TÉMA

Sebastián Piňera

Druhá růžová vlna v Latinské Americe možná dosáhla svého vrcholu

V Latinské Americe za poslední rok došlo k výraznému politickému posunu – volby v Brazílii, Chile a Kolumbii přivedly v roce 2022 k moci levicové lídry. Vítězstvím Luize Inácia Luly da Silvy v prezidentským volbách v Brazílii se završila druhá levicová neboli takzvaná růžová vlna v regionu za dvě desetiletí. Ta se od té první v mnohém liší – ať už se jedná o regionální roztříštěnost, ekonomické problémy či snahu o zelenější politiku. Podle některých odborníků by „růžový“ region mohl být příležitostí pro USA k posílení spolupráce. Mandáty lídrů jsou však křehké a navzdory levicové inklinaci se mezi sebou v mnohém rozchází. Podle některých zahraničních médií a politologů se tak zdá, že levicová vlna již začíná slábnout.
13. 1. 2023|

Prezidentské volby v Chile vyhrál levicový politik Boric, bude nejmladší hlavou státu v historii země

Levicový politik Gabriel Boric bude novým chilským prezidentem. Po sečtení 99 procent hlasů vede ve druhém kole s výrazným náskokem 56 procent na republikánského kandidáta José Antonia Kasta. Boricův program, se kterým šel do voleb, slibuje posílení role státu zejména ve zdravotnictví a školství, mimo jiné chce odpustit dluhy vysokoškolákům, kteří si na své studium půjčili u bank.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 08:44|

Chilský parlament schválil sňatky lidí stejného pohlaví

Chilský parlament v úterý schválil zákon, jenž umožní sňatky osob stejného pohlaví, včetně adopcí dětí těmito páry. Norma prošla během jednoho dne oběma komorami parlamentu, informovala agentura AFP. V převážně katolické Latinské Americe je manželství pro všechny legální v Kostarice, Ekvádoru, Kolumbii, Brazílii, Uruguayi, Argentině a některých mexických státech.
7. 12. 2021|

Politik si to nemůže dovolit, ale já jsem tu transakci dělal před dvanácti lety, řekl Babiš ke kauze Pandora Papers

Informacemi ohledně Pandora Papers se bude zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), podle policie prověří nejen premiéra Andreje Babiše (ANO), ale i všechny občany České republiky, kteří jsou v kauze uvedeni. Babiš v pondělí uvedl, že je skandální, pokud někdo říká, že pral nějaké peníze. České televizi řekl, že postup, kterým před dvanácti lety nakupoval nemovitosti ve Francii, nebyl vhodný pro politika. Tehdy ale v politice nebyl, upozornil. V rozhovoru pro tv.nova.cz připustil, že nemovitosti nakoupené ve Francii nyní pravděpodobně spadají do jím založených svěřenských fondů.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 20:08|

Horký začátek týdne v Chile. Policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům, do toho udeřilo zemětřesení

V ulicích chilské metropole pokračují třetím týdnem protesty proti nerovnosti a špatným sociálním službám. V pondělí rozháněla policie demonstranty v Santiagu de Chile vodními děly a slzným plynem, v centrální části Chile v době protestů udeřilo zemětřesení o síle šesti stupňů Richterovy škály. V hlavním městě otřesy vyvolaly křik a paniku.
5. 11. 2019|
Doporučujeme

Když hvězdná ekonomika nestačí. Za bouřemi v Chile je extrémní nerovnost, lidé chtějí konec Pinochetovy ústavy

Hořící barikády a vojáci v ulicích Santiaga de Chile v posledních týdnech překvapili svět. Po tři desítky let prosperující demokratická země upadla do chaosu po zanedbatelném zvýšení cen jízdného v metru. Obyvatelům frustrovaným nerovností, vysokými životními náklady a lhostejností elit došla trpělivost. Žádají reformu systému i novou ústavu, která nebude bazírovat na soukromém vlastnictví tolik jako ta pocházející z dob diktátora Augusta Pinocheta. Napětí spojené se špatnou ekonomickou situací přitom sílí i v dalších státech Jižní Ameriky, stejně jako na Blízkém východě.
31. 10. 2019Aktualizováno3. 11. 2019, 12:26|

Milion Chilanů pochodoval proti nerovnosti. Prezident ohlásil změny ve vládě

Asi milion lidí se v Chile zapojil do mírného pochodu proti nerovnosti. Lidé mávali vlajkami, mlátili do hrnců a volali po vládních reformách. Prezident Sebastián Piňera prohlásil, že rozumí hlasu ulice; později dodal, že obmění vládní kabinet. Zemí v posledních dnech zmítaly nepokoje provázené násilnostmi.
26. 10. 2019Aktualizováno26. 10. 2019, 21:30|

Při nepokojích v Chile zemřelo už 15 lidí. Prezident chce jednat se všemi stranami

Během chilských protivládních protestů zemřelo už 15 lidí a další zhruba dvě stovky utrpěly zranění. Demonstrace vypukly v pátek v Santiagu de Chile a postupně se rozšířily i do dalších měst. Výjimečný stav už platí téměř ve všech chilských regionech. Na úterý svolal prezident Piňera schůzku se zástupci všech politických stran.
22. 10. 2019Aktualizováno22. 10. 2019, 18:06|

V Santiagu de Chile poprvé od pádu Pinocheta hlídkují vojáci. Tři lidé uhořeli, platí noční zákaz vycházení

V chilské metropoli Santiago de Chile platí výjimečný stav a noční zákaz vycházení. Poprvé od pádu Pinochetova režimu v ulicích hlídkují vojáci. Úřady tak reagují na násilné protestní akce, které vypukly v posledních dnech v reakci na zdražení jízdenek na metro. Tři lidé při nepokojích uhořeli. Prezident Sebastián Piňera už zvýšení cen jízdenek odvolal.
20. 10. 2019Aktualizováno20. 10. 2019, 11:27|