TÉMA

Imám

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh si za terorismus odpyká 14,5 roku vězení

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh si za pomoc k teroristickému útoku a financování terorismu odpyká 14,5 roku ve vězení. Shehadeh v úterý uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, kterou následně potvrdil pražský městský soud. Bývalý imám byl už loni pravomocně odsouzen za podobné činy k desetiletému trestu, rozhodnutí soudu ho tedy o 4,5 roku prodlužuje.
20. 4. 2021|

Francouzští senátoři projednávají zákon proti separatismu. Snaží se zabránit šíření islamismu v mešitách

Mešity ve Francii jsou znovu středem pozornosti. Po šesti měsících například opět funguje svatostánek u Paříže, který úřady zavřely kvůli přílišné radikálnosti. Právě tu se snaží francouzští senátoři řešit v rozporuplném zákoně proti separatismu, který věnuje největší pozornost náboženským institucím. V nich totiž může často docházet k radikalizaci. Vláda se normou snaží bojovat proti šíření extrémních postojů v zemi, avšak není vyloučeno, že zákon neprojde.
9. 4. 2021|

Radikální imám a údajný šéf německé odnože IS dostal dlouholetý trest vězení

Radikální imám abú Valá, který je považován za šéfa německé odnože teroristické organizace Islámský stát (IS), by měl jít na 10,5 roku do vězení. Rozhodl o tom soud v dolnosaském Celle, který 37letého Iráčana potrestal za členství v teroristické síti a za podporu terorismu.
24. 2. 2021|

Francie chystá zákon, který má zabránit muslimům v separaci od většinové komunity

Zákon o separatismu, který je ve francouzském Národním shromáždění, má přimět muslimskou komunitu, aby respektovala zákony republiky a sama bojovala proti radikálním islamistům. Návrh zákona uspíšily nedávné teroristické útoky.
2. 2. 2021|

Ásám zavře muslimské školy. „Potřebujeme více doktorů, policistů, úředníků a učitelů než imámů“

Indický stát Ásám uzavře všechny muslimské náboženské školy, které působí na jeho území. Tamní parlament schválil zákon, který tento krok umožňuje, informovala agentura Reuters. Podle vládních politiků z Indické lidové strany (BJP) vyučování v náboženských školách nedosahuje požadované kvality a je málo zaměřené na praxi. Opozice mluví o útoku na muslimy.
30. 12. 2020|

„Český právní řád se neřídí právem šaría.“ Žalobce navrhuje pro bývalého imáma deset let vězení

Státní zástupce navrhl potrestat bývalého pražského imáma Samera Shehadeha deseti lety vězení. Podle jeho závěrečné řeči před pražským městským soudem se podařilo prokázat, že pomohl svému bratrovi Omarovi a jeho družce Fátimě Hudkové odejít do Sýrie a přidat se k teroristické organizaci An-Nusra. Zároveň s jejich pomocí poslal organizaci finanční prostředky vybrané ve sbírkách v Česku. Shehadeh se k tomu přiznal, nepovažuje však své jednání za trestné. Podle své výpovědi pouze pomáhal v boji s režimem, který se dopouští genocidy.
11. 2. 2020|

Bývalý pražský imám obžalovaný z pomoci teroristům zůstává ve vazbě

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh, jenž je obžalován kvůli tomu, že se dal na stranu teroristů, zůstává ve vazbě. V pátek o tom rozhodl pražský městský soud, napsal server Seznam Zprávy. Obžalobu trojice Čechů, kteří se přidali k teroristům a podíleli se na jejich financování, začne soud projednávat v lednu.
29. 11. 2019|

Bývalý pražský imám Shehadeh a další lidé byli obžalováni z podpory terorismu

Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na bývalého pražského imáma Samera Shehadeha, jeho bratra a švagrovou viněné z podpory terorismu. Případ poslalo pražskému městskému soudu. Informaci potvrdila mluvčí soudu Markéta Puci. Trojice čelí obvinění z účasti na teroristické skupině, z podpory a propagace terorismu a z financování terorismu. Za tyto zločiny hrozí stíhaným až patnáctileté tresty vězení.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 14:11|

Policie navrhla obžalovat bývalého pražského imáma z podpory terorismu

Policie navrhla obžalovat bývalého pražského imáma Samera Shehadeha z podpory terorismu. Toho se měli dopustit i jeho bratr a švagrová – všem hrozí tresty od pěti do 15 let vězení, uvedl server Seznamzpravy.cz. Žalobce Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze o případné obžalobě rozhodne do tří týdnů.
17. 10. 2019|