TÉMA

Luxor

Mumie těhotné Egypťanky mohla mít rakovinu

Vědci, kteří analyzují slavnou těhotnou egyptskou mumii, tvrdí, že našli důkazy o tom, že žena trpěla před smrtí rakovinou. Pokud by se to potvrdilo, jednalo by se o jeden z nejstarších dokladů této nemoci.
25. 7. 2022|

Vědci objevili „egyptské Pompeje“. Zlaté město je mimořádný nález, potvrzuje česká egyptoložka

Archeologové objevili v Egyptě rozsáhlé starověké město, které bylo po staletí v zapomnění, přestože se nachází poblíž proslavených egyptských památek ve městě Luxoru. Město vyrostlo před zhruba 3400 lety v době slavné vlády faraona Amenhotepa III., uvedl podle agentury Reuters egyptský archeolog Záhí Havás, který dohlíží na vykopávky na místě.
9. 4. 2021|

V Egyptě vyzdvihli 59 sarkofágů zakopaných před 2600 lety

Archeologové odhalili celkem 59 sarkofágů zakopaných před více než 2600 lety na pohřebišti v Egyptě. Nález učinili ve třech pohřebních šachtách v Sakkáře asi 30 kilometrů jižně od metropole Káhiry. Informoval o tom egyptský ministr pro památky a cestovní ruch Chálid Anání.
5. 10. 2020|

Desítky skvěle zachovalých sarkofágů s živými barvami. Egypt představil archeologický objev století

Egyptské úřady v Luxoru prezentovaly třicet malovaných dřevěných sarkofágů, jejichž stáří odhadují na tři tisíce let. Jedná se o největší podobný nález za poslední století, uvedlo tamní ministerstvo pro památky. Sarkofágy, ve kterých jsou mumie mužů, žen i dětí, jsou i přes své stáří velmi zachovalé, píší agentury.
21. 10. 2019|

Egyptští archeologové našli v Luxoru 20 starověkých sarkofágů

Archeologové v egyptském Luxoru objevili nejméně dvacet starověkých dřevěných sarkofágů. O nálezu informovalo egyptské ministerstvo pro památky na Twitteru a uvedlo, že podrobnosti k „největšímu a nejvýznamnějšímu“ nálezu za poslední léta sdělí v sobotu na tiskové konferenci.
16. 10. 2019|