TÉMA

Noc vědců

Bádání je fascinující, ukazuje veřejnosti Noc vědců

Desítky institucí po celém Česku se v pátek večer zapojilo do Noci vědců. Veřejnost může v pozdních hodinách zavítat do laboratoří, univerzitních i vědeckých pracovišť, hvězdáren nebo třeba science center. Cílem je ukázat, že věda není nudná, ale naopak je studnicí zajímavostí a fascinujících úkazů. Přijít se podívat na většinu experimentů mohou lidé až do desáté hodiny večer.
6. 10. 2023Aktualizováno6. 10. 2023, 19:42|

Ostravská univerzita otevřela kampus pro sport a umění. Stál přes miliardu korun

Ostravská univerzita (OU) v pondělí na výstavišti Černá louka otevřela City Campus s novými univerzitními budovami pro sport a umění. Od února se v Univerzitním zázemí sportu a behaviorálního zdraví a v Klastru umění a designu budou vzdělávat noví trenéři, učitelé, hudebníci, produkční a grafici. Náklady na vybudování univerzitních objektů přesáhly miliardu korun. Škola očekává, že jí nový kampus pomůže zvýšit konkurenceschopnost a přilákat další studenty, sdělil rektor Jan Lata.
13. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 20:03|

Letošní Noc vědců přináší testy smyslů, jurtu i exkurzi do pitevny

Do jedné z nejmodernějších piteven v Česku, nejtišší místnosti v Praze či mongolské jurty lidé nahlédnou při aktuální Noci vědců. Jen v Praze festival, jehož letošním tématem jsou smysly, nabídne desítky akcí – včetně smyslových testů, her a netradičních ochutnávek. Část programu bude on-line.
30. 9. 2022|

Páteční Noc vědců ovládnou roboti. Kvůli covidu bude celá on-line

Člověk a robot bude téma Noci vědců, která se uskuteční v pátek 27. listopadu. Akce se kvůli koronaviru koná on-line, program zůstane na webu do konce roku. Lidé si budou moci poslechnout přednášky o využití robotů v zemědělství, medicíně, astronomii a v dalších oborech. Jen v Praze a okolí se do akce zapojí 15 institucí. Letošní téma odkazuje také ke 100. výročí prvního použití slova „robot“.
27. 11. 2020|

Noc vědců zve veřejnost do zákulisí špičkového výzkumu. Hlavními tématy jsou ekologie a stav přírody

Zamyslet se nad stavem přírody a ekologickými tématy nebo mezilidskou komunikací budou moci návštěvníci Noci vědců, při které se v pátek večer lidem otevře 64 vědeckých institucí po celé republice. Na návštěvníky čekají přednášky, diskuse, experimenty, zábavná vědecká show nebo třeba filmové projekce. Letošní téma zní: Šetrně k planetě.
27. 9. 2019|