TÉMA

Rýn

Ve Švýcarsku už je ohrožená víc než polovina původních druhů ryb. Devět z nich vymřelo

Více než polovině původních druhů ryb ve Švýcarsku hrozí vyhynutí nebo již v tamních vodách vyhynuly, ukázal nový výzkum. Na vině jsou znečištění, elektrárny, změna klimatu či šíření nepůvodních druhů.
9. 2. 2023|

Vyschlý Rýn odhalil hladové kameny

Do části vyschlého Rýna dorazil ve čtvrtek po dlouhém suchu déšť. I přes dočasné zvýšení hladiny toku však meteorologové očekávají, že voda zase rychle klesne. Z toho mají obavy také dopravci, nízký průtok totiž výrazně komplikuje provoz lodí po této důležité obchodní tepně. A v některých částech koryta odhalil vyschlý Rýn i takzvané „hladové kameny“.
19. 8. 2022|

Vyschlé kanály a málo vody v Rýnu komplikují dopravu a přitěžují německé ekonomice

Německo aktuálně netrápí jen nedostatek ruského zemního plynu, ale v posledních týdnech mu chybí i další komodita nutná pro fungování největší evropské ekonomiky –⁠ déšť. Říční cesty, klíčové pro fungování německého průmyslu, vysychají. Nákladní lodě omezují provoz. A odborníci se obávají, že to nejhorší teprve přijde, protože západní Evropě podle nich hrozí tisícileté sucho.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 15:46|

Při záplavách v Německu a Belgii zemřelo přes padesát lidí, další se pohřešují

Kvůli vytrvalému dešti a záplavám za posledních 48 hodin na západě Německa zemřelo nejméně 58 lidí. Nejvíce obětí bouře způsobily v noci na čtvrtek ve spolkových zemích Porýní-Falc a Severní Porýní-Vestfálsko. Další desítky osob se stále pohřešují, informovala policie. Bez proudu je 165 tisíc lidí. Záchranné akce v obou spolkových zemích pokračují. Nejméně čtyři lidé zemřeli při záplavách také na východě Belgie.
15. 7. 2021Aktualizováno15. 7. 2021, 15:19|

Zrodila se velmoc. Před 150 lety došlo ke sjednocení Německa

Sjednocení Německa přispělo v Evropě ke dvěma válkám, stejně jako dvě (starší) války přispěly ke sjednocení Německa. V první z nich bojovalo Rakousko, ve druhé Francie a jejich protivníkem bylo pokaždé Prusko – ambiciózní pobaltské království, které pod svou korunou nakonec spojilo území od Rýna až po Vislu. K vyhlášení Německého císařství došlo před 150 lety – 18. ledna 1871.
18. 1. 2021|

Za zpěvu, s hrdostí a v plamenech. Před 605 lety skonal na hranici Jan Hus

„V té pak pravdě evangelia, kterou jsem učil, psal a kázal, ze slov a výkladů svatých doktorů, dnes vesele chci zemříti.“ Těmito slovy 6. července 1415 kněz a náboženský reformátor Jan Hus naposledy odmítl odvolat své učení, jak ho k tomu vybízel církevní koncil. Poté hranice na obecní louce za městskou branou Kostnice vzplála. Kazatelovy pozůstatky byly hozeny do Rýna.
6. 7. 2020|

Aby Praha nevypadala jako Moskva nebo Paříž. Město platí filmařům za to, že zůstane Prahou

Praha platí filmařům za to, že je ve snímcích prezentována jako Praha. Město na to založilo fond, z něhož financuje snímky, které mají zajištěnou širší distribuci v zahraničí a kde Praha hraje samu sebe. Město tím chce přitáhnout další turisty i filmaře a prezentovat se v zahraničí.
29. 9. 2019|