TÉMA

Ryba

Dva kapři a dost. V jihočeských revírech začal platit přísnější rybářský řád

V jihočeských vodách a revírech musejí rybáři počítat s několika zásadními změnami rybářského řádu. Nově je omezen počet ulovených dravých ryb. A lidé, kteří si ponechají dva kapry, musí ukončit denní lov. Konkrétní podmínky se v jednotlivých krajích liší.
26. 3. 2024|

Ve světě přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů. Odvětví to nemusí zvládnout, varují experti

Ve světě v posledních letech přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, podle vědců je to kvůli oteplování moří a také kvůli technologiím, které se k chovu na farmách používají. Informovala o tom BBC. Počet uhynulých lososů na těchto farmách jde za posledních deset let do stovek milionů.
11. 3. 2024|

V rybníku u Turnova uhynuly stovky úhořů. Napadl je parazit

Na rybníku Písečák u Turnova zahynulo velké množství úhořů. Stovky mladých i dospělých jedinců tam napadl parazit krevenatka úhoří. Rybáři se teď snaží vodní plochu co nejrychleji vyčistit a zbavit ji mrtvých kusů ryb. Odhadují však, že dříve než za několik desítek let se kolonii úhořů obnovit nepodaří.
21. 7. 2023|

Záchrana karase obecného. Pracovníci pražské zoo vypustili do rybníka stovku ohrožených ryb

Tým pražské zoo v pátek odpoledne vypustil přes stovku karasů obecných do revitalizovaného Salvátorského rybníka v Přerově nad Labem. Tento druh ryb se oficiálně považuje za kriticky ohrožený, podle mluvčího zoo Filipa Maška prakticky vyhynulý. Na záchraně původního druhu karase obecného začala zoologická zahrada spolu s Akademií věd ČR pracovat už předloni v dubnu. Ryby vypustili například v listopadu do rybníka U Kamenného stolu v pražské Vinoři.
9. 6. 2023|

Prvním vyhynulým tvorem roku 2020 je čínský veslonos. Jedna z největších ryb světa

Čínští odborníci prohlásili za vyhynulého veslonosa čínského, jednu z největších sladkovodních ryb světa. V minulosti žila v řece Jang-c'-ťiang, ale nebyla v ní pozorována od roku 2003. Experti si myslí, že poslední veslonos musel zemřít mezi roky 2005 a 2010.
7. 1. 2020|

Do Česka se z Itálie dostalo přes 10 tisíc pstruhů se zakázanou rakovinotvornou látkou

Veterináři zjistili, že 10 500 pstruhů z Itálie mělo ve svalovině zakázanou leukomalachitovou zeleň. Povolený limit vzorky přesáhly sedmkrát. Malachitová zeleň se používá jako léčivo proti parazitům a plísním, ve větším množství může mít rakovinotvorné účinky. Její používání je proto zakázané v EU, USA nebo Kanadě.
22. 4. 2019|

Nenápadná rybka se rozpozná v zrcadle. Přepisuje to žebříčky zvířecí inteligence, tvrdí biolog

Drobná rybka pyskoun rozpůlený uspěla v testu inteligence, který nezvládají ani psi nebo kočky. Kontroverzní studie tvrdí, že žebříčky chytrosti zvířat by se měly přepracovat.
12. 2. 2019|