TÉMA

Jiří Ptáček

Volby otřásly v Praze pozicemi starostů v Dejvicích i na Jižním Městě. Úspěch měli bratři Čižinští
Úspěchem dosavadních starostů skončily komunální volby v mnoha pražských čtvrtích. Výrazného vítězství dosáhli Jan Čižinský s Prahou 7 sobě v sedmé městské části, Alexandra Udženija (ODS) s kandidátkou Společně pro Prahu 2 nebo David Vodrážka v čele kandidátky občanských demokratů v Praze 13. Dalším starostům ale voliči nejspíše zavřeli cestu k dalšímu období v čele radnice. Ohrožena je pozice starostů za Piráty v Praze 11 i 12. V Praze 1 zvítězila stejně jako před čtyřmi lety Praha 1 sobě v čele s bratrem holešovického starosty Pavlem Čižinským. Situace v historickém centru metropole bude však složitá, zastupitelstvo je rozdrobené.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 18:24|
Zeleň na Havlíčkově náměstí v Praze bude zalévat voda z průsaků do kolektoru
Zeleň v parku na Havlíčkově náměstí v Praze 3 bude nově zalévána vodou z průsaků do podzemního kolektoru, kterým vedou potrubí a další inženýrské sítě. V zemi vznikly dvě nádrže, do kterých se voda sbírá a z nichž se následně čerpá k zalévání. Nabírat si ji zde bude také městská firma Pražské služby ke kropení ulic. V budoucnu by se jí mohly splachovat i toalety v nedaleké škole, kterou chce radnice opravit.
2. 9. 2022|
Rusové se chystají odpojit Záporožskou elektrárnu od ukrajinské sítě, tvrdí Enerhoatom
Rusové se chystají odstavit dosud fungující reaktory v Záporožské jaderné elektrárně a odpojit ji od ukrajinské sítě. Kvůli tomu již omezili přístup personálu do elektrárny, na pracoviště směli pouze zaměstnanci, kteří zajišťují provoz jaderných bloků, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která za normálních okolností tuto největší jadernou elektrárnu v Evropě spravuje. O situaci po telefonu jednali ruský prezident Vladimir Putin s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.
19. 8. 2022Aktualizováno19. 8. 2022, 21:48|
Fotograf Stranka čelí nařčení z kopírování jiných autorů a hájí se poctou. Případ otevírá etické dilema
Český fotograf Martin Stranka byl na sociálních sítích nařčen z plagiátorství a kopírování jiných autorů. Část jeho tvorby má údajně překlápět celé motivy či scény jiných autorů, zejména Gregoryho Crewdsona a Erwina Olafa. Stranka to odmítá, připouští pouze, že se inspiroval, popřípadě zmíněným autorům skládal poctu. ČT24 oslovila několik kurátorů, nizozemské zastoupení Erwina Olafa i advokátku se specializací na autorské právo, aby se k případu vyjádřili.
13. 12. 2021|
Z budovy ÚSTR je torzo. Projekt rekontrukce měl chyby, potvrdilo ministerstvo. Další peníze dát nechce
Sídlo Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) už skoro čtyři roky připomíná dům duchů. Budova v centru Prahy je zabalena do bílé látky, která zakrývá odhalenou kostru. Je to důsledek nepodařené rekonstrukce, do které se pustilo současné vedení. Ministerstvo financí odhalilo v projektu na přestavbu chyby a další peníze do něj poslat nechce. Pro pořad Reportéři ČT natáčela Jana Neumannová.
3. 11. 2021|
Rekonstrukce žižkovské Kliniky za 80 milionů je hotová, o prostory ani po zlevnění není zájem
Rekonstrukce bývalé žižkovské plicní kliniky za necelých 80 milionů korun je po dvou letech u konce. Zůstává prázdná, nikdo do ní zatím nechtěl. Správa železnic (SŽ) proto musela nabídku pronajímaných prostor opět zlevnit. První patro vyhradila pro své úředníky. Z budovy museli pryč squatteři, kteří tam vybudovali kulturní centrum.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 13:41|Martin Duplák
Zahraniční události se nás týkají, myslí si autorky nápisu na soše Churchilla o protirasistickém hnutí
Chtějí vyvolat debatu o roli Winstona Churchilla v dějinách a vyjádřit solidaritu nynějším bojům za rovnoprávnost v českém prostředí. Autorky nápisu o rasismu pod sochou někdejšího britského premiéra v Praze 3 to uvedly v prohlášení, které v sobotu zveřejnil web A2larm. Nápis se u sochy objevil ve čtvrtek, radnice městské části ho už nechala odstranit. Případem se nadále zabývá policie.
14. 6. 2020|
Voda v Praze na Žižkově znovu teče. Havárie v noci postihla 52 tisíc lidí
Kvůli poruše vodovodního řadu netekla od středečního večera na území městských částí Praha 3 a Praha 10 v některých ulicích voda. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) začaly dodávky pitné vody obnovovat během noci. Havárie se dotkla 52 tisíc lidí, ve čtvrtek dopoledne už voda proudila do všech dotčených domácností. Havárie by měla být zcela opravena do odpoledních 15 hodin.
23. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 11:04|