TÉMA

Václav Nebeský

České dráhy přišly při prodeji pozemků na Smíchově o více než miliardu. Obchodem se zabývají soudy

Ztráta přes půl druhé miliardy je podle expertů výsledkem nevýhodného prodeje státních pozemků developerovi Luďku Sekyrovi. České dráhy s ním uzavřely smlouvu na prodej lukrativních pozemků na pražském Smíchově. Bývalé vedení Českých drah první část území prodalo výrazně pod cenou, nové vedení státní firmy se pokusilo navzdory platné smlouvě vyjednat lepší ceny. Přesto na prodeji tratilo stamiliony. Případem se zabývá policie a soudy. Pro Reportéry ČT natáčeli Jana Neumannová a Michael Fiala.
26. 9. 2023|

Bednárik skončí posledního února v čele Českých drah. Dočasně je potom povede náměstek Kraus

Ivan Bednárik rezignuje z funkce předsedy představenstva a generálního ředitele Českých drah. Dal najevo, že má vážné výhrady k tomu, že dráhy zatím nemohou počítat s penězi za pozemky pod kolejemi, které by se převedly na Správu železnic. S těmito penězi počítal Bednárikův podnikatelský plán. V čele drah skončí nynější ředitel k poslednímu únoru, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS) s tím, že na nástupce bude vypsáno výběrové řízení. Do té doby bude firmu řídit člen představenstva Michal Kraus.
15. 2. 2022Aktualizováno15. 2. 2022, 11:27|

Václava Nebeského by na postu šéfa Českých drah mohl vystřídat Ivan Bednárik

Šéf ČD Cargo Ivan Bednárik dostal nabídku na post předsedy představenstva Českých drah, oslovil jej šéf dozorčí rady společnosti Pavel Kysilka. V čele státního dopravce by Bednárik mohl nahradit Václava Nebeského, kterému chce Kysilka nabídnout v představenstvu post místopředsedy. Kysilka to v pátek uvedl ve svém stanovisku k aktuálnímu dění ve společnosti. O změnách ve vedení podniku bude rozhodovat dozorčí rada v příštím týdnu.
27. 11. 2020|

Pár hodin spánku, příliš rychlé obraty. Série nehod upozornila na podmínky strojvedoucích

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) rozhodla o kontrole dodržování pracovní doby na dráze. Reagovala tak na sérii nehod na železnici. Prověrka by měla zjistit, jestli zaměstnanci nejsou přetěžováni. Ministerstvo dopravy chce zase víc kontrolovat strojvedoucí.
16. 7. 2020|

České dráhy měly loni zisk 1,3 miliardy korun. Přispěla k němu nákladní i osobní doprava

České dráhy (ČD) loni hospodařily se ziskem 1,3 miliardy korun, což je meziročně asi o 100 milionů korun více. K zisku přispěly všechny dceřiné společnosti skupiny včetně osobní i nákladní dopravy. V současnosti se skupina potýká kvůli koronavirové krizi s výpadkem příjmů v řádech miliard korun.
29. 4. 2020|
Události komentáře

Novinář Sůra: Konkurz na šéfa ČD byl ušit na míru. Dozorčí radě věřím, oponuje Feranec

O tom, že novým předsedou představenstva Českých drah (ČD) se stane dosavadní politický náměstek ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Václav Nebeský, bylo rozhodnuto už v červnu. Na dozorčí radu, která ho vybrala, byl vyvinut silný tlak, proto upravila podmínky výběrového řízení, aby je Nebeský splnil. V Událostech, komentářích to řekl novinář serveru zdopravy.cz Jan Sůra. Člen sněmovního podvýboru pro dopravu Milan Feranec (ANO), který dřív působil jako předseda dozorčí rady ČD, ale nevidí důvod renomovaným odborníkům v současné radě nevěřit.
28. 9. 2019|

Šéfem Českých drah se stal Nebeský. Piráti kritizují spojení jeho manželky s kauzou Agrofert

Novým generálním ředitelem Českých drah se ve středu stal Václav Nebeský, dosavadní politický náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj, který již v ČD dříve působil. Zároveň bude předsedou představenstva. Volbu nového šéfa Českých drah vyvolal kritiku opozice, Nebeský podle ní nemá pro tuto funkci dostatečné předpoklady a zkušenosti.
25. 9. 2019Aktualizováno25. 9. 2019, 20:54|