TÉMA

Zloději

Policie loni řešila desítky krádeží uměleckých děl. Navracení by měla zrychlit nová dohoda

Policisté se za loňský rok zabývali 166 případy krádeží uměleckých děl, ale zpět k majitelům se jich podařilo vrátit jen dvanáct. Proces navracení předmětů by měla pomoci zrychlit nová dohoda, kterou česká policie uzavřela s ministerstvem kultury a Národním památkovým ústavem. Zloději během posledních let změnili strategii. Zatímco dříve je lákaly špatně zabezpečené církevní stavby, nyní to jsou byty a rodinné domy.
17. 12. 2023|

S vánočními nákupy začíná vrcholná sezona také kapsářům. Mají i „vynálezy“, aby se jim snáz kradlo

V adventní době jsou v nákupních centrech a městské hromadné dopravě častěji vidět policisté. Snaží se odradit kapsáře a zloděje, kteří využívají období hromadného nakupování. Podle kriminalistů mají zloději k tomu, aby se jim lépe kradlo, i vynálezy, jako je upravená bunda.
30. 11. 2022|

Na Dušičky posílí policejní hlídky. Strážníci varují před zloději i svátečními řidiči

Na svátek památky zesnulých očekávají hřbitovy větší množství návštěvníků. To může lákat zloděje, kteří se zaměřují na odložené tašky i cennosti ponechané v autech. Už na poslední říjnový víkend proto policisté a strážníci na mnoha místech v Česku posilují své hlídky, sdělili České televizi policejní mluvčí jednotlivých krajů. Na zvýšenou obezřetnost apelují také hasiči kvůli požárům ze hřbitovních svíček.
30. 10. 2022|

Archeologové objevili na Chomutovsku hrob náčelníka a jeho zvířat z období stěhování národů

Více než šestnáct set let starý hrob náčelníka pochovaného se psem a dvojicí koní odkryli archeologové v severních Čechách na Chomutovsku. Podobné nálezy jsou u nás velmi vzácné. I přesto, že byl hrob vykradený, objevili na místě i několik zlatých mincí. Výzkum trval přibližně rok.
24. 5. 2022|

V USA roste počet hromadných krádeží v obchodech, souvisí to s pandemií

Řada míst ve Spojených státech se v poslední době potýká s nárůstem organizovaných hromadných krádeží v obchodech. Gangy až několika desítek zlodějů stále častěji útočí povětšinou na luxusní obchody či lékárny a odnášejí si velké množství zboží, které podle expertů pak zpravidla prodávají na internetu. Za nárůstem tohoto typu kriminality zřejmě do značné míry stojí pandemie, která přivedla více lidí k nakupování on-line, píše zpravodajský server CBS News.
26. 11. 2021|

Chybí důkazy k tomu, že by za krádežemi v domech v okolí Prahy stál organizovaný gang

Vloupání do rodinných domů kolem Prahy zřejmě nemá na svědomí organizovaná skupina. Podle dosavadních informací kriminalistů to vypadá, že žádný gang není a jedná se o jednotlivé případy trestné činnosti, řekl náměstek krajského policejního ředitele Jan Krejčí.
2. 6. 2020|

Pomohly by zamykatelné kliky na okna i alarmy. Okolo Prahy se krade dál a domy nejsou dobře zajištěné

Každý rok zloději v Česku vniknou do stovek rodinných domů. Předloni policie evidovala přes 2,5 tisíce vloupání, loni jich ještě 200 přibylo. V tomto roce zatím zloději dávají zabrat například obyvatelům v okolí Prahy. Mnohým vniknutím jde přitom zabránit, policie i experti na bezpečnostní systémy se totiž shodují, že lidé si domy dostatečně nechrání.
10. 2. 2020|

Další vloupání u Prahy. Ve středu večer někdo vnikl do dvou domů v Mirošovicích

Policisté pátrají po zlodějích, kteří se ve středu vpodvečer v Mirošovicích nedaleko Prahy vloupali do dvou zdejších rodinných domů. Jsou to další případy po třech dnech, obce v okolí Prahy čelí řádění zlodějů už od loňska. Podle policie ale případ v Mirošovicích nemá na svědomí stejný gang.
30. 1. 2020Aktualizováno30. 1. 2020, 18:09|

„Útok na Sasko“ a nevyčíslitelná škoda. Zloději vykradli drážďanskou klenotnici

Zloději vykradli drážďanskou klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba), kde jsou uloženy cenné historické sbírky německé spolkové země Sasko. Škodu nelze určit, neboť význam klenotů je díky unikátnosti, neprodejnosti a historickému odkazu nevyčíslitelný, uvedla šéfka saských státních sbírek Marion Ackermannová. Deník Bild předtím napsal, že zmizely historické šperky, diamanty a další drahé kameny a škoda může dosáhnout miliardy eur (asi 25 miliard korun). Policie zatím nikoho nezadržela, podle médií mohli pachatelé prchnout do zahraničí.
25. 11. 2019Aktualizováno25. 11. 2019, 15:17|

Česko slouží jako tranzitní země zlodějům luxusních aut. Většina míří do Polska

Česká republika slouží zlodějům luxusních aut jako tranzitní země. Většina ukradených vozů míří podle policie z Německa nebo Rakouska do Polska. Například v Královéhradeckém kraji zadrželi policisté v posledních týdnech několik takových aut.
22. 10. 2019|