TÉMA

Kladruby nad Labem

Soud potvrdil vinu Metrostavu v kauze kladrubského hřebčína, trest mu ale neuložil

Odvolací soud potvrdil vinu společností Metrostav, Metrostav Infrastructure a Cettus a bývalého oblastního šéfa Metrostavu Jiřího Mottla v případu machinací se zakázkami na opravu Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Stejně jako již dříve prvoinstanční soud jim neuložil další tresty, protože již byli dostatečně potrestáni v jiných kauzách.
26. 4. 2023|

Za manipulování zakázek na opravu hřebčína v Kladrubech soud potrestal dvanáct lidí a firmu

Pražský vrchní soud pravomocně potrestal v případu zmanipulovaných zakázek na opravy Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem dvanáct lidí a jednu firmu – Chládek a Tintěra. Uložil jim podmíněné nebo peněžité tresty, podobně jako krajský soud. Oproti prvoinstančnímu verdiktu osvobodil další dvě obžalované společnosti DOP Construction a Strabag.
14. 2. 2023|

Prvňáčci z Kladrub vyrazili vstříc vzdělání nezvyklým dopravním prostředkem

Kočár se spřežením starokladrubských koní vezl nové žáky z Kladrub nad Labem do základní školy v Řečanech nad Labem. Tamní tradiční cestu žáků za jejich prvním školním rokem pořádá národní hřebčín každý rok.
1. 9. 2022|

Soud v kauze opravy hřebčína v Kladrubech potrestal většinu obžalovaných peněžitými tresty

Krajský soud v Hradci Králové v kauze zmanipulovaných zakázek na opravy Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem potrestal celkem sedmnáct obžalovaných. Podmíněný trest a zároveň trest peněžitý dostal jeden z nich. Jen podmínku uložil soud šesti obžalovaným a peněžitý trest deseti. Podle soudu postupovali jako organizovaná skupina, ale škoda fakticky nevznikla. Rozsudek není pravomocný, žalobce se odvolal.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 16:24|

Švýcaři vrátili lidem s přerušenou míchou schopnost chodit. Pomáhá implantát s umělou inteligencí

Svět medicíny přinesl převratný objev. Vědcům ve švýcarském Lausanne se podařilo vůbec poprvé vrátit na nohy pacienty s plně přerušenou míchou. Do páteře jim voperovali implantáty, které pomocí signálů propojují přerušené spojení mezi nohama a mozkem.
10. 2. 2022|

Pardubický kraj chce na budovy instalovat fotovoltaické panely. Do soláru bude investovat i Brno

Pardubický kraj chce školy nebo nemocnice s vlastními fotovoltaickými elektrárnami. Návrh už odsouhlasili zastupitelé kraje, hlavním důvodem je skokové zdražování elektrické energie. Hejtmanství předpokládá, že s alternativními zdroji a energetickou soběstačností výrazně ušetří, a to například na nákladech za svícení, teplou vodu, provoz dílen technických škol nebo za elektřinu, kterou spotřebují přístroje ve zdravotnických zařízeních. Na stovky městských budov chce solární panely instalovat i město Brno.
19. 1. 2022|

Po památkově chráněném mostě v Přelouči opět projedou auta. Opravy dalších už kraj chystá

V noci na středu se po několikaměsíčních opravách otevřel motoristům památkově chráněný most v Přelouči na Pardubicku. Stavební práce stály kraj 41 milionů korun, řekl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD). Vzácný most se podařilo opravit i díky dotacím od státu a Evropské unie. Opravu dalších dvou mostů na Labi už Pardubický kraj chystá.
1. 9. 2021|

Za opravu kladrubského hřebčína rozdal soud dvě podmínky a pokutu

Odvolací pražský vrchní soud udělil podmíněné tresty dvěma obžalovaným z kauzy zmanipulovaných zakázek na opravy Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Dalšímu muži uložil peněžitý trest. Část případu vrátil senát k novému projednání prvoinstančnímu soudu. Soud se zabýval pouze pěti z 22 obžalovaných.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 12:41|

Žalobce chce zvrátit kladrubskou kauzu, navrhl přísnější tresty a vrácení části případu

Zpřísnění trestu pro část obžalovaných a vrácení zbytku kauzy k prvoinstančnímu soudu navrhl státní zástupce v odvolacím řízení v případu údajných manipulací se zakázkami na opravy Národního hřebčína v Kladrubech. Odvolací soud vynese verdikt ve středu 10. února.
3. 2. 2021|

Sloup Nejsvětější Trojice je už 20 let na seznamu UNESCO. Hrdost Olomoučanů zažehl před 300 lety

Přesně před dvaceti lety, 2. prosince 2000, se jedna z nejvýraznějších olomouckých památek, barokní sloup Nejsvětější Trojice, dostala na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Sloup vysoký přes 32 metrů byl postaven v letech 1716 až 1754, jedná se o největší seskupení barokních soch v jedné skulptuře ve střední Evropě. Pro Olomoučany je památka výjimečná i tím, že se na její stavbě podíleli jenom místní umělci.
2. 12. 2020|

V rozsáhlé kauze kolem oprav kladrubského hřebčína nakonec soud potrestal jen tři lidi

Za údajnou korupci při zakázkách na opravu hřebčína v Kladrubech potrestal soud tři obžalované peněžitými tresty a jednoho také podmínkou. Ostatní obžalované však zprostil: policie původně obvinila osmnáct fyzických osob a také pět velkých stavebních firem. Pondělní rozsudek není pravomocný.
16. 9. 2019Aktualizováno16. 9. 2019, 18:41|