TÉMA

Diskuse

Dezinformační kampaně kolem očkování jsou útokem na demokracii, řekl Válek

Očkování proti covidu ukázalo, jak rychle je věda schopna reagovat na náhlé výzvy, ale také na sílu dezinformací. Problémem je nedůvěra v autority, shodli se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a publicista Bohumil Kartous. V pondělí v Praze odstartovala dvoudenní konference v rámci českého předsednictví Evropské unii. Jejím cílem je zhodnocení zkušeností získaných během pandemie koronaviru. Experti a politici se na ní zabývají například odmítáním očkovávání i vlivem dezinformací.
21. 11. 2022Aktualizováno21. 11. 2022, 17:41|

Internetem se šíří příspěvky s falešnými výroky odpůrců očkování. Lhát se nemá, reagoval Orko Vácha

Současnou pandemickou vlnu provází vzedmutí agrese proti zdravotníkům. Ke stupňování napětí jen přispívají sociální sítě, které konflikty ve společnosti prohlubují. Spor mezi zastánci a odpůrci vakcín na internetu teď například provází šíření příspěvků, které kritikům očkování přisuzují falešné výroky. Společnost se tak dál štěpí, uvedl komentátor Deníku N Petr Koubský. Podle přednosty Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy Marka Orko Váchy nemůže být lež v diskusi legitimním nástrojem. Koubský a Vácha byli hosty pořadu Události, komentáře.
17. 12. 2021|

Izraelská centrála bojuje proti kybernetickým útokům, spolupracuje i s Českem

Izraelský dispečink pro boj s kybernetickými hrozbami je přísně hlídané pracoviště s nepřetržitým provozem. Na místě přijímají oznámení od veřejnosti a vysílají odborné týmy na místa počítačových útoků. Izrael je totiž častým terčem hackerů, politicky i kriminálně motivovaných. Jako vůbec první zahraniční médium tam získala přístup Česká televize.
13. 11. 2021|

Soud potvrdil podmínku za schvalování útoku na novozélandské mešity

Michalu Trykarovi z Rokycan, který v komentáři na internetu v roce 2019 veřejně vychvaloval pachatele teroristického útoku na mešity v novozélandském městě Christchurch, uložil Krajský soud v Plzni třicetiměsíční podmíněný trest s tříletou zkušební dobou. Zároveň musí obžalovaný muž zaplatit 20 000 korun jako peněžitou pomoc obětem trestné činnosti. Rozsudek je pravomocný.
11. 2. 2021|

Z debat o klimatických změnách se stává nové náboženství, kritizoval ve vánočním projevu prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman v letošním vánočním poselství varoval, že z diskusí o změnách klimatu se postupně stává nové náboženství. Z Evropy se podle něj nesmí stát „ekologický skanzen“, kde klesne životní úroveň obyvatel. Zeman v projevu chválil stav české ekonomiky, naopak řešit je podle něj třeba pomalé soudy i stavební řízení. Lidem protestujícím proti premiérovi vzkázal, že ministerský předseda vzešel ze svobodných parlamentních voleb.
26. 12. 2019Aktualizováno26. 12. 2019, 15:06|

Praktiky Parlamentních listů podle rozsudku soudu: Démonizace, manipulace a apel na strach

Vydavatel serveru Parlamentní listy neuspěl u soudu s žalobou na server Forum 24. Ten loni v prosinci vydal názorový text s titulkem „Problémem senátora Valenty není jen střet zájmů, ale ruská žumpa jménem Parlamentní listy“. Vydavatel Parlamentních listů žádal omluvu. Rozsudek není pravomocný, žalobce se odvolal. Přečtěte si aktuální rozsudek o pověsti kontroverzního webu, který si vyžádala redakce pořadu Newsroom ČT24 podle zákona o svobodném přístupu k informacím.
20. 12. 2019|

Vzdělání je zásadní pro rozvoj ČR, zaznělo na konferenci. Experti i politici diskutovali, jak školství změnit

Experti na školství, veřejnost, ale i politici debatovali o potřebných změnách ve školství. Setkání ze série Česko! A jak dál? se zaměřilo na budoucnost vzdělávání včetně financování škol, náplně vzdělávání nebo třeba budoucí podoby maturitních zkoušek.
1. 10. 2019|

Demonstranti debatovali se správkyní Hongkongu. Vyčítali jí aroganci

Šéfka hongkongské vlády Carrie Lamová ve čtvrtek zahájila sérii debat s částí svých kritiků. Zájem položit jí dotaz projevilo na 20 tisíc lidí, zúčastnit se však mohlo jen 150 náhodně vybraných z nich. Během více než dvouhodinového setkání Lamová čelila vlně kritiky a obvinění, že je její vláda hluchá vůči protestujícím, kteří v tomto poloautonomním území pod čínskou kontrolou žádají demokratické reformy.
26. 9. 2019Aktualizováno26. 9. 2019, 19:37|