TÉMA

Lyžařský areál

Záchranka v Temném Dole je oficiálně v provozu, za sebou však už má přes šedesát zásahů

V Temném Dole v Horním Maršově na Trutnovsku se ve čtvrtek oficiálně otevřela výjezdová základna Zdravotnické záchranné služby (ZZS). Záchranáři však mají za sebou už přes šedesát zásahů. Většinou šlo o výjezdy k úrazům v horských střediscích východních Krkonoš, řekl mluvčí ZZS Královéhradeckého kraje Ivo Novák. Součástí nové stanice je také školicí centrum pro složky Integrovaného záchranného systému (IZS). Za výstavbu a vybavení nových objektů kraj zaplatil více než 43 milionů korun. Záchranáři tam fungují od druhé poloviny prosince.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 15:09|

SeČTeno z Libereckého kraje: Skláři i výrobci bižuterie skomírají. Covid dopadl hlavně na malé firmy

Liberecký kraj je regionem, který se proslavil například sklářstvím nebo výrobou šperků na Jablonecku a i na tato odvětví měla velký dopad současná koronavirová krize. Například výrobci bižuterie zatím ale ve velkém propouštět nemuseli, hlavně díky velkým zahraničním e-shopům. Ke kraji ale neodmyslitelně patří také automobilový průmysl nebo cestovní ruch, a ten už byl poznamenaný významněji. Ekonomickým dopadům pandemie se věnuje pořad SeČTeno, tentokrát z Libereckého kraje.
9. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 19:14|

Lyžařské areály otevřely. Provozovatele vleků výrazně omezily restrikce

V Česku začal se zpožděním kvůli nedostatku sněhu a hygienickým omezením první víkend lyžařské sezony. Lidé musí na sjezdovkách dodržovat přísná protiepidemická nařízení, nemohou se na horách ubytovat a zakázáno je i stravování v restauracích. Na lyže vyrazily v sobotu tisíce zájemců, v porovnání s loňskem je ale lidí podle majitelů horských středisek výrazně méně.
19. 12. 2020Aktualizováno19. 12. 2020, 20:30|

Lyžařské areály se v pátek rozběhnou bez ubytování. Někteří hoteliéři se chtějí proti vládním krokům bránit soudně

Restauratéři a hoteliéři vítají podpůrné programy, které vláda přijala v souvislosti s chystaným přechodem do čtvrtého stupně protiepidemického systému (PES). Části z nich ale nestačí. Obávají se, že páteční uzavření bude pro řadu podniků znamenat definitivní konec. Někteří provozovatelé ubytování na horách se chtějí obrátit na soud.
16. 12. 2020|

Na Pradědu se znovu rozjely vleky. Lyžaři ale musí dodržovat protinákazová opatření

Po nucené pauze kvůli pandemii koronaviru se rozjely dva vleky v nejvýše položeném lyžařském středisku u nás Praděd – Ovčárna v Jeseníkách. Areál je zatím jediný v Česku, který lyžování obnovil. Lyžaři musejí mít zakrytý nos a ústa, rukavice a dodržovat na nástupištích rozestupy. Komplikace ale mohou lyžaři způsobit horské službě, která se stará o zraněné a má omezené kapacity.
8. 4. 2020|

Bez povolení a v období sucha. Inspektoři udělili pokutu za umělé zasněžování

Dvě pokuty za celkem téměř 300 tisíc korun uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) provozovateli lyžařského areálu v Koutech nad Desnou na Šumpersku. Pro výrobu technického sněhu firma K3 SPORT bez povolení odebírala vodu z řeky Desná, podle inspekce tak porušila vodní zákon.
4. 12. 2019|

Lyžařský klub musí zaplatit sto tisíc za vjezdy do CHKO Beskydy. Členové se odvolávají na výjimku od Lesů ČR

Pracovníci ostravské pobočky České inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělili pokutu sto tisíc korun Lyžařskému klubu Severka z Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku. Lidé z klubu podle inspektorů opakovaně bez povolení vjížděli vozidly do zakázaných zón CHKO Beskydy. Člen Severky Albín Malíř pochybení odmítá. Proti postihu se spolek nestihl včas odvolat a pokutu tak podle něj uhradí.
25. 9. 2019|