TÉMA

Morávka

V Odře uhynula zhruba jedna tuna ryb. Vzorky bude povodí zkoumat několik dní

V řece Odře na česko-polské hranici v Bohumíně uhynuly stovky ryb, to znamená asi dvě procenta populace v řece, tedy zhruba tuna ryb. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že úhyn nepovažuje za „nijak dramatický“. Co za ním stojí, zatím není jasné, Česká inspekce životního prostředí ale již avizovala, že ryby uhynuly nejspíše kvůli nedostatku kyslíku. Vzorky odebrané ve středu se budou vyhodnocovat několik dní. Informovala o tom mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Mezi uhynulými kusy byly podle ní všechny druhy ryb, ale ve větší míře i dravé ryby, které jsou náchylnější na kyslík.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 15:23|

Přehrady sehrály při povodních v roce 1997 klíčovou roli. Ochránily obyvatele i majetky

Při povodních, které zasáhly roku 1997 Moravu a Slezsko, hrály klíčovou roli velké přehrady. Například tehdy teprve dokončená Slezská Harta dokázala zadržet část povodně, která by jinak způsobila škody za zhruba pětinu ceny celé přehrady.
7. 7. 2022|

Dvojitý nacistický agent inkasoval od českého odboje statisíce. Pravou totožnost utajil až do konce války

Paul Thümmel byl v tuzemské válečné historii možná nejznámějším dvojitým agentem. České zpravodajské službě předával informace o nacistických plánech a nechal si za to štědře platit. Podle některých historiků se ovšem jeho význam zveličuje, ačkoliv české straně dodával i informace o zrádcích v jejich vlastních řadách. Od Thümmelova narození uplynulo 15. ledna přesně 120 let.
18. 1. 2022|

Po vydatném dešti stouply hladiny řek v Beskydech. Na druhém stupni je Olše nebo Čeladenka

Po vydatném deští stouply hladiny vodních toků v Beskydech. Na Olši v Českém Těšíně a na Čeladence v Čeladné na Frýdecko-Místecku platí druhý stupeň povodňové aktivity, na dalších místech první. Vyplývá to z informací státního podniku Povodí Odry. Podle vedoucího odboru vodohospodářského dispečinku Vladimíra Zdráhala napršelo nejvíce v povodí Olše, Ostravice a Morávky. Zvedly se i řeky ve Zlínském kraji, dosáhly však maximálně prvního stupně.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 12:24|

V Beskydech pokračuje velká rekonstrukce přehrady Morávka. Deštivé počasí jí nevadí

Přehrada Morávka v Beskydech, která je jedním z hlavních zdrojů pitné vody pro severní Moravu a Slezsko, prochází po 55 letech první velkou rekonstrukcí. Po dokončení prací by měla zvládnout i desetitisíciletou vodu. Hotovo by mělo být na podzim 2023.
5. 8. 2021|

Hladiny řek začaly klesat. Další vydatné srážky meteorologové neočekávají

Situace v Moravskoslezském kraji, kde vydatné deště v posledních dnech zvedly hladiny řek, se začala uklidňovat. První stupeň povodňové aktivity platí už jen na Olši v Dětmarovicích a v Českém Těšíně a Ropičance v Řece. Většina toků kulminovala. I ve Zlínském kraji klesly hladiny řek Velké Stanovnice a Bystřičky pod přehradami na první povodňový stupeň. Další vydatné srážky už meteorologové neočekávají.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 11:05|

Hory zažívají nápor turistů. Chodí mimo vyznačené trasy a ruší zvěř

Kvůli omezeným možnostem trávení volného času zažívají tuzemské hory už několik týdnů vysoký zájem turistů. Ti ale často nedodržují pravidla, parkují na zakázaných místech nebo například nechodí po vyznačených trasách a vydávají se do lesů, kde ruší zvěř. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) neukázněným turistům rozdali už stovky pokut. V Jeseníkách musela agentura posílit strážní službu.
19. 1. 2021|
Doporučujeme

Zapomenutá hrdinka z Beskyd převedla desítky vojáků přes hranice. Tlaku nacistů nikdy nepodlehla

Svojí statečností umožnila hrdinství ostatních. Marie Pětrošová začala téměř ihned po vyhlášení protektorátu převádět za hranice budoucí letce RAF a československé vojáky. Bylo jí teprve 19 let, přesto vodila uprchlíky v Beskydech za hranice do Polska. Gestapo ji dopadlo přesně před 80 lety. Brutálně ji vyslýchali navzdory tomu, že byla těhotná. Díky její odvaze, která zůstala zapomenuta, bojovalo v československé armádě v zahraničí několik desítek Čechů.
27. 2. 2020Aktualizováno29. 2. 2020, 16:37|

Začala stavba druhé části obchvatu Frýdku-Místku. První auta tam projedou za tři roky

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve středu zahájilo stavbu druhé etapy obchvatu Frýdku-Místku, který bude zároveň součástí dálnice D48 do Českého Těšína a dále do Polska. Druhá část komunikace má stát skoro dvě miliardy korun a hotová by měla být do roku 2022. Frekventovaný průtah městem je dlouhodobě přetížený, denně jím projede zhruba 50 tisíc aut. V říjnu má začít i dostavba třineckého obchvatu.
25. 9. 2019Aktualizováno25. 9. 2019, 15:20|