TÉMA

Bojové vozidlo pěchoty

Nákup nových obrněnců může Česko stát o miliardy víc. Opozice to kritizuje

Nákup bojových vozidel pěchoty může stát až jednasedmdesát miliard korun. Podle resortu obrany jde o maximální částku, která zahrnuje i rizika, jako je inflace či vývoj kurzu koruny. A je to o jedenáct miliard víc, než činí smluvní cena. Kritizuje to sněmovní opozice, informace podle ní dosud chyběla.
1. 11. 2023|

Přítomnost českých vojáků na Slovensku je výrazem zodpovědnosti Česka, řekl Pavel v Lešti

Přítomnost českých vojáků na Slovensku je výrazem spojenecké zodpovědnosti České republiky, řekl po návštěvě mnohonárodního bojového uskupení NATO pod českým velením český prezident Petr Pavel. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyslání českých vojáků považuje za velmi důležitý signál ujištění Slováků a za signál spolupráce, solidarity a jednoty. Oba politici se setkali s vojáky ve výcvikovém prostoru Lešť na středním Slovensku.
7. 6. 2023|

Považovat nákup CV90 za kompenzaci pro Švédsko kvůli gripenům by podle Šedivého bylo slaboduché

Opozice je kritická k vládnímu rozhodnutí nakoupit 246 bojových vozidel CV90 od BAE Systems ze Švédska. Experti, kteří o nákupu diskutovali v Událostech, komentářích ale její výhrady, že je to stará konstrukce pouze obohacená o nové technologie, nesdílejí. Za zásadní považují, že si právě o tento typ řekli sami vojáci.
26. 5. 2023|

Vláda schválila nákup 246 bojových vozidel pěchoty CV90. S Německem projedná tanky Leopard

Vláda schválila nákup 246 bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliardy korun. Česko je pořídí formou mezivládní dohody ze Švédska, první stroje armáda dostane v roce 2026. Jde o největší armádní nákup v novodobé historii Česka a o jednu z největších státních zakázek vůbec. Česko také začne jednat s Německem o společném nákupu bojových tanků Leopard v nové verzi 2A8. Jednáním o možnosti připojit se k německému tendru vláda pověřila ministryni obrany Janu Černochovou (ODS), která to uvedla na středeční tiskové konferenci.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 19:28|

Armáda využije navýšení výdajů na obranu, musí zalepit díry z minulosti, řekl Řehka

Armáda podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky využije účelně zákonem stanovené navýšení výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) k realizaci dohodnutých nebo dojednávaných projektů. Nutná je modernizace infrastruktury například pro přemisťování vojenské techniky, uvedl Řehka v pořadu Otázky Václava Moravce.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 16:30|

V Mnichově začíná třídenní bezpečnostní konference, tématem bude Ukrajina

Americké viceprezidentce Kamale Harrisové se plní diář schůzkami, které během bezpečnostní konference v Mnichově absolvuje. V pátek se schází separátně s francouzským prezidentem, britským premiérem, německým kancléřem a dalšími evropskými lídry. Jednáním prestižního fóra má jednoznačně dominovat pomoc Ukrajině a určení bodu, kam ještě může Západ zajít a přitom se přímo nezapojit do války.
17. 2. 2023|

Berlín pod tlakem. Desítky zemí řešily vyzbrojování Ukrajiny, Němci váhají s dodávkami tanků Leopard

Zástupci pěti desítek zemí podporujících Ukrajinu ve čtvrtek na konferenci na americké letecké základně Ramstein v Německu oproti očekávání nerozhodli o poskytnutí německých tanků Leopard ukrajinským ozbrojeným silám. Podle Berlína ale rozhodnutí v této věci padne brzy. Schůzka, která Kyjevu zaručila další podporu, se podle amerického ministra obrany Lloyda Austina soustředila na posílení ukrajinské vzdušné obrany proti ruským úderům.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 22:49|

Vláda schválila úhradu antibiotik ze zahraničí, do konce února má přijít půl milionu balení

