TÉMA

Polská lidová strana

Polská opozice chce po osmi letech do vlády. Nabízí liberálnější hodnoty či sblížení s EU

Polská liberální opozice vyhlíží nadcházející parlamentní volby s nadějí. Po osmi letech vlády konzervativců z Práva a spravedlnosti (PiS) a jejich spojenců má totiž šanci převzít moc. Do čela vlády by se tak mohl vrátit Donald Tusk, předseda nejsilnější opoziční strany Občanská platforma (PO). Čeká se však těsný souboj. A i kdyby se opozici podařilo dát dohromady vládní většinu, bude se muset vyrovnat především se svou vlastní nesourodostí.
12. 10. 2023|

V polském Řešově bude starostovat opoziční politik. Podle vicepremiéra jde o budíček pro vládu

Novým starostou východopolského města Řešov se stane opoziční kandidát Konrad Fijolek. Ten v prvním kole místních předčasných voleb získal 56,51 procenta hlasů. Jelikož obdržel většinu hlasů, druhé kolo v tomto městě nebude zapotřebí, uvedla v pondělí agentura PAP. Vicepremiér země Jaroslaw Gowin výsledek volebního klání označil za „budíček“ pro vládní koalici před parlamentními volbami.
14. 6. 2021Aktualizováno14. 6. 2021, 16:58|

Jaroslaw Kaczyński bude polským vicepremiérem

Vlivný předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński se stane členem vlády. Zastávat bude funkci vicepremiéra, oznámil ve středu premiér Mateusz Morawiecki. V letech 2006-2007 už Kaczyński stál v čele vlády. Ministrem školství bude Przemyslaw Czarnek známý kontroverzními výroky na adresu sexuálních menšin. Ve vládě po rekonstrukci zůstala jen jediná žena.
30. 9. 2020Aktualizováno30. 9. 2020, 19:30|

Hołownia bude ve druhém kole polských prezidentských voleb hlasovat proti Dudovi

Nezávislý publicista a televizní moderátor Szymon Hołownia, který v nedělním prvním kole polských prezidentských voleb skončil na třetím místě, ve druhém kole přímo nikoho nepodpoří. Řekl ale, že bude volit proti současné hlavě státu Andrzeji Dudovi. Právě hlasy Hołowniových voličů by mohly být ve druhém kole, které se uskuteční 12. července, klíčové.
30. 6. 2020|

Polsko: Právo a spravedlnost chce přepočítat hlasy v prohraných senátních volbách

Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) chce přepočítat hlasy z voleb do Senátu. V horní komoře parlamentu ztratila většinu. Podle televize TVN 24 požádala nejvyšší soud o přepočítání hlasů v šesti obvodech. V nich prohrála poměrně malým rozdílem hlasů a část z nich byla údajně vyřazena jako neplatná. Čas na námitky stran vůči volbám konaným 13. října vypršel o půlnoci.
22. 10. 2019|