TÉMA

Meč

V Německu našli výjimečně zachovalý bronzový meč, „blýská se jako nový“

V Německu se povedlo najít bronzový meč vyrobený před více než třemi tisíci lety. Je ale tak zachovalý, že se „leskne jako nový“, tvrdí úředníci.
19. 6. 2023|
Doporučujeme

První značkové zboží zřejmě byly meče. Čeští vědci popsali jejich vývoj u nás

Archeologové sestavili rozsáhlý soubor středověkých mečů nalezených na území dnešního Česka. Popsali například významné změny v technice výroby, které nastaly ve druhé polovině osmého a v devátém století a později v jedenáctém století. A objevili i zvláštnosti mečů z území Moravy. Podle expertů se o vývoji středověkých mečů dosud mnoho neví. Na projektu spolupracují Archeologické ústavy Akademie věd v Praze a v Brně a Národní muzeum.
7. 7. 2022|

Izraelský potápěč našel na mořském dně meč, který zřejmě patřil křižáckému rytíři

Šlomi Kacin našel začátkem října při potápění u izraelského pobřeží meč starý devět set let. Informovala o tom izraelská agentura pro staré památky (IAA), již citoval deník The Jerusalem Post.
19. 10. 2021|

Archeologové našli v rekonstruovaném břeclavském zámku vzácný meč a další předměty

Po objevu zbytků dřevěné hradby z 11. století nalezli archeologové při výzkumu v břeclavském zámku kosterní pozůstatky a v posledních týdnech několik dalších vzácných předmětů včetně středověkého meče. Zámek prochází rekonstrukcí, která vyjde na zhruba tři sta milionů korun.
25. 3. 2021|

Archeologové našli v Brně pravěké pohřebiště s mečem a šperky

Archeologové našli při záchranném výzkumu v Brně-Horních Heršpicích pravěké pohřebiště s devíti kostrovými hroby. Spolu s lidskými ostatky objevili také bronzovou sponu, šperky a meč. Právě nálezy těchto předmětů pomohly odborníkům datovat pohřebiště do 4. století před naším letopočtem.
5. 10. 2020|

Je ostrý jako břitva a starý tři tisíce let. Čeští archeologové hlásí nález bronzového meče

Náhodný nálezce objevil na Rychnovsku bronzový meč datovaný do mladší doby bronzové. Zbraň je zdobená jednoduchou rytou linií obíhající kolem ostří, které je stále ostré jako břitva, řekla archeoložka rychnovského muzea Martina Beková. Nález označila za mimořádný.
7. 11. 2019|

Útočící muž zabil ve finské škole jednoho člověka a deset lidí zranil. Údajně měl meč

Jedna žena přišla o život a deset dalších lidí bylo zraněno na střední škole ve městě Kuopio na východě Finska, kde zaútočil muž patrně mečem nebo šavlí. Informují o tom agentury AP a DPA. Pravděpodobný útočník byl podle policie vážně zraněn a zadržen. Podle policie jde o finského občana narozeného v roce 1994 ve Finsku. Školu, v níž útočil, sám navštěvoval. Motiv činu zatím není znám a vyšetřuje se.
1. 10. 2019Aktualizováno1. 10. 2019, 20:01|