TÉMA

Rýnovice

Soud rozdal další tresty rýnovickým dozorcům za napadení vězně

Trojice dozorců z Věznice Rýnovice a jeden bývalý příslušník vězeňské služby si vyslechli podmíněné tresty za fyzické napadení vězně v únoru 2020. ČT to sdělil mluvčí Okresního soudu v Jablonci nad Nisou Jaroslav Kneř. Dozorci kromě toho nesmí několik let pracovat ve vězeňské službě. Verdikt je zatím nepravomocný. V zařízení aktuálně chybí celkem 21 strážných a dozorců.
19. 4. 2024|

Kynšperská věznice hledá vězňům zaměstnaní, pracuje jich jen třetina

Věznice v Kynšperku nad Ohří hledá firmy, které by využily odsouzené pro práci, a to jak přímo v areálu káznice, tak i mimo něj. Kynšperská věznice se v poslední době potýká s výrazným poklesem zaměstnanosti svých vězňů. Nyní je zhruba 37 procent, což je vůbec nejméně v Česku, řekl novinářům ředitel zařízení Petr Popelář.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 20:48|

Za napadení vězňů půjde před soud osm dozorců valdické věznice

Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové podalo obžalobu na osm dozorců věznice Valdice kvůli fyzickému napadení dvou vězňů. ČT to sdělil dozorující státní zástupce Lukáš Vodička. Případem se zabývala i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), podle které k násilí mělo dojít v celách odsouzených v roce 2020 a 2021. Za zneužití pravomoci úřední osoby hrozí šesti dozorcům až pětiletý trest odnětí svobody, dvěma pak ještě přísnější trest deset let vězení.
14. 4. 2023|

Odvolací soud potvrdil podmínky pro dva dozorce z Rýnovic za trestání vězně

Odvolací krajský soud v Liberci potvrdil podmíněné tresty a zákaz činnosti pro dva ze tří dozorců z věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou, kteří byli obžalovaní za svévolné trestání jednoho vězně. Třetího dozorce soud zprostil obžaloby a jeho možné provinění postoupil k řešení řediteli věznice, protože mohlo jít o kázeňský přestupek. Všichni obžalovaní od počátku vinu odmítali. Proti rozhodnutí soudu je sice možné podat ještě dovolání, verdikt je ale pravomocný.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 14:00|

Za trestání vězňů soud uložil dalším čtyřem dozorcům z rýnovické věznice podmínky

Okresní soud v Jablonci nad Nisou odsoudil další čtyři dozorce z věznice Rýnovice za trestání vězňů. Muži od soudu odešli s podmíněnými tresty a zákazem činnosti. Tři z nich se na místě odvolali, jeden z dozorců a státní zástupce si ponechali lhůtu pro odvolání. Obžalobě čelí celkem patnáct rýnovických dozorců, soudy se jimi zabývají v oddělených řízeních. Už loni soud nepravomocně potrestal jiné tři dozorce, vyslechli si také podmíněné tresty.
3. 2. 2023|

Lékař Jaroslav Barták je na svobodě, žalobce nerozporoval podmíněné propuštění

Z jablonecké věznice Rýnovice byl v pátek propuštěn na svobodu lékař Jaroslav Barták, potvrdila mluvčí káznice Monika Králová. O podmíněném propuštění Bartáka rozhodl ve čtvrtek Okresní soud v Jablonci nad Nisou, pravomocným se stal verdikt právě v pátek. Lékař si ve věznici Rýnovice odpykával dvanáctiletý trest za znásilnění, vydírání a sexuální nátlak, do jeho vypršení mu zbýval zhruba rok. Barták je nadále v roli obžalovaného v navazující kauze, kdy podle obžaloby ve vězení plánoval vraždy a vydírání. Lékař to od počátku odmítá.
23. 9. 2022Aktualizováno23. 9. 2022, 16:28|

Obžalovaní z vážných trestných činů se mohou dohodnout na trestu, cílem je urychlit řízení

Přiznat se, zkrátit si délku procesu a dostat méně let ve vězení, takovou možnost mají od října nově obžalovaní z těžkých zločinů. Se státním zástupcem se mohou dohodnout na výši trestu. A pokud souhlasí i soud, proces definitivně končí. Dohoda o vině a trestu se od změny zákona používá desetkrát častěji. Do budoucna by tento systém mohl pomoci pro zrychlení celého soudního řízení.
17. 1. 2021|

Liberecký dopravní podnik musí tankovat v Jablonci. Usiluje o změnu

Povinně tankovat stlačený zemní plyn (CNG) ve vedlejším městě a ještě nemít žádnou možnost změnit dodavatele – v takové situaci je liberecký dopravní podnik. Zavázalo ho k tomu na desítky let předchozí vedení. Vybraní řidiči tak musí každou noc poté, co autobusy skončí provoz na běžných linkách, s nimi postupně odjet k 13 kilometrů vzdálené čerpací stanici v Jablonci nad Nisou. Dopravní podnik se kvůli nevýhodné smlouvě obrátil na soud.
29. 9. 2019|