TÉMA

Polétavý prach

Jen sedm států splňuje normy pro znečištění prachem. Česko mezi nimi není

Pouze sedm států dodrželo v minulém roce normu Světové zdravotnické organizace (WHO) týkající se kvality ovzduší, informoval list The Guardian s odkazem na zprávu švýcarské organizace IQAir. V dalších zemích jsou hodnoty stále příliš vysoké. Ke znečištění přispívá například kouř z lesních požárů či hospodářská činnost.
20. 3. 2024|

V sousedství ostravské Nové hutě se dýchá čím dál lépe. Podle místních i kvůli útlumu výroby

Obyvatelé ostravských Radvanic a Bartovic pociťují úlevu. Začala se zlepšovat kvalita vzduchu – oč někteří místní usilují. Může to souviset i s tím, že se huť Liberty Ostrava, v jejímž bezprostředním sousedství žijí, potýká s problémy a před Vánocemi zastavila výrobu.
4. 1. 2024|

Špinavý vzduch zabije sedm milionů lidí ročně. Dýcháme ho skoro všichni

Drtivá většina lidstva, celých 99 procent, dýchá podle Světové zdravotnické organizace (WHO) znečištěný vzduch. Každoročně kvůli tomu předčasně zemře více než sedm milionů lidí. WHO to uvedla v nové zprávě.
6. 4. 2022|

Na Zlínsku se zhoršily rozptylové podmínky. Prach dusí hlavně Vsetínsko

Meteorologové na  Zlínsku zjistili překročení denního imisního limitu pro polétavý prach na pěti ze šesti měřicích stanic. Nejhorší situace je ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, kde byla v úterý ráno naměřena hodnota vyšší než osmdesát mikrogramů na metr krychlový. V sousedním Moravskoslezském kraji se rozptylové podmínky naopak mírně zlepšily.
5. 1. 2021|

Škodliviny v ovzduší na Karvinsku trojnásobně překročily limit, horší vzduch je i ve Zlínském kraji

V Moravskoslezském kraji jsou zhoršené rozptylové podmínky. Ve Věřňovicích na Karvinsku je imisní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, překonán více než trojnásobně. Podle infiormací Českého meteorologického ústavu (ČHMÚ) tam v pátek ráno hodnota průměrných denních koncentrací dosahovala 169 mikrogramu na metr krychlový. Také ve Zlínském kraji se v noci na pátek zhoršily rozptylové podmínky.
17. 1. 2020|

Polétavý prach v moravskoslezském ovzduší překročil limity. V Karviné víc než dvojnásobně

Na většině měřicích stanic v Moravskoslezském kraji je překonán imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový pro polétavý prach. Rozptylové podmínky se ale proti ránu zlepšily. Podle odpoledních hodinových koncentrací byla situace v kraji hodnocena různě, ale převážně už jako velmi dobrá či dobrá. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
1. 11. 2019Aktualizováno1. 11. 2019, 15:47|

Měsíce smogu a inverzí jsou tu. V severočeském lomu krotí prach mlžnou stěnou

S příchodem chladného počasí přichází také inverze, pro města v okolí severočeských průmyslových a těžebních zón tak začíná kvůli polétavému prachu problematické období. V lomu Vršany teď zkouší prach krotit pomocí mlžné stěny, která do okolí rozprašuje kapičky vody a ty s sebou k zemi stáhou i prachové části. Ten samý lom v těchto dnech obsadili ekologičtí aktivisté.
31. 10. 2019|