Vláda na své středeční schůzi schválila úhradu prvních sto tisíc balení antibiotik ze zahraničí z veřejného zdravotního pojištění. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) jde o první část z půl milionu balení, která se očekává v lednu a únoru. Předjednaných je celkem 800 tisíc kusů, upřesnil na tiskové konferenci po jednání kabinetu. Už dříve řekl, že to bude pojišťovny stát asi 150 milionů korun navíc.
18. 1. 2023Aktualizováno18. 1. 2023, 16:52|

Česko podepsalo memorandum o pořízení švédských bojových vozidel. Převzalo také tank Leopard

Česko podepsalo se Švédskem a firmou BAE Systems nezávazné memorandum o dodávce pásových bojových vozidel CV90. Za pořízení 210 strojů v sedmi modifikacích by armáda měla zaplatit do 51,684 miliardy korun. Cenová nabídka je platná do června příštího roku. Oznámila to ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na středečním slavnostním převzetí tanku Leopard darovaného Německem v přáslavických kasárnách.
21. 12. 2022Aktualizováno21. 12. 2022, 18:36|

Španělská firma nesouhlasí s podmínkami tendru na obrněnce, bude nejspíš zrušen

Španělská firma GDELS, výrobce obrněného vozidla ASCOD, minulý týden oznámila poslancům ze sněmovního branného výboru, že nesouhlasí s podmínkami pokračování tendru na nová bojová vozidla pěchoty (BVP) pro českou armádu. Místo toho navrhuje, aby se dohodly česká a španělská vláda, potvrdil předseda sněmovního branného výboru Lubomír Metnar (za ANO). Tendr tak bude zřejmě zrušen. O rozhodnutí španělského výrobce ve středu informoval deník Právo
13. 7. 2022|

Německá vláda je pod tlakem veřejnosti, která chce Ukrajině poslat těžké zbraně

Tlak veřejnosti na německou vládu, aby z armádních skladů poslala na ukrajinské bojiště vojenskou techniku, roste. Otázka dodávek těžkých zbraní ukrajinské armádě je ale pro Berlín velkým politickým dilematem. Pro vládní sociální demokraty je totiž těžké vzdát se svých proruských postojů.
9. 4. 2022|

Česko zřejmě Ukrajině poslalo tanky a bojová vozidla, úřady o vlaku na Východ mlčí

Česko zřejmě poslalo na Ukrajinu bojová vozidla pěchoty a několik starších tanků T-72. Na sociálních sítích to uvedl lidovecký poslanec Ondřej Benešík. Vlak s takovým nákladem zaznamenal i štáb České televize na nádraží Jihlava město. Armáda ani ministryně obrany Jana Černochová (ODS) nepotvrdily, že by takovou techniku česká armáda Ukrajině darovala. Tvrdí, že z bezpečnostních důvodů nelze dodávky specifikovat. Česko už válčící zemi darovalo vojenský materiál v hodnotě skoro jedné miliardy korun.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 19:25|

Vojáci na Libavé testují bojová vozidla pěchoty. Největší armádní zakázka jde do finále

Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku armáda testuje bojová vozidla pěchoty od tří výrobců, kteří se ucházejí o největší armádní zakázku v historii. Nové stroje za víc než padesát miliard korun mají nahradit zastaralá vozidla BVP-2, která armáda provozuje už téměř čtyřicet let.
27. 5. 2021|

Dál už bez Pumy. Favorit rekordního tendru na armádní obrněnce odstoupil

Předběžnou nabídku na dodání 210 bojových vozidel pěchoty za zhruba 50 miliard korun doručily ministerstvu obrany tři z oslovených firem. Německé konsorcium PSM s obrněncem Puma se rozhodlo soutěž opustit, uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Obrana nyní podané nabídky posoudí a poté začne s firmami jednat o vylepšení jejich návrhů. Následně budou dodavatelé vyzváni k podání finálních nabídek.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 16:11|