TÉMA

Nezávislí

Senát schválil česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci

Senát schválil česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci. Podpořilo ji 66 ze 72 přítomných členů horní komory. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zdůraznila, že dohoda je v bezpečnostním zájmu Česka a nedává americkým vojákům automaticky právo pobývat na českém území, jak tvrdí její kritici. Přijetí úmluvy podporuje i opoziční ANO a její kritici z SPD nemají v Senátu zastoupení. Souhlas s dohodou musí dát také sněmovna, která o tom má rozhodovat ve středu 19. července. Horní komora také hlasovala o evropských pravidlech pro boj s korupcí nebo diskutované změně drážního zákona.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 20:26|

Senát schválil úpravu pravidel pro vyplácení mezd za firmy v úpadku

Zaměstnanci firem v úpadku budou moci od července požádat úřady práce o vyplacení dlužné mzdy až po zahájení insolvenčního řízení. Žádost nemohou podat lidé, kteří ve firmě v insolvenci měli vliv na rozhodování a mají v ní podstatný podíl. Senát to schválil v rámci úpravy pravidel pro vyplácení mezd zaměstnancům za firmy v platební neschopnosti. Po dlouhé debatě naopak neprošla horní parlamentní komorou volební novela, která měla dát lidem možnost více ovlivnit zvolení konkrétních zastupitelů.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 17:11|

STAN a ČSSD přijdou po senátních volbách o peníze. ODS si polepší

Letošní senátní volby budou znamenat propad příjmů z každoročních státních příspěvků za mandáty zejména pro hnutí Starostové a nezávislí a pro sociální demokracii. Nejvíce si naopak polepší pokladna občanských demokratů. Vyplývá to z výpočtů ČTK na základě údajů ze serveru volby.cz.
1. 10. 2022|

Policie zadržela místostarostu ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky

Policie ve čtvrtek zadržela prvního místostarostu ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Vladimíra Řezáče z hnutí Ostravak. Podle starosty obvodu Patrika Hajduse (Nezávislí) policisté prohledali Řezáčovu kancelář a odnesli řadu dokumentů. Do kompetencí Řezáče na radnici spadal bytový a majetkový odbor.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 20:03|

Kroměříž otevřela opravenou lávku přes řeku Moravu. Je jako nová, říká starosta

Kroměřížská radnice v úterý otevřela opravenou lávku přes řeku Moravu. Loni ji město nechalo staticky zajistit, letos se stavbaři postarali zejména o rekonstrukci povrchu lávky a výměnu zábradlí. Letošní etapa prací začala v září, po dobu uzavření lávky museli chodci využívat silniční most přes Moravu vzdálený zhruba pět set metrů.
1. 12. 2020|

Bilance koaličního vyjednávání týden po krajských volbách: Vítězné ANO na mnoha místech končí v opozici

Po necelém týdnu od voleb se vyjednávání o rozdělení většiny krajských křesel posunulo do závěrečných fází.  V některých krajích již byly podepsány koaliční smlouvy nebo se v nejbližší době podepsat plánují. Jednání v některých regionech se ale zkomplikovalo a mohlo by ještě nějakou dobu trvat.  Vítěz voleb – hnutí ANO – se na mnoha místech dostává i přes výhru do opozice.
9. 10. 2020|

Senátní duel na Zlínsku: O křeslo v horní komoře se utkají Tomáš Goláň a Pavel Stodůlka

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola a kteří tak mají reálnou šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. V obvodu číslo 78 – Zlín se utkají stávající senátor a daňový poradce Tomáš Goláň (za SEN 21) s očním chirurgem Pavlem Stodůlkou (NEZ). Pro Goláně hlasovalo v prvním kole 32,53 procenta voličů, Stodůlka podpořilo 23,9 procenta hlasujících. K volbám přišlo 43,63 procenta voličů. O tom, kdo z kandidátů nakonec místo v Senátu získá, se rozhodne ve druhém kole, které bude v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.
7. 10. 2020|

Strany v Moravskoslezském kraji řeší útlum hornictví, zdravotnictví i základnu NATO

Při volbách do krajských zastupitelstev v roce 2016 získalo v Moravskoslezském kraji nejvíce křesel hnutí ANO. Společně s ODS a KDU-ČSL vytvořily koalici, která se v čele kraje udržela po celé čtyři roky. Vznikl i jejich společný program až do roku 2024. Tehdejším lídrem moravskoslezského hnutí ANO a dnešním hejtmanem je Ivo Vondrák. Při posledních krajských volbách se mu tak podařilo prolomit tehdejší koalici ČSSD a KSČM.
4. 9. 2020|

Kroměříž chce po státu náhradu škody za neoprávněné stíhání svého starosty

Kroměříž bude chtít od ministerstva spravedlnosti náhradu škody za neoprávněné trestní stíhání starosty Jaroslava Němce (Nezávislí). Rozhodli o tom radní. Po státu bude město žádat přes tři sta tisíc korun. Náhradu nemajetkové újmy si chce nárokovat i starosta.
23. 1. 2020|

Cyklostezku z Kroměříže do Kvasic uzavřelo kácení. Zbaví ji stromů napadených houbou

Frekventovanou cyklostezku z Kvasic do Kroměříže ve středu uzavřelo kácení stromů. Trasou, která navazuje na cyklostezku kolem Baťova kanálu, lidé neprojedou do 15. prosince. Stromy dělníci káceli už minulý rok poté, co se na cestu zřítil sedmdesátiletý jasan.
27. 11. 2019|

Státní zastupitelství zastavilo stíhání starosty Kroměříže. Ten bude chtít od státu odškodnění

Okresní státní zastupitelství v Kroměříži v úterý oficiálně potvrdilo, že zastavilo stíhání kroměřížského starosty Jaroslava Němce (Nezávislí). Toho obvinila policie letos v září v souvislosti s přijatými právními službami, které se týkaly uzavření akcionářské dohody ve firmě Vodovody a kanalizace. Jaroslav Němec řekl, že bude požadovat po státu odškodnění.
12. 11. 2019|

Za sídlištěm Zachar v Kroměříži mají vzniknout rodinné domy. Město prodá poslední chybějící pozemek

Prodej pozemku za sídlištěm Zachar a také plánovací smlouvu se společností Hanácká pole schválili ve čtvrtek kroměřížští zastupitelé. Firma v lokalitě v budoucnu plánuje výstavbu rodinných a bytových domů. Smlouva investora zavazuje k vybudování komunikací, chodníků, dešťové kanalizace, retenční nádrže, veřejného osvětlení a také k terénním a sadovým úpravám. Vše by následně měl na základě smlouvy převést do majetku města.
18. 10. 2019|