroristických organizací.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 17:22|

Volební výbor doporučil schválit výroční zprávu ČTK a odvolat radní ČT Lipovskou

Sněmovní volební výbor v úterý doporučil sněmovně schválit výroční zprávu o činnosti a hospodaření České tiskové kanceláře (ČTK) za loňský rok. Za rok 2020 vykázala ČTK čistý zisk 1,7 milionu korun, což byl meziroční pokles z 5,5 milionu korun za rok 2019. Není jisté, zda plénum zprávu stihne projednat do říjnových voleb. Výbor, který má ve své působnosti média, se také zabýval údajnou ztrátou nezávislosti členky Rady České televize Hany Lipovské, doporučil ji odvolat.
7. 9. 2021|

Vojenské zpravodajství varovalo před globálním konfliktem. Ještě je čas odvrátit ho, uvedlo

Podle Vojenského zpravodajství je svět v první fázi přípravy na globální konflikt, který hrozí kvůli polarizaci zájmů a názorů. Zároveň je ale podle vojenské tajné služby ještě čas vývoj zvrátit. Za bezprostřední nebezpečí považují zpravodajci kybernetické útoky a možnost zneužití bezpilotních prostředků k teroristickým činům.
10. 11. 2020|

Nenávist šíří podle vnitra hlavně xenofobní populisté, tradiční extremisty zcela zastínili

Za šířením nenávisti byla loni podle ministerstva vnitra dezinformační média a také populistické xenofobní skupiny, které doplnily tradiční extremisty. Ministerstvo to uvedlo ve zprávě o projevech extremismu a předsudečné nenávisti za rok 2019, ze které citovala ČTK. Tradiční krajní pravici podle zprávy xenofobními uskupení zcela zastínila, ministerstvo akcentuje i parlamentní hnutí SPD. Jeho předseda Tomio Okamura považuje takové vyznění zprávy o extremismu za projev údajného zneužití resortu jeho šéfem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem k politickému boji.
4. 7. 2020|
OVM

Čína cílí na průmysl i na příslušníky českých bezpečnostních složek, říká mluvčí BIS

Čína se v poslední době snaží oslovovat a získávat pro spolupráci příslušníky českých bezpečnostních složek. Pro Otázky Václava Moravce (OVM) to řekl mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Ladislav Šticha. Hlavní zájem ale mají čínští zpravodajci v Česku o průmyslové informace, uvedl. Ředitel BIS Michal Koudelka v říjnu označil tajné služby Číny a Ruska za nejpodstatnější dlouhodobá rizika pro bezpečnost ČR.
3. 11. 2019|