TÉMA

Vlastivědné muzeum Olomouc

Soud schválil dohodu v kauze zakázek Vlastivědného muzea v Olomouci, potvrdil sankce a podmínky

Olomoucký krajský soud schválil dohodu o vině a trestu v případě korupce veřejných zakázek Vlastivědného muzea v Olomouci. Bývalý ředitel muzea Břetislav Holásek, někdejší olomoucký radní Miroslav Petřík (ČSSD) a kroměřížský podnikatel Jiří Křeháček dostali tříletý trest s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let. Součástí dohody je peněžitý trest a náhrada škody. Kauza se týká projektu virtuálního muzea dotovaného z prostředků Evropské unie. Škoda byla vyčíslena na třináct a půl milionu korun. Všem původně hrozila sazba až deset let, uzavřením dohody je tak navrhovaný trest významně nižší.
5. 4. 2024|

Žalobce uzavřel dohodu s obviněnými v kauze podvodu v olomouckém vlastivědném muzeu

Evropský pověřený žalobce uzavřel dohodu o vině a trestu se třemi lidmi stíhanými v případu veřejných zakázek Vlastivědného muzea v Olomouci. Obvinění se k dotačnímu podvodu přiznali a zavázali se uhradit škodu, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Obvinění čelili tři bývalí pracovníci muzea. Dohodu bude posuzovat olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě.
1. 2. 2024|

Bojují i za nás a válka neskončila, připomínají v Olomouci fotografie z Ukrajiny

„Je naturalistická, ukazuje ten konflikt se vší hrůzou, zoufalstvím a smrtí,“ říká ředitel Vlastivědného muzea Olomouc Jakub Ráliš o výstavě Bojují za nás. Snímky členů Ukrajinské asociace profesionálních fotografů mají potenciál představit válkou zasaženou zemi intimněji a podrobněji, než svedou reportáže žurnalistů. Část fotografií je umístěna ve zrekonstruovaném Červeném kostele, výstava je zamýšlena jako putovní, představí se i v zahraničí.
4. 8. 2023|

Policie stíhá tři lidi za dotační podvod v olomouckém vlastivědném muzeu

V kauze veřejných zakázek Vlastivědného muzea v Olomouci (VMO) rozšířila policie stíhání na tři lidi. Viní je z dotačního podvodu, z poškození finančních zájmů Evropské unie a dalších trestných činů. Všem třem hrozí až desetileté vězení, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) doplnil, že obvinění si vyslechl jeden veřejný činitel, který pracoval pro muzeum, a další dva bývalí zaměstnanci.
16. 6. 2023|

Olomouc bude mít elektronickou encyklopedii. Naváže na úspěšný projekt Z olomouckých archivů

Olomoucká radnice spolu s historiky, památkáři a počítačovými experty připravuje elektronickou encyklopedii. Ta má usnadnit badatelům i obyvatelům Olomouce práci s velkým množstvím informací o historii města. Elektronická encyklopedie by měla být na internetu zprovozněna v první polovině příštího roku.
10. 10. 2019|