TÉMA

Hrušovany

Modernizace armády pokračuje. Radiolokátory MADR nahrazují sovětskou techniku

Česká armáda do provozu uvádí nové radiolokátory MADR. Česko koupilo zařízení společnosti Elta Systems z Izraele, kde jsou součástí tamního systému Iron Dome. Zakázka za tři a půl miliardy ale nabrala zpoždění a provázejí ji i technické potíže. Osm kompletů nahradí ještě stále používanou sovětskou techniku z osmdesátých let. Ta už postrádá schopnosti, které armáda potřebuje. Vojáci mají k dispozici nyní sedm kusů, poslední by měli převzít v říjnu. Tématem se zabýval pořad Zóna ČT24.
24. 9. 2023|

Armáda začlení nové radary MADR. Poslední má do Česka dorazit příští měsíc

V Česku je už sedm z osmi armádních radiolokátorů MADR izraelské výroby. Armáda je chce do konce roku začlenit do systému monitorování prostoru nad tuzemskem. Starší typy radarů budou následně vyřazovány. Novinářům to řekl náměstek ministryně obrany František Šulc při návštěvě 7. radiotechnické roty v Hrušovanech na Chomutovsku.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 20:23|

Cesta za Loosovými stavbami a návrhy vede na Špilberk. Výstava připomíná výročí architektova narození

Estetika bez ozdob, nová koncepce prostoru pro bydlení. Život a dílo jednoho z propagátorů architektonické strohosti Adolfa Loose připomíná výstava na hradě Špilberk. Jeden z nejvýznamnějších představitelů oboru ve dvacátém století se narodil v Brně před sto padesáti lety.
11. 6. 2020|

Ve velkém do důchodu. Lékařů v Jihomoravském kraji bez náhrady ubývá

Na jihu Moravy ubyde v příštím roce doktorů. Do konce prosince jich bez náhrady skončí téměř tři desítky. Jde hlavně o praktické lékaře pro dospělé a pediatry v menších městech, kteří většinou ke konci roku odcházejí do důchodu. Jižní Morava se s problémem stárnutí lékařů a úbytku ordinací potýká skoro nejvíc ze všech krajů v republice.
20. 12. 2019|

Provoz na trati mezi Brnem a Břeclaví zastavilo stržené vedení. Vlaky na Slovensko měly několikahodinové zpoždění

Kvůli stržené troleji u Hrušovan u Brna nejezdily od devíti hodin ráno vlaky mezi Brnem a Břeclaví. Spoje na hlavní trase směrem na Slovensko a Rakousko pět hodin stály a vlaky nabíraly mnohahodinová zpoždění. České dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu. Provoz na trati se během dne podařilo obnovit.
22. 10. 2019Aktualizováno22. 10. 2019, 19:39